Ευρωεκλογές 2024: Πόσους σταυρούς βάζουμε στο ψηφοδέλτιο

0
Ευρωεκλογές 2024: Πού και πώς ψηφίζουμε, πόσους σταυρούς βάζουμε

Στις 9 Ιουνίου καλούνται οι πολίτες να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές 2024 με την ψηφοφορία να διεξάγεται ήδη μέσω της επιστολικής ψήφου που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας ενώ η παραδοσιακή διαδικασία στα εκλογικά τμήματα θα διεξαχθεί όπως πάντα Κυριακή ανήμερα της προγραμματισμένης ημερομηνίας.

Ευρωεκλογές 2024: Μάθε πού ψηφίζεις

Η πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε που ψηφίζεις» όπου οι πολίτες μπορούν να μπουν και να ενημερωθούν για το εκλογικό τους τμήμα, είναι στον «αέρα» και ενημερωμένη.

Μπαίνοντας στην πλατφόρμα, θα χρειαστεί να βάλεις το επίθετό σου, τα αρχικά δύο γράμματα σε όνομα, όνομα πατρός και μητρός, καθώς επίσης και το έτος γέννησης.

Αφού συμπληρώσεις όλα τα κενά πατάς το πεδίο «Αναζήτηση» όπου θα σου ανοίξει μία καρτέλα με όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι.

Στην πλατφόρμα «Μάθε που ψηφίζεις» θα βρεις το Εκλογικό Διαμέρισμα που θα ψηφίσεις και την δημοτική ενότητα.

Δείτε που ψηφίζετε ΕΔΩ

Επιπλέον, για την ψηφοφορία στο εκλογικό τμήμα θα πρέπει να φέρετε μαζί την αστυνομική σας ταυτότητα ή διαβατήριο, ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί επίσης να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.

Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας δικαίωμα ψήφου στις Ευρωεκλογές 2024 έχουν όσοι:

-Συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών (άρα οι γεννηθέντες ως τις 31/12/2007).
-Είναι είτε Ελληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους-μέλους της Ε.Ε. με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα.

Οι Ευρωεκλογές 2024 θα πραγματοποιηθούν από τις 07:00 το πρωί έως τις 19:00 το απόγευμα.

Ευρωεκλογές 2024: Πόσους σταυρούς βάζω στο ψηφοδέλτιο

Όσοι προσέλθουν στις κάλπες μπορεί να βάλετε μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης.

Ευρωεκλογές 2024: Υποχρεωτική η ψήφος – Η ποινή στους παραβάτες – Ποιοι εξαιρούνται

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική – πλην εξαιρέσεων, για όσους έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους και για τους εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι η υποχρεωτικότητα έχει προτρεπτικό χαρακτήρα.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική, όμως δεν είναι μικρή η μερίδα των πολιτών που αποφασίζουν να απέχουν, όπως αποδεικνύεται από τα υψηλά ποσοστά αποχής στις εκλογές. Ωστόσο, το Σύνταγμα προβλέπει ποινές για όσους ψηφοφόρους δεν ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα τους.

Οι ποινές για όσους δεν ψηφίσουν στις εκλογές

Η ψήφος είναι υποχρεωτική στην Ελλάδα, με βάση το άρθρο 51, παρ. 5 Συντάγματος της Ελλάδας και άρθρο 6 του Π.Δ. 26/2012. Για όσους όμως, δεν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, σύμφωνα με το άρθρο 117 παρ. 1 του Π.Δ. 26/2012 ο νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης από έναν μήνα έως έναν χρόνο.

Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτικότητα της ψήφου και δεν έχουν κίνδυνο ποινής

Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 117 της εκλογικής νομοθεσίας (Π.Δ. 26/2012), οι ακόλουθες κατηγορίες εκλογέων εξαιρούνται από την υποχρεωτικότητα της ψήφου

  • Αυτοί που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό (70ο) έτος της ηλικίας τους.
  • Όσοι πρόκειται να βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.
  • Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπλήρωσης, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα (40), τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας (άρθρο 96, παρ. 1 του Π.Δ. 26/2012).
  • Επίσης, όσοι εκλογείς για διάφορους εξαιρετικούς λόγους δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
    Υπάλληλοι του δημοσίου, για τους οποίους, σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα τους επιτρέψουν να απουσιάζουν από την Υπηρεσία τους, για να μεταβούν να ψηφίσουν στον τόπο, στους εκλογικούς καταλόγους, του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.
  • Υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας κ.λπ., στους οποίους, επίσης, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δεν είναι δυνατή η χορήγηση άδειας μετάβασης.
  • Εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ