Ελληνικό: Ενημερωτική ημερίδα με θέμα « Η Ψυχική Υγεία στον χώρο εργασίας»

0

Το Τμήμα Πρόληψης & Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας, της Διεύθυνσης Κοινωνικής Συνοχής και η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας του Δήμου, διοργάνωσε ενημερωτική ημερίδα την Τρίτη 28 Μαΐου 2024 και ώρα 11:00-13:00μμ, στο πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Μ. Θεοδωράκης, Κύπρου 68,Αργυρούπολη.

Η υλοποίηση της ανωτέρω ημερίδας σκοπό είχε την ευαισθητοποίηση του προσωπικού του δήμου όλων των ειδικοτήτων και θέσεων εργασίας, ώστε οι διακρίσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν απέναντι σε ανθρώπους με ζητήματα ψυχικής υγείας, να απαλειφθούν και να μην αποτελούν εμπόδιο στη σωστή αντιμετώπιση του φαινομένου άγχους αλλά και της επαγγελματικής εξουθένωσης όπως και τα περιστατικά βίας και παρενόχλησης που παρατηρούνται τελευταία στον χώρο εργασίας.

Τονίστηκε ότι απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση προς την ψυχική ασθένεια και τα περιστατικά burnout που όλο και πιο συχνά καταγράφονται και στον δήμο μας και οποία καλείται το ιατρείο εργασίας του Δήμου μας να τα διαχειρισθεί, να στηρίξει και να τα κατευθύνει.

Η Ημερίδα έδωσε την δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ενημερωθούν για τη λειτουργεία του Ιατρείου Εργασίας στον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, για την παρουσία Κέντρων Ημέρας Υποστήριξης των εργαζομένων που όλο και αυξάνονται στην χώρα μας και την δυνατότητα αναζήτησης παροχής ψυχολογικής στήριξης σε αυτά. Επιπλέον, έγινε εκτενή αναφορά στο εργασιακό άγχος, την επαγγελματική εξουθένωση όπως επίσης και την παροχή δυνατότητας πρόσβασης σε μηχανισμούς καταγγελιών σε περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον χώρο εργασίας.

Στην ημερίδα ως ομιλητές συμμετείχαν:

Ο Ειδικός Ιατρός Ευθύμιος Θανασιάς που αναφέρθηκε στη λειτουργεία του γραφείου εργασίας στον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης και στους παράγοντες που αυξάνουν το εργασιακό άγχος και την εμφάνιση της επαγγελματικής εξουθένωσης.

Από το Κέντρο Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων ΘΑΛΠΟΣ η Γιαννιού Μαριλένα Ψυχολόγος του Θάλπος με θέμα «Ψυχική Υγεία στο χώρο εργασίας και το εργασιακό Στρες και η Μακριδάκη Μαρία, Ψυχολόγος και Επιστημονικά Υπεύθυνης του κέντρου ΘΑΛΠΟΣ που αναφέρθηκε στην επαγγελματική εξουθένωση και στα συμπτώματα αυτής, τη σωματοποίηση εργασιακού άγχους.

Τέλος και επίσης σημαντική ενότητα στην ημερίδα μας αποτέλεσε η ενημέρωση από τον Δικηγόρο Βλασσόπουλο Γεώργιο, εξωτερικό συνεργάτη του ΕΛΙΝΥΑΕ για την βία & παρενόχληση στον χώρο εργασίας, το ισχύον νομικό πλαίσιο, και τον Ν.4808/2021.

Χαιρετισμό στην ημερίδα έκανε ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος που δήλωσε τον ενθουσιασμό του για την οργάνωση της ημερίδας που στόχο είχε την ενημέρωση και την ενδυνάμωση των εργαζομένων και την στήριξη του σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και δράσεις που βοηθούν και προστατεύουν τον εργαζόμενο αφού αποτελεί την κινητήριο δύναμη στον δήμο για την εξέλιξη και οργάνωση του έργου του.

Ο Αντιδήμαρχος Υγείας & Κοινωνικών Υπηρεσιών ιατρός Κωνσταντίνος Μηνόπουλος, ο οποίος στήριξε και βοήθησε στην οργάνωση της ημερίδας δήλωσε πως θα συνεργασθεί με τον ιατρό εργασίας και τον τεχνικό ασφαλείας του Δήμου για να δοθεί μεγάλη σημασία στην αναμόρφωση περιβάλλοντος εργασίας με σκοπό τη μείωση των ψυχοκοινωνικών κινδύνων και την πρόληψη προβλημάτων ψυχικής υγείας των εργαζομένων του δήμου μας.

Χαιρετισμό απεύθυνε και η πρόεδρος εργαζομένων Παπαδοπούλου Μαρία και ταμίας της ΠΟΕΟΤΑ που δήλωσε την ανάγκη ύπαρξης συνεργασιών με φορείς που μπορούν να στηρίξουν τον εργαζόμενο που αντιμετωπίζει θέματα ψυχικής υγείας και burn out.

Στην ημερίδα παρακολούθησαν πλήθος εργαζόμενων ενώ έδωσαν το παρόν επίσης ο Αντιδήμαρχος Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Διοίκησης, ΚΕΠ, Ακ. Περιουσίας, Προγραμματισμού & Ψηφ. Πολιτικής – Αν. Δημάρχου Κωνσταντίνος Στέφας και η Εντεταλμένη Σύμβουλος Επικρατείας & Αστικής Πανίδας Στελλάκη Ειρήνη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ