Ελληνικό: Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τους Μη βλέποντες

0

Μια σημαντική πρωτοβουλία που ενισχύει τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και προωθεί την μοναδικότητα του καθενός, καθώς εστιάζει στην συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο, ήταν αυτή που πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης, την Κυριακή 26 Μαΐου στο Κέντρο Φροντίδας ΑμεΑ του Δήμου στο Ελληνικό.

Η «Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τους Μη βλέποντες» είναι μια βιωματική δράση συμπερίληψης με τους σκύλους οδηγούς που απευθύνεται σε όλη την οικογένεια και ευαισθητοποιεί μικρούς και μεγάλους σε θέματα Αναπηρίας.

Οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε έναν διαδραστικό διάλογο και επίλυσαν τις απορίες τους τόσο πάνω στην εκπαίδευση των σκύλων οδηγών όσο και στην οπτική αναπηρία, με τη ζωτική συνεισφορά ανάπηρων ομιλητών. Ακολούθησε η πρακτική εξοικείωση μικρών και μεγάλων με το λευκό μπαστούνι, τα φυσικά εμπόδια που συναντάνε τα τυφλά άτομα στον δρόμο τους και τους τρόπους με τους οποίους ο σκύλος οδηγός γίνεται σημαντικός βοηθός στην καθημερινότητά τους.

Πώς οι σκύλοι-οδηγοί διευκολύνουν τις μετακινήσεις των τυφλών χειριστών τους, πώς αποφεύγουν εμπόδια στο πεζοδρόμιο, πώς μαθαίνουν να περνούν με ασφάλεια το δρόμο; Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να βιώσουν την καθημερινότητα των ατόμων με οπτική αναπηρία τόσο σε θεωρητικό επίπεδο, εκπαιδευτικό όσο και υπό κανονικές συνθήκες, καθώς με την ολοκλήρωση της δράσης πραγματοποιήθηκε βόλτα στο πάρκο της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται πλησίον και έτσι σε πραγματικές συνθήκες καθημερινότητας είδαν πως ένα σκύλος – οδηγός κατευθύνει το χειριστή του με ασφάλεια.

«Ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης είναι πρωταγωνιστής στις κοινωνικές δομές για τα Άτομα με Αναπηρία και σε κοινωνικό επίπεδο δρα και ενεργεί προκειμένου κανένας να μη νιώθει και να μην είναι αποκλεισμένος δίνοντας ίσες ευκαιρίες προς όλους τους συμπολίτες μας. Το βιωματικό πρόγραμμα ευαισθητοποιεί και εκπαιδεύει τους συμμετέχοντες και κυρίως τα νέα παιδιά, στις έννοιες της διαφορετικότητας, της συνύπαρξης, της συμπερίληψης και των ισότιμων ευκαιριών στην καθημερινότητα. Υπηρετεί την σύγχρονη οπτική, αυτή της συμπεριληπτικής νοοτροπίας με ένα σύνολο προσπαθειών που συμβάλλουν στην ισότιμη διαχείριση αιτημάτων ανάπηρων πολιτών, για έναν Δήμο με περισσότερο ανθρώπινο πρόσωπο, στην πράξη και επί απτών ζητημάτων», δήλωσε ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος.

«Ο Μάιος είναι ο «Ευρωπαϊκός μήνας συμπερίληψης και πολυμορφίας» και στο πλαίσιο των δράσεων συμπερίληψης που υλοποιούμε στο Δήμο μας με στόχο την ενίσχυση της ενσυναίσθησης διοργανώσαμε μια εξαιρετικά χρήσιμη βιωματική εκδήλωση που μας έκανε σοφότερους στον τομέα της εξυπηρέτησης και προσβασιμότητας των ατόμων με οπτική και κινητική αναπηρία. Κατανοώντας τα είδη της Αναπηρίας και τις πραγματικές ανάγκες αυτών των ατόμων, μπορούμε να γίνουμε ουσιαστικά πιο συμπεριληπτική κοινωνία», δήλωσε μεταξύ άλλων η Αντιδήμαρχος Νεολαίας και Ατόμων με Αναπηρία Ελίνα Αλεξίου, με πρωτοβουλία της οποίας πραγματοποιήθηκε η δράση.

Στη δράση συμμετείχε ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Διοίκησης, ΚΕΠ, Ακ. Περιουσίας, Προγραμματισμού & Ψηφ. Πολιτικής Κώστας Στέφας, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Επικρατείας & Αστικής Πανίδας Ειρήνη Στελλάκη.

Η δράση υλοποιήθηκε από το Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης σε συνεργασία με το Liberty Guide Dogs και το Σύλλογο Φίλων Παιδιών, Εφήβων, Ενηλίκων ΑΜΕΑ και όλων των παιδιών «Εθελοντούμε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ