Πώς μεταδίδεται ο νοροϊός και ποιες ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο από τη λοίμωξη.
Ο νοροϊός, υπεύθυνος για πολλές περιπτώσεις οξείας γαστρεντερίτιδας, εξαπλώνεται σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλώντας ανησυχία. Ειδικά φέτος, ο υποτύπος GII.17, γνωστός και ως “νοροϊός Kawasaki”, φαίνεται να είναι ο επικρατέστερος.
Ο νοροϊός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός, με μόλις 10 ιικά σωματίδια να είναι ικανά να προκαλέσουν τη νόσο. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι ασθενείς πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα για τουλάχιστον 48 ώρες μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων. Ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω της κοπρανο-στοματικής οδού, ενώ μπορεί να μεταδοθεί και αερογενώς μέσω σωματιδίων που προκύπτουν από τον εμετό.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροια, έμετο, ναυτία, πόνο στο στομάχι και υψηλό πυρετό. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προκύψουν πονοκέφαλοι και μυϊκοί πόνοι. Αν και η γαστρεντερίτιδα υποχωρεί συνήθως μέσα σε 2-3 ημέρες, ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές σε ευπαθείς ομάδες όπως ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα, λόγω του κινδύνου αφυδάτωσης.
Η μεταδοτικότητα του νοροϊού διαρκεί από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων μέχρι τουλάχιστον τρεις ημέρες μετά την ανάρρωση. Ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους εντείνει τη μετάδοση του ιού.
Προφυλάξεις και Μέτρα Προστασίας: Για να αποφύγετε τη μόλυνση, ακολουθήστε τα εξής μέτρα:
- Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
- Αποφύγετε μολυσμένα τρόφιμα και νερό.
- Καθαρίστε τα φρούτα και λαχανικά πριν τα καταναλώσετε.
- Μαγειρέψτε καλά τα θαλασσινά.
- Αν είστε άρρωστοι, μείνετε σπίτι και αποφύγετε την προετοιμασία φαγητού για άλλους.
Ο νοροϊός μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα σε κλειστούς χώρους, όπως σχολεία, γηροκομεία, κέντρα ημερήσιας φροντίδας και κρουαζιερόπλοια. Επιπλέον, τα τρόφιμα που έχουν μολυνθεί με τον ιό μπορεί να φαίνονται φυσιολογικά και να μην έχουν αλλοιωμένη γεύση ή μυρωδιά, καθιστώντας τη μόλυνση δύσκολα ανιχνεύσιμη.
Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι ο νοροϊός αντέχει σε υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες και σε πολλά απολυμαντικά, κάνοντάς τον δύσκολο να εξαλειφθεί πλήρως από τα περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου.