Επίσκεψη της Λ. Μενδώνη στο Ηράκλειο της Κρήτης για την εξέλιξη στα έργα πολιτισμού

0

Στο Ηράκλειο βρίσκεται από το πρωί η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μένδωνη, με επίκεντρο μια σειρά από έργα που εκτελούνται ή έχουν δρομολογηθεί να εκτελεστούν στην Κρήτη.

 

Η κ. Μενδώνη σε δηλώσεις της αναφέρθηκε στον περιβάλλοντα χώρο της Κνωσού, ξεκαθαρίζοντας ότι η ίδια δεν είπε ποτέ ότι λόγω της κατάστασης που βρίσκεται, το μνημείο δεν θα μπει στον κατάλογο της UNESCO.

 

«To υπουργείο Πολιτισμού έχει καταθέσει το φάκελο για τη σειριακή εγγραφή των Μινωικών Ανακτόρων. Από ‘κει και πέρα, το μεγαλύτερο ή το πιο γνωστό από τα ανάκτορα είναι της Κνωσού» είπε η Λίνα Μενδώνη, συμπληρώνοντας ότι ανεξάρτητα από την ένταξη, ο περιβάλλων χώρος δεν είναι αυτός ο οποίος αρμόζει σε ένα μνημείο που έχει αυτή την αίγλη και την τεράστια σημασία της Κνωσού.

 

«Για το λόγο αυτό, τον περασμένο Μάρτιο, από κοινού με τον περιφερειάρχη και με το δήμαρχο είπαμε ότι ο περιβάλλων χώρος πρέπει να βελτιωθεί, διότι αυτό θα βοηθήσει σε κάθε περίπτωση στην αξιολόγηση της συγκεκριμένης εγγραφής» επισήμανε η υπουργός Πολιτισμού. Για την Κρήτη η κ. Μενδώνη ανέφερε ότι έχει ένα τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα και πολιτιστικό πλούτο, και πως η τριήμερη επίσκεψή της είναι ένα follow up σε ό,τι αφορά ζητήματα που έχουν αποφασιστεί και που δρομολογούνται εξελίξεις.

 

Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε και στην σπουδαιότητα του σεμιναρίου «Cultural Heritage School 3», που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, με επίκεντρο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που έχει η κλιματική αλλαγή στα μνημεία. Το σεμινάριο συνδιοργανώνουν το Υπουργείο Πολιτισμού, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), ενώ την επιστημονική υποστήριξη έχει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το σεμινάριο θα παρακολουθήσουν 50-60 συμμετέχοντες, αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, διαχειριστές πολιτιστικής κληρονομιάς και άλλοι εμπλεκόμενοι από την Ελλάδα και από άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, με την κ. Μενδώνη στις δηλώσεις της να αναφέρει ότι βασικό ζητούμενο είναι η πρόληψη και οι διεθνείς συνεργασίες, προκειμένου να «αντιμετωπίσουμε από κοινού τις επιπτώσεις που μπορεί η κλιματική αλλαγή και τα έντονα καιρικά φαινόμενα να δημιουργήσουν και να επιφέρουν στην πολιτιστική μας κληρονομιά».

 

Η κ. Μενδώνη σε ό,τι αφορά το οθωμανικό φιρμάνι και όσα έχουν προκύψει σχετικά με το θέμα της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα, είπε ότι «η εκπρόσωπος της Τουρκίας επιβεβαίωσε αυτό το οποίο τουλάχιστον η Ελλάδα, το υπουργείο Πολιτισμού και εγώ προσωπικά, έχουμε πει από το 2000. Ξέρουμε ότι δεν υπήρχε φιρμάνι, αυτό για εμάς είναι δεδομένο», ανάφερε, επισημαίνοντας «η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα πολύ συστηματικό πρόγραμμα, κινείται μεθοδικά και πάρα πολύ προσεκτικά» και πως στο θέμα της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα «έχει πετύχει τα περισσότερα από όσα έχουν επιτευχθεί τα τελευταία 50 χρόνια, ή τουλάχιστον από το 1982 όταν το θέμα ετέθη για πρώτη φορά από τη Μελίνα Μερκούρη».

 

Η κ. Μενδώνη θα βρίσκεται στην Κρήτη από σήμερα 5 Ιουνίου έως και τις 7 Ιουνίου 2024, πραγματοποιώντας τριήμερη επίσκεψη στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου. Νωρίτερα σήμερα συμμετείχε σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης, ενώ το απόγευμα θα παραβρεθεί στα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου του Αγίου Νικολάου στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου.

 

Αύριο Πέμπτη 6/6 θα παραβρεθεί και θα κάνει χαιρετισμό στο σεμινάριο «Cultural Heritage School 3», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, ενώ θα έχει και σύσκεψη για το Δικταίο ‘Αντρο, στο Οροπέδιο Λασιθίου.

 

Σε ό,τι αφορά το Δικταίο ‘Αντρο και την πιθανότητα αναστολής λειτουργίας του σπηλαίου, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες για το έργο της βελτίωσης της προσβασιμότητας και αναβάθμισης των υποδομών, η κ. Μενδώνη ανέφερε ότι στόχος είναι να επικεντρώσουν στις πραγματικές ανάγκες του έργου, διότι όπως επισήμανε «το έργο αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025 και ήδη έχει πολύ μεγάλες καθυστερήσεις».

 

«Αναλόγως θα πάρουμε τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε και το βέβαιο είναι ότι, όταν το έργο αυτό γίνει, το αποτύπωμά του, όχι το πολιτιστικό μόνο, το οικονομικό του αποτύπωμα θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για την Κρήτη και κυρίως για το Λασίθι και τον συγκεκριμένο δήμο» πρόσθεσε η κ. Μενδώνη που κατέληξε ότι «πρέπει να σταθμίσουμε εάν θέλουμε το έργο να υλοποιηθεί στην ώρα του, εάν θέλουμε να απορροφηθούν και να μη χαθούν οι πόροι των 16 περίπου εκατομμυρίων που έχουν δεσμευτεί από το υπουργείο Πολιτισμού από το Ταμείο Ανάκαμψης και να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις».

 

Η κ. Μενδώνη, αύριο Πέμπτη 6/6 θα πραγματοποιήσει αυτοψία στο Καστέλι Ηρακλείου, ενώ την Παρασκευή 7/6 θα παραστεί σε σύσκεψη για την ΟΧΕ Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων, στην Περιφέρεια Κρήτης, αλλά και σε σύσκεψη στον Δήμο Ηρακλείου για την Προγραμματική Σύμβαση για τα Ενετικά Τείχη.

 

Η υπουργός Πολιτισμού για μία ακόμη φορά αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία τόσο με την Περιφέρεια Κρήτης όσο και το Δήμο Ηρακλείου, με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη να σημειώνει ότι αυτό το καλό επίπεδο συνεργασίας αποτελεί κομβικής σημασίας ζητούμενο, σχολιάζοντας ότι «αυτό που προσπαθούμε είναι να έχουμε μία ισόρροπη ανάπτυξη στον τομέα του πολιτισμού σε όλο το νησί και μέσα από το ΕΣΠΑ αλλά και μέσα από άλλες πηγές χρηματοδότησης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ