Η Ρωσία δεν είναι ο Πούτιν και ο Πούτιν δεν είναι η Ρωσία δήλωσε η χήρα του Ναβάλνι

0

Η EE είναι εξοργισμένη με τον θάνατο του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, για τον οποίο την τελική ευθύνη έχουν ο Πρόεδρος Πούτιν και οι ρωσικές αρχές», αναφέρει με δήλωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων όπου απηύθυνε σύντομη ομιλία η χήρα του Ναβάλνι, η Γιούλια Ναβάλναγια, επισημάνθηκε ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι «δολοφονήθηκε αργά στη φυλακή από το ρωσικό καθεστώς». Η Γιούλια Ναβάλναγια τόνισε ότι ο σύζυγός της που ήταν ο νούμερο ένα αντίπαλος του Πούτιν, ότι ήταν ένας ήρωας και “πέθανε ως ήρωας” στη φυλακή. Ανέφερε, επίσης, ότι «η Ρωσία δεν είναι ο Πούτιν και ο Πούτιν δεν είναι η Ρωσία», ενώ επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να συνεχίσει τον αγώνα του συζύγου της. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο τέλος της ομιλίας της, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ σηκώθηκαν όρθιοι να χειροκροτήσουν για αρκετή ώρα τη Γιούλια Ναβάλναγια.

«Η Ρωσία πρέπει να επιτρέψει μια ανεξάρτητη και διαφανή διεθνή έρευνα για τις συνθήκες του ξαφνικού θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι», τονίζει η ΕΕ σε δήλωσή της και προσθέτει ότι θα κάνει το παν για να υποχρεώσει την πολιτική ηγεσία και τις αρχές της Ρωσίας να λογοδοτήσουν, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους της, και να επιβάλλουν περαιτέρω κόστος για τις ενέργειές τους, μεταξύ άλλων μέσω κυρώσεων.

Στη Ρωσία, οι αρχές προσπάθησαν να αποτρέψουν τον κόσμο να αποτίσει φόρο τιμής στη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι και αρκετές εκατοντάδες άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση, τα οποία η ΕΕ ζητά να απελευθερωθούν αμέσως, ανέφερε ο Ζ. Μπορέλ στη συνέντευξη Τύπου, μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ