Επενδύσεις από διεθνείς και ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους

0

Σειρά νέων επενδύσεις στους τομείς που δραστηριοποιούνται ανακοίνωσαν τις τελευταίες εβδομάδες ελληνικές και διεθνείς εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας, με τα διοικητικά τους στελέχη να εκφράζουν, σε δημόσιες παρεμβάσεις τους, την εμπιστοσύνη τους για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, παρά τις όποιες προκλήσεις υπάρχουν σε διεθνές και κατ’ επέκταση εγχώριο επίπεδο.

Οι νέες επενδύσεις συνοδεύονται ευλόγως και από νέες θέσεις εργασίας, που όπως αναφέρουν τα διευθυντικά στελέχη των εταιρειών είναι μακροπρόθεσμες και σταθερές. Παράλληλα με τις νέες άμεσες θέσεις εργασίας δημιουργούνται, όπως επισημαίνουν και μια σειρά νέων έμμεσων θέσεων εργασίας ειδικότερα στις επενδύσεις που αφορούν τον τουρισμό και την αγορά ακινήτων,
Αναλυτικότερα τις τελευταίες ημέρες ανακοινώθηκαν μεταξύ άλλων οι ακόλουθες επενδύσεις και η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης άλλων επενδυτικών σχεδίων:

Χρηματοπιστωτικός τομέας

Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα αποτελεί, όπως τόνισαν τραπεζικά στελέχη, το γεγονός ότι μετά 17 χρόνια, μια ισχυρή ευρωπαϊκή τράπεζα, η UniCredit, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι επενδύει στην Alpha Bank. Μια στρατηγική επένδυση στην Alpha Bank, γεγονός που δρομολογεί την ταχεία και πλήρη ιδιωτικοποίηση της Alpha Bank, μέσω της πρότασης εξαγοράς του ποσοστού που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Η δεσμευτική συμφωνία προβλέπει επίσης συμφωνία στη Ρουμανία για τη δημιουργία της 3ης μεγαλύτερης τράπεζας στην αγορά, μέσω της συγχώνευσης των θυγατρικών των δύο τραπεζών. Επίσης την εμπορική συνεργασία και στην Ελλάδα στα προϊόντα διαχείρισης Χαρτοφυλακίου μέσω της AlphaLife. Η UniCredit είναι μία πανευρωπαϊκή εμπορική Τράπεζα με μοναδικό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών στην Ιταλία, τη Γερμανία, την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη με 13 συνολικά τράπεζες σε 12 χώρες. Οι εξελίξεις αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα.

Στον τραπεζικό τομέα, σε νέες επενδύσεις στην ελληνική αγορά προχωράει και η tbi bank μια «challenger bank» της ΝΑ Ευρώπης που δραστηριοποιείται σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Γερμανία και Λιθουανία. Όπως ανέφερε ο Κώστας Τοβίλ, επικεφαλής της tbi στην χώρα μας, η τράπεζα εισέρχεται στην αγορά καταθετικών προϊόντων στην Ελλάδα. Επεκτείνει επίσης περαιτέρω τη δραστηριότητα στον τομέα της καταναλωτικής πίστης καθώς βλέπει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης Η Τράπεζα αύξησε τι θέσεις εργασίας το τελευταίο χρονικό διάστημα και σήμερα έχει 80 εργαζόμενους.

Περαιτέρω επενδύσεις στην εγχώρια αγορά πραγματοποιεί και η Optima Bank, που πρόσφατα ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της μέσω δημόσιας προσφοράς για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η είσοδος της στο ΧΑ της δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσει απρόσκοπτα την επέκταση του δανειακού της χαρτοφυλακίου, χρηματοδοτώντας υγιείς επιχειρήσεις για την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων, ενισχύοντας περαιτέρω την ελληνική οικονομία και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Λιανεμπόριο – Ενέργεια

Σε συνέντευξη τύπου την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος διοίκησης της Lidl Ελλάς Μάρτιν Μπραντενμπούρκερ και τα διευθυντικά στελέχη ανακοίνωσαν το επενδυτικό πρόγραμμα για τα επόμενα 3 χρόνια (2024-2026) επισημαίνοντας ότι περιλαμβάνει νέα καταστήματα και συνολικές επενδύσεις πάνω από 120 εκατ. ευρώ για το δίκτυο των καταστημάτων και των αποθηκών. Παρουσιάζοντας το αποτύπωμα της Lidl Ελλάς στην ελληνική αγορά ανέφεραν ότι το 2022 η συνολική προστιθέμενη αξία που προσέφερε στην ελληνική οικονομία ήταν 953 εκατ. ευρώ, κάτι που αντιστοιχεί στο 0,46% του ΑΕΠ. Σήμερα η εταιρία, υποστηρίζει στην Ελλάδα στη χώρα περισσότερες από 33.000 συνολικές θέσεις εργασίας, με τις άμεσες να ξεπερνούν τις 6.700. Πέρυσι δημιουργήθηκαν περίπου 200 νέες θέσεις εργασίας.

Μεγάλη αύξηση των επενδύσεων της ανακοίνωσε η ΔΕΗ με αφορμή τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων εννεάμηνου, λίγες ημέρες μετά την συμφωνία εξαγοράς της Κωτσόβολος, έναντι αντιτίμου που αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης 200 εκατ. ευρώ. . Ειδικότερα όπως ανακοινώθηκε οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 81% (775 εκατ. ευρώ από 427 εκατ.ευρώ ) σε σχέση με το εννεάμηνο 2022, κυρίως στο Δίκτυο Διανομής, στα έργα ΑΠΕ και τη νέα μονάδα Φυσικού Αερίου 840 MW στην Αλεξανδρούπολη.

Αγορά ακινήτων – logistics – εμπορικά κέντρα

Ισχυρό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά ακινήτων στην χώρα μας από Έλληνες αλλά και από ξένους διαπιστώνει η Lamda Development, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης που είναι σε πλήρη εξέλιξη στην Ευρώπη στο Ελληνικό. Ήδη, όπως έχει ανακοινωθεί, εξαντλήθηκαν οι πρώτες οικιστικές αναπλάσεις στο παράκτιο μέτωπο στο Ελληνικό (Βίλες, Riviera Tower, the Cove Residences) με το ενδιαφέρον να είναι σημαντικά υψηλότερο από το αρχικά προβλεπόμενο. Η ζήτηση προήλθε από Έλληνες, την ομογένεια καθώς και από ξένους. Η Lamda ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ένα ακόμη μεγάλο οικιστικό σχέδιο, τη δημιουργία της Little Athens, μιας νέας γειτονιάς του Ελληνικού, με τιμές χαμηλότερες από τις οικιστικές αναπλάσεις που προαναφέρθηκαν, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης το 2027. Θα κατασκευασθούν 1.115 διαμερίσματα (residential units) και 115 retail units (καταστήματα λιανικής σε ισόγεια κτιρίων), σε δέκα οικοδομικά τετράγωνα με την ζήτηση να έχει ήδη ξεκινήσει. Ταυτόχρονο όμως πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της παρουσίασης από τον διευθύνοντα σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέα Αθανασίου, δείχνουν και διεθνή brand names από τους τομείς λιανικής, εστίασης, μόδας κλπ για την μίσθωση χώρων σε εμπορικές αναπλάσεις του Ελληνικού, όπως στο μεγάλο Εμπορικό Κέντρο στην Βουλιαγμένης καθώς και στην Riviera Galleria που δημιουργείται στο πλαίσιο της ανάπτυξης. Με τον τρόπο αυτό εκφράζεται η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της εγχώριας αγοράς και στο έργο του Ελληνικού που θα οδηγήσει στη δημιουργία από τα θεμέλια της πρώτης πράσινης έξυπνης πόλης στον κόσμο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ