Με επιτυχία διεξάχθηκε στις 24-25 Ιανουαρίου 2022 η 6 η κατά σειρά και τελική διακρατική συνάντηση εταίρων του ευρωπαϊκού έργου MIVA, που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η συνάντηση διοργανώθηκε από τον Δήμο Πειραιά, συντονιστή εταίρο της δράσης, σε υβριδική μορφή και πραγματοποιήθηκε τόσο στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, όσο και διαδικτυακά, λόγω της κατάστασης που έχει προκύψει από την πανδημία COVID-19, καθώς και λόγω της κακοκαιρίας “Ελπίς”.
Πληθώρα δράσεων
Το Ευρωπαϊκό έργο “Migrants’ Integration through Volunteering Activities” (MIVA) – «Ένταξη Μεταναστών μέσω Εθελοντικών Δράσεων» περατώνεται τέλος Ιανουαρίου 2022, έπειτα από χρονική απόσταση 38 μηνών, έχοντας κατορθώσει την εκπλήρωση πληθώρας δράσεων που δυναμώσανε την ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες υποδοχής τους, μέσα από την συμμετοχή στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή των τοπικών κοινοτήτων, προβάλλοντας εκπαιδευτικές και εθελοντικές δραστηριότητες.
Σχέδιο βιωσιμότητας
Κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής του, το MIVA υποστήριξε με τις ενέργειες του μέλη μεταναστευτικών και προσφυγικών κοινοτήτων, φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τοπικές κοινωνίες, εθελοντές/τριες, εκπαιδευτές/τριες και κοινωνικούς επιστήμονες/ισσες, καθώς και άλλους εμπλεκόμενους/ες που απασχολούνται στους τομείς του ασύλου, της μετανάστευσης και της κοινωνικής ένταξης.
Στο πλαίσιο της διακρατικής συνάντησης, οι εταίροι του MIVA αξιολόγησαν την τελεσφόρηση των δράσεων του έργου και συζήτησαν ορισμένα μετέωρα ζητήματα πριν την υποβολή της τελικής έκθεσης αναφοράς προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ακόμα, οριστικοποίησαν το σχέδιο βιωσιμότητας και συζήτησαν ορισμένα μελλοντικά βήματα, που θα εγκρίνουν στο έργο να συνεχίσει να παρέχει τα οφέλη του σε όσους και όσες αποζητούν έμπνευση και υποστήριξη για τη δημιουργία συμπεριληπτικών κοινωνιών.
Τι επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου MIVA
Το έργο MIVA πρόσφερε τις βάσεις για την ανάπτυξη ενός δικτύου εμπλεκομένων που μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση ζητημάτων που αφορούν την κοινωνική ενσωμάτωση, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και την ανάπτυξη ικανοτήτων, την αξιοποίηση της διαφορετικότητας και την προώθηση της εθελοντικής κουλτούρας προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
Όπως αναφέρει το σλόγκαν του έργου, το οποίο προέκυψε στο πλαίσιο κοινού διαγωνισμού, που διοργάνωσαν οι εταίροι: All unique, all equal, all together, δηλαδή «όλοι ξεχωριστοί, όλοι ίσοι, όλοι μαζί».
Συγκεκριμένα, οι επιμέρους δράσεις και τα αποτελέσματα του έργου MIVA περιλαμβάνουν τα εξής:
– Δημιουργία και προώθηση της εφαρμογής (application) INDIGO
Η εφαρμογή Indigo αποτελεί μια καινοτόμο, κοινωνική, ψηφιακή μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία, η οποία θα συνεχίσει την προσφορά της και μετά την ολοκλήρωση του έργου MIVA. Πρόκειται για δωρεάν εφαρμογή (app) αλληλεγγύης, που δημιουργήθηκε για κινητά τηλέφωνα IOS και Android, μέσω της οποίας οι χρήστες/τριες μπορούν να ανταλλάξουν δωρεάν αντικείμενα και υπηρεσίες, ενώ παράλληλα διευκολύνεται η κινητοποίηση και η συμμετοχή των πολιτών σε μη κερδοσκοπικές δραστηριότητες και δράσεις εθελοντισμού.
Συνολικά, στο πλαίσιο του έργου διοργανώθηκαν σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες 72 εκπαιδευτικά εργαστήρια που προώθησαν την χρήση της εφαρμογής σε 1069 υπηκόους τρίτων χωρών, καθώς και 71 αντίστοιχα εργαστήρια με την συμμετοχή 809 εκπροσώπων ΜΚΟ που ενημερώθηκαν για το πως μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του Indigo app.
– Ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού και υλοποίηση εκπαιδευτικών εργαστηρίων με στόχο την ανάπτυξη διαπολιτισμικών δεξιοτήτων στις τοπικές κοινότητες.
Στο πλαίσιο του έργου αναπτύχθηκε από τους εταίρους εξειδικευμένο εκπαιδευτικό εγχειρίδιο, το,οποίο αξιοποιήθηκε κατά την υλοποίηση εργαστηρίων (δια ζώσης ή online) με τη συμμετοχή άνω των 500 επαγγελματιών σε όλες τις εμπλεκόμενες χώρες, με σκοπό την «Ανάπτυξη Ικανοτήτων για Κοινωνική Ενσωμάτωση και Επαγγελματικά Ζητήματα».