Κρούσμα θετικό στην ευλογιά των πιθήκων εμφανίστηκε και στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 8 Ιουνίου δηλώθηκε στον ΕΟΔΥ άνδρας με κλινική συμπτωματολογία συμβατή με το νόσημα της ευλογιάς των πιθήκων από το Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» προκαλώντας συναγερμό στις υγειονομικές Αρχές της χώρας.
Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια, λοιμώδης ασθένεια, παρόμοια με την ανθρώπινη ευλογιά που εξαλείφθηκε το 1980. Μολονότι είναι πιο ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε μερικές εβδομάδες, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.
Μετά τα κρούσματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ, χθες το πρώτο κρούσμα, όπως προαναφέρθηκε, ανακοινώθηκε και στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν άνδρα που πρόσφατα είχε ταξιδέψει στην Πορτογαλία.
Τα συμπτώματα
Υπενθυμίζεται ότι πριν από κάποιες ημέρες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) είχε εκδώσει έναν αναλυτικό οδηγό σχετικά με τα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ευλογιά των πιθήκων.
Η ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων περιλαμβάνουν:
πυρετό,
πονοκέφαλο,
μυαλγίες,
οσφυαλγία,
λεμφαδενοπάθεια,
ρίγος,
εξάντληση,
ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.
Χαμηλός κίνδυνος-Δεν υπάρχει θεραπεία
Στο ενημερωτικό σημείωμα του ΕΟΔΥ υπογραμμίζεται πως παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες.
«Η εμφάνιση κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς ιστορικό ταξιδιού, καθώς και η εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, υποδεικνύουν ότι πιθανόν υπάρχει μετάδοση της νόσου στην κοινότητα. Τονίζεται ότι, με βάση τα έως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη, με μικρή σχετικά μεταδοτικότητα» σημειώνει ο ΕΟΔΥ.