Η Ελλάδα εξελέγη ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025-2026

0

Σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία για τον πλανήτη και σε μια εποχή με δύο πολέμους σε εξέλιξη αλλά και μεγάλες οικουμενικές προκλήσεις, η Ελλάδα εξελέγη ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την περίοδο 2025-2026.

Στη διάρκεια της ψηφοφορίας, η χώρα μας συγκέντρωσε 182 ψήφους επί συνόλου 188, εξασφαλίζοντας εξ αριθμό δεσμεύσεων από κράτη-μέλη της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ήδη πολύ υψηλότερο από τις αναγκαίες για την εκλογή της 129 ψήφους.
«Είναι μια μεγάλη τιμή για τη χώρα, μια μεγάλη ευθύνη για τη χώρα. Η Ελλάδα υπηρετεί μια πολιτική αρχών ως προς την εξωτερική πολιτική και προφανώς όταν κάθεσαι στο τραπέζι του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να λαμβάνεις και ορισμένες αποφάσεις οι οποίες δεν μπορούν πάντα να ικανοποιούν τους πάντες», σχολίασε την εξέλιξη, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του (ΕΡΤ), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εκτός της Ελλάδας εξελέγησαν επίσης οι χώρες:
  • Δανία
  • Παναμάς
  • Σομαλία
  • Πακιστάν
Η εκλογή της Ελλάδας σε μία από τις πέντε θέσεις, σε μια από τις πλέον δύσκολες μεταπολεμικές συγκυρίες, κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική καθώς ενισχύει τον ρόλο της ελληνικής διπλωματίας και συμβάλει στην ανάδειξη των θέσεών μας διεθνώς.
«Θα εργαστούμε μαζί με τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ για να ενισχύσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια και να διασφαλίσουμε ότι η παγκόσμια διακυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις αναδυόμενες προκλήσεις», αναφέρει σε ανάρτησή του στο “Χ” το Υπουργείο Εξωτερικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ