Ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα έχει πλέον ξεκινήσει επίσημα, με δασμούς που ξεπερνούν το 145% από την πλευρά των ΗΠΑ και το 80% από την Κίνα. Η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ έχει ανάψει τη σπίθα μιας παγκόσμιας οικονομικής αναταραχής, η οποία πλέον δεν περιορίζεται στις δύο υπερδυνάμεις αλλά επηρεάζει άμεσα το παγκόσμιο οικονομικό οικοσύστημα.
Παρά το γεγονός ότι οι πρώτες συνέπειες των κυρώσεων δεν έχουν γίνει ακόμα πλήρως ορατές στις οικονομίες των ΗΠΑ και της Κίνας, η ανασφάλεια είναι πλέον διάχυτη. Οι αμερικανικές αγορές παρουσιάζουν αστάθεια, με πτώσεις ακόμα και όταν ανακοινώνονται θετικά μέτρα, όπως το προσωρινό «πάγωμα» δασμών για 90 ημέρες. Οι αγορές δείχνουν να μην επηρεάζονται από διπλωματικούς χειρισμούς αλλά από τη γενικευμένη αίσθηση αβεβαιότητας.
Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη φαίνεται να εξετάζει εναλλακτικές στρατηγικές. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, έχουν ήδη ξεκινήσει προκαταρκτικές συζητήσεις μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου για πιθανή συνεργασία στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να είναι διατεθειμένη να μειώσει ή και να καταργήσει τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενισχύοντας έτσι την είσοδο τους στην ευρωπαϊκή αγορά. Από την πλευρά της, η Κίνα φαίνεται να εξετάζει τη συμπαραγωγή αυτών των οχημάτων σε ευρωπαϊκό έδαφος, επενδύοντας σημαντικούς πόρους στο εγχείρημα.
Ο απομονωτισμός της αμερικανικής πολιτικής φαίνεται να ανοίγει διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στην Κίνα και άλλες παγκόσμιες δυνάμεις. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι Κίνα, Ιαπωνία και Νότια Κορέα διεξάγουν επίσης συζητήσεις σε οικονομικό και αμυντικό επίπεδο — κάτι που μέχρι πρότινος θα φάνταζε απίθανο.
Ακόμη και αν οι προσπάθειες για συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Ασίας δεν ευοδωθούν άμεσα, η έναρξη διαλόγου έχει ήδη αλλάξει το παγκόσμιο σκηνικό. Αυτό που μένει είναι μια εντεινόμενη αβεβαιότητα, η οποία βαραίνει περισσότερο τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η προσέγγιση του Τραμπ, που δίνει έμφαση στο «America First», φαίνεται να υπονομεύει την αξιοπιστία των ΗΠΑ όχι μόνο ως οικονομική δύναμη αλλά και ως σταθερός γεωπολιτικός παράγοντας.
Οι διεθνείς συμμαχίες και οι πολυεπίπεδες σχέσεις δεν χτίζονται σε στιγμές έντασης αλλά με συνέπεια και στρατηγική. Η σημερινή πολιτική των ΗΠΑ, που εξισώνει συμμάχους και αντιπάλους, καλλιεργεί ένα κλίμα που μόνο αστάθεια μπορεί να προσφέρει. Ένα κλίμα που, αν εδραιωθεί, δεν θα επηρεάσει μόνο την Ουάσιγκτον αλλά και το σύνολο του παγκόσμιου χάρτη.