ΕΟΦ: Σταματά για 3 μήνες η παράλληλη εξαγωγή 105 φαρμάκων για να μη λείψουν από τα φαρμακεία

0

Nέα προσωρινή απαγόρευση για τις παράλληλες εξαγωγές 105 φαρμάκων ανακοίνωσε ο ΕΟΦ – Για τρείς μήνες η διάρκεια της απαγόρευσης

Με αυτή την απόφαση του ΕΟΦ, 105 φάρμακα δεν θα επιτρέπεται να εξάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια τους στην εγχώρια αγορά και να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις.

Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται νέα φάρμακα για διαβήτη/αδυνάτισμα.

Ο ΕΟΦ επισημαίνει ότι το μέτρο είναι προσωρινό και θα ισχύει για τρεις μήνες. Επιπλέον, υπενθυμίζει ότι, όσο οι παράλληλες εξαγωγές δεν επιτρέπονται, απαγορεύεται επίσης η αποθεματοποίηση των συγκεκριμένων φαρμάκων.

Μέσα στα φάρμακα που απαγορεύεται η εξαγωγή τους στην ΕΕ περιλαμβάνονται ορισμένα νέα φάρμακα για τον διαβήτη και την απώλεια βάρους, καθώς και αντιπηκτικά, αντιβιοτικά κ.ά.

Ο ΕΟΦ επισημαίνει ότι η υποχρέωση διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά ισχύει για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, εφόσον έχουν λάβει έγκριση για έκτακτη εισαγωγή ή έχουν εγκριθεί με απόφαση κατ’ εξαίρεση για κυκλοφορία με ξενόγλωσση επισήμανση.

Τονίζει επίσης ότι είναι απαραίτητο για όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κατόχους αδειών κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) να διατίθενται κατά προτεραιότητα τα φάρμακα στους ασθενείς στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη ζήτηση και τις νόμιμες συνταγές τους.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ