Εφορία: Πλήθος μηνυμάτων σε εκείνους που δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους

0

Από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει στείλει εκατοντάδες χιλιάδες μηνύματα σε φορολογούμενους που διατρέχουν κίνδυνο να χάσουν τις ρυθμίσεις τους. Συγκεκριμένα, έχουν αποσταλεί 550.000 ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια. Με το νέο σύστημα ειδοποίησης, εάν ο οφειλέτης παραλείψει να πληρώσει μία δόση, το σύστημα ενημερώνεται αυτόματα και ενεργοποιείται η διαδικασία αποστολής μηνύματος για να υπενθυμίσει την καταβολή της οφειλόμενης δόσης.

Όταν ο οφειλέτης καθυστερεί την πληρωμή μιας μηνιαίας δόσης της ρύθμισής του και πλησιάζει στην προθεσμία της επόμενης δόσης, λαμβάνει σχετική ειδοποίηση. Επιπλέον, αν πλησιάζει η προθεσμία υποβολής μιας δήλωσης, όπως η φορολογίας εισοδήματος ή η δήλωση ΦΠΑ, και δεν έχει υποβληθεί ακόμη, ενημερώνεται, καθώς η μη υποβολή δηλώσεων μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της ρύθμισης.

Με το μήνυμα που παραλαμβάνει ο οφειλέτης, ενημερώνεται για τις επιπτώσεις που θα προκύψουν αν χάσει τη ρύθμιση, οι οποίες είναι οι εξής:

 

1. Θα καταστεί απαιτητό από την αρμόδια ΔΟΥ ολόκληρο το ανεξόφλητο υπόλοιπο της οφειλής του, προσαυξημένο με όλους τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

2. Ο οφειλέτης θα είναι “ανοιχτός” στην επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

3. Θα απολέσει και άλλα ευεργετήματα της ρύθμισής του, όπως η δυνατότητα λήψης φορολογικής ενημερότητας περιορισμένης διάρκειας ισχύος και η αναστολή των διαδικασιών άσκησης ποινικής δίωξης για μη καταβολή οφειλών στη φορολογική διοίκηση.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της φορολογικής διοίκησης, οι οφειλές που έχουν ρυθμιστεί από φυσικά και νομικά πρόσωπα ανέρχονται σε 5,5 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, 608.000 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις έχουν ενεργοποιήσει 850.625 ρυθμίσεις, με το συνολικό ποσό οφειλών να φτάνει τα 5,5 δισ. ευρώ. Οι περισσότεροι από αυτούς που ρυθμίζουν τις οφειλές τους είναι φορολογούμενοι με χρέη έως 10.000 ευρώ, οι οποίοι επιλέγουν συνήθως να αποπληρώσουν μέσω 12 ή 24 δόσεων για τον φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των συνολικών ρυθμισμένων οφειλών (23,8%) παρατηρείται στην κατηγορία των 500 έως 10.000 ευρώ. Ειδικότερα, εντός αυτού του εύρους, το ποσοστό των ρυθμισμένων οφειλών φτάνει το 26,2% για ποσά που κυμαίνονται από 3.000 έως 5.000 ευρώ.

Τα νομικά πρόσωπα ρυθμίζουν χρέη που κυμαίνονται από 10.000 έως 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, παρατηρούνται χαμηλά ποσοστά ρύθμισης οφειλών, τόσο για μικρές οφειλές (ιδίως κάτω των 500 ευρώ), όσο και για μεγάλες οφειλές (άνω των 20.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και άνω των 150.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ