Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης της Ε.Ε., Ίλβα Γιόχανσον μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, στο περιθώριο του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες επεσήμανε αφενός ότι οι προκλήσεις της Ελλάδας είναι προκλήσεις της Ε.Ε. και διαβεβαίωσε για την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και αφετέρου δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να προσφέρει έκτακτη χρηματοδότηση στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προβλήματος ενώ υπογράμμισε ότι ευρωπαϊκοί οργανισμοί, όπως η EUAA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) και η Frontex, είναι έτοιμοι να προσφέρουν στην Ελλάδα επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό και μέσα.
Με τον τρόπο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντά και στην παλαιότερη φημολογία περί αποχώρησης του Frontex, αποδεικνύοντας την πλήρη κατανόησή της για τις ελληνικές θέσεις και την έμπρακτη συμπαράστασή της προς την Ελλάδα.
Στη συνέχεια της συνάντησης αυτής, ακολούθησε τριμερής συνάντηση του Έλληνα υπουργού και της Επιτρόπου με την υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσι Φέσερ, με βασικό θέμα συζήτησης τη συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία στο θέμα του μεταναστευτικού.
Κοινή ήταν η άποψη ότι πρέπει άμεσα να επικαιροποιηθεί η Κοινή Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας του 2016 καθότι σημαντικές προβλέψεις της δεν εφαρμόζονται σήμερα από την πλευρά της Τουρκίας. Προς αυτή την κατεύθυνση συμφωνήθηκε οι τρεις πλευρές συνεργαστούν στενά ώστε να υπάρχουν σύντομα αποτελέσματα για την επανενεργοποίηση των επιστροφών και της πρόληψης των παράτυπων μεταναστευτικών ροών, μέσα από την πάταξη των δικτύων των διακινητών και τη φύλαξη από την Τουρκία των συνόρων της.
Κατά την τοποθέτηση του στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, ο κ. Καιρίδης συνεχάρη την ισπανική προεδρία της Ε.Ε. για τις προσπάθειές που κατέβαλε ώστε να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το ‘Ασυλο, εκφράζοντας τη στήριξη της Ελλάδας σε αυτές τις προσπάθειες.
Στη συνέχεια, ο υπουργός εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ελλάδος προς την Ιταλία η οποία δοκιμάζεται από αυξημένη μεταναστευτική πίεση προερχόμενη κυρίως από τις ακτές της Τυνησίας. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η κρίση που υφίσταται στην Ιταλία δεν θα πρέπει να αποστρέψει την προσοχή της Ε.Ε. και από τα τεκταινόμενα στην Αν. Μεσόγειο, όπου η Ελλάδα αντιμετωπίζει ιδιαίτερα αυξημένη πίεση κυρίως στο θαλάσσιο πεδίο.