Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022 η επετειακή εκδήλωση με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που διοργάνωσε η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Κηφισιάς (ΔΕΠΙΣ), με θέμα: «Γυναικείες διαδρομές από τη Μικρασία στην Ελλάδα: Ομιλία, Μαρτυρίες, Αναμνήσεις» στη Βίλα Μπότση της Ν. Ερυθραίας με την φιλοξενία του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας (Κ.Ε.Μ.Μ.Ε).
Την έναρξη της εκδήλωσης, εκ μέρους της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Κηφισιάς, έκανε η κ. Αναστασία Σούλτου, μέλος ΔΕΠΙΣ Κηφισιάς, η οποία ευχαρίστησε το Κ.Ε.Μ.Μ.Ε και την Πρόεδρο κ. Έφη Κούτση για την φιλοξενία, καθώς επίσης και την ΧΕΝ Κηφισιάς και την Πρόεδρο κ. Ελένη Πέππα για την συμμετοχή του χορευτικού συγκροτήματος της ΧΕΝ στην εκδήλωση. Η κ. Σούλτου στη συνέχεια ανέγνωσε ένα σύντομο χαιρετισμό του Δημάρχου Κηφισιάς κ. Γιώργου Θωμάκου, ο οποίος λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης δεν μπόρεσε να παραστεί στην εκδήλωση. Ο κ. Θωμάκος επεσήμανε ότι τόσο η ΔΕΠΙΣ Κηφισιάς όσο και το Κ.Ε.Μ.Μ.Ε έχουν αποδείξει και προσφέρει σημαντικά τόσο στην προβολή και ενδυνάμωση της θέσης της σύγχρονης γυναίκας, όσο και στη διαρκή ανάδειξη και διάδοση της ιστορίας και του πολιτισμού των αλησμόνητων πατρίδων της Ιωνικής και Αιολικής γης. Τόνισε, επίσης, πόσο δύσκολο είναι να αναλογιστούμε το βάρος και το άχθος εκείνης της γυναίκας και περισσότερο της Μικρασιάτισσας μάνας.
Η κ. Αγγελική Παπάζογλου, Πρόεδρος ΔΕΠΙΣ Κηφισιάς και δημοτική σύμβουλος ανέφερε ότι η εκδήλωση εστιάζει στη γυναικεία οπτική του ξεριζωμού από τις αλησμόνητες πατρίδες και την εγκατάσταση στα πρώτα δύσκολα χρόνια. Η γυναίκα Μικρασιάτισσα, η μάνα, η κόρη, η αδελφή αποτέλεσε μία σπουδαία μορφή παραδείγματος επιβίωσης και προκοπής στη νέα πραγματικότητα και τις αντίξοες συνθήκες της προσφυγιάς που κατάφερε σε αυτή τη νέα πατρίδα να εργαστεί, να στηρίξει την οικογένειά της, αλλά να διατηρήσει και ζωντανές τις μνήμες, τις παραδόσεις και την μικρασιάτικη ταυτότητα. Και αυτό γιατί οι μικρασιάτισσες αποτέλεσαν πομπούς των παραδόσεων, του πολιτισμού και της αισθητικής της Μικρασίας μέσα από τα τραγούδια τους, τις αφηγήσεις, τα ήθη και τα έθιμα, τα φαγητά τους, τα παιχνίδια, τις γιορτές και τα γλέντια τους, μέσα από τις τέχνες τους (ταπητουργία, κεραμεική κλπ) που μπόλιασαν τον ελλαδικό χώρο. Στη σημερινή εκδήλωση, που στοχεύει να συμβάλλει στον ιστορικό αναστοχασμό μας, ως Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Κηφισιάς τιμούμε τη Μικρασιάτισσα Μάνα και πιο ξεχωριστά τις μικρασιάτισσες γυναίκες της Νέας Ερυθραίας και του Δήμου Κηφισιάς ευρύτερα.