Καταρρέει κι άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ: “Διαζύγιο” με την Έφη Αχτσιόγλου και νέο κόμμα προ των πυλών

0

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο την ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου, που επιβεβαιώνει το τέλος εποχής του κόμματος που κυβέρνησε τη χώρα με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, λένε με νόημα ότι η νίκη του Στέφανου Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές, άλλαξε άρδην τις ισορροπίες και έφερε στο προσκήνιο τη σύγκρουση του κοινωνικού και του πολιτικού ΣΥΡΙΖΑ.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι η κοινωνία ψήφισε τον κ. Κασσελάκη και όλα τα κομματικά στελέχη την κ. Αχτσιόγλου και τον κ. Τσακαλώτο στον α’ γύρο και όλοι μαζί την πρώην υπουργό στο β’ γύρο.

Ακόμη όμως και αυτή η συμπόρευση, δεν κατάφερε να ανακόψει τη δυναμική του κ. Κασσελάκη που εξελέγη με άνεση πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που έφερε τα πάνω κάτω στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο εμφύλιος που μαίνεται εδώ και 2,5 μήνες είναι στην ουσία ιδεολογικός, μεταξύ αυτών που θέλουν έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα κάνει στροφή προς την Κεντροαριστερά και σε αυτούς που θέλουν ένα κόμμα με καθαρή αριστερή ταυτότητα.

Αυτός ο ιδιότυπος εμφύλιος δεν έληξε με την επικράτηση του κ. Κασσελάκη, καθώς σχεδόν όλος ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ βγήκε στα “κάγκελα” φτάνοντας στο σημείο να αποκαλεί δια του Νίκου Φίλη τον εκλεγμένο Πρόεδρο Μπέμπε Γκρίλο.

 

Διαζύγιο” και με την Έφη

Η αποχώρηση της Ομπρέλας ήταν το πρώτο βήμα προς τη διάσπαση, η οποία όπως όλα δείχνουν ολοκληρώνεται με τη φυγή των “6+6” που αποτελούν τη λεγόμενη γενιά των σαραντάρηδων του κόμματος.

Το “διαζύγιο” με την Έφη Αχτισιόγλου σε κάθε περίπτωση έβαλε μπουρλότο στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υποχρεώνει τον Στέφανο Κασσελάκη να δημιουργήσει από την αρχή ένα νέο κόμμα και με μια κοινοβουλευτική ομάδα που έχει λιγότερα μέλη.

Για την ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά ουδείς μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα “για πόσο καιρό ακόμη”, καθώς οι ισορροπίες είναι λεπτές στην αξιωματική αντιπολίτευση.

 

Η νύχτα των αποφάσεων

Η νύχτα των μεγάλων αποφάσεων ήταν η Τετάρτη, όταν πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη της ομάδας Αχτσιόγλου, λόγω του ότι την Πέμπτη, ο κ. Κασσελάκης είχε ανακοινώσει συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Τα στελέχη της τάσης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο καταλληλότερος χρόνος για τη δεύτερη μεγαλύτερη έξοδο από το κόμμα είναι τώρα, με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συμβίωσης με την ηγετική ομάδα.

Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει και αυτά που ακολούθησαν, επιβεβαίωσαν αυτό που όλοι γνωρίζουν καλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ των δύο κομμάτων μέσα σε ένα κόμμα, έφτασε οριστικά στο τέλος του.

 

Η επόμενη ημέρα

Οι 40άρηδες του ΣΥΡΙΖΑ της ομάδας Αχτσιόγλου δείχνουν να έχουν έτοιμο το σχέδιο τους για την επόμενη ημέρα, με δική τους κοινοβουλευτική ομάδα, που θα έχει όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τον Κανονισμό της Βουλής.

Στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα εντάσσονται οι: Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Σια Αναγνωστοπούλου, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, και οι δυο μουσουλμάνοι Χουσείν Ζαεϊμπεν και Φερχάτ Οζγκιουρ.

 

Το παρασκήνιο

Οι “6+6” θα ήθελαν δική τους κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά ο αριθμός των εννέα βουλευτών που συγκεντρώνουν τους υποχρεώνει σε σύμπραξη με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Πέπη Πέρκα και έτσι ο αριθμός τους γίνεται ένδεκα.

Η σύμπραξη κρίθηκε αναγκαία, καθώς ήταν ο μόνος τρόπος για να συγκεντρωθεί ο αναγκαίος αριθμός των 10 βουλευτών που τους δίνει τη δυνατότητα να μπορούν να έχουν δικό τους πολιτικό λόγο ως ομάδα μέσα στη Βουλή.

Στο παρασκήνιο λέγεται ότι έως και την τελευταία στιγμή, δεν ήταν βέβαιο ότι δύο στελέχη της ομάδας η Θεανώ Φωτίου και η Σία Αναγνωστοπούλου θα έφευγαν, λόγω του συναισθηματικού τους δεσίματος με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εξελίξεις όμως επιταχύνθηκαν λόγω και της σφοδρής επίθεσης που εξαπέλυσε ο Παύλος Πολάκης στην κ. Αναγνωστοπούλου, που δεν της άφηναν πολλά περιθώρια για παραμονή της στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά την κ. Φωτίου, λέγεται ότι οι σκιές είχαν πυκνώσει ιδιαιτέρως μετά τη μοναχική της παρουσία στη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια, που έκανε πολλά στελέχη της τάσης να πιστεύουν ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Όσον αφορά στο ποιος θα τεθεί επικεφαλής της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, αν και φαίνεται ότι χάνουν έδαφος για διαφορετικούς λόγους τόσο η κ. Αχτσιόγλου, όσο και ο κ. Τσακαλώτος.

Η άποψη που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι να τοποθετηθεί επικεφαλής ο Αλέξης Χαρίτσης με το σκεπτικό ότι έχει και οργανωτικές ικανότητες και τις καλύτερες των σχέσεων με όλες τις τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Συγκρότηση νέου φορέα

Η δημιουργία της νέας κοινοβουλευτικής Ομάδας ανοίγει για τα καλά και το δρόμο για άμεση συγκρότηση και νέου πολιτικού φορέα, που θα επιχειρήσει όπως λένε οι “6+6” να καλύψει το πολιτικό κενό ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ.

Ο χρόνος άλλωστε τρέχει για τα στελέχη που αποχωρούν και τα οποία καλούνται να λάβουν γρήγορα σημαντικές αποφάσεις που θα δείξουν εάν ο νέος πολιτικός φορέας θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια του.

 

Οι κρίσιμες μάχες

Τα στελέχη της τάσης θα πρέπει πλέον να αναδείξουν τον πολιτικό τους λόγο απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη σε κρίσιμες μάχες που ακολουθούν στη Βουλή όπως αυτή για τον προϋπολογισμό.

Κυρίως όμως θα πρέπει να επισπεύσουν τα ανοίγματα τους, ενόψει και της νέας εκλογικής αναμέτρησης που είναι οι ευρωεκλογές της άνοιξης και εάν δεν υπάρξει καλό αποτέλεσμα, ο νέος φορέας δεν θα έχει μέλλον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ