Κιβωτός του Κόσμου: Στο μικροσκόπιο των ερευνών τα οικονομικά της οργάνωσης

0

Στο “μικροσκόπιο” της Οικονομικής Αστυνομίας αλλά και της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος βρίσκεται η “Κιβωτός του Κόσμου”, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα για τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών στη δομή, που εξετάζει το σκέλος των σεξουαλικών και σωματικών κακοποιήσεων, υποσιτισμού και γενικά των συνθηκών που βίωναν τα παιδιά στις δομές.

Τόσο η Οικονομική Αστυνομία όσο και η Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος κάνουν “φύλλο και φτερό” τα οικονομικά της “Κιβωτού” με τους ισολογισμούς, τις δωρεές και τις δαπάνες της οργάνωσης να έχουν μπει στο μικροσκόπιο. Η έρευνα γίνεται με αφορμή τις υφιστάμενες καταγγελίες για την ροή του χρήματος και αφορά στην οικονομική διαχείριση της οργάνωσης και στο αν και κατά πόσο και από ποιους τυχόν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις και τυχόν οικονομικά εγκλήματα.

Παράλληλα, η Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος ερευνά τους τραπεζικούς λογαριασμούς του πρώην επικεφαλής της “Κιβωτού του Κόσμου”, πατέρα Αντώνιου, της πρεσβυτέρας του και στενών συνεργατών τους για τυχόν παράνομο πλουτισμό, ενώ ερευνώνται οι φορολογικές τους δηλώσεις για κινητή και ακίνητη περιουσία, με πρώτο ερευνώμενο αδίκημα αυτό της υπεξαίρεσης από τα ταμεία της δομής.

Υπάρχουν άλλωστε καταγγελίες για αιφνίδιο πλουτισμό των εμπλεκομένων προσώπων και για αυτό η Οικονομική Αστυνομία αναμένει τις εισαγγελικές εντολές για άρση των τραπεζικών λογαριασμών όλων των μελών του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ για να διαπιστωθούν τα οικονομικά τους στοιχεία με αυτά που δηλώνονταν και αποδίδονταν στην εφορία και τα οικονομικά στοιχεία που τυχόν δεν μπορούν να δικαιολογηθούν.

Αναμένεται για αυτούς τους λόγους να κληθούν να καταθέσουν και στην Οικονομική Αστυνομία όλα τα μέλη του πρώην Δ.Σ. ανάμεσά τους προφανώς και το κορυφαίο στέλεχος με την σύζυγό του.

Ένα ακόμη σκέλος που θα διερευνήσει η Οικονομική Αστυνομία είναι την χρήση των εσόδων, δηλαδή αν γινόταν για τους σκοπούς που οι δωρεές γίνονταν ή για άλλους λόγους όπως π.χ. ταξίδια όπως έχει καταγγελθεί και εφόσον προκύψουν και εκεί μελανά σημεία θα γίνει έλεγχος και με το ερώτημα της νομιμοποίησης εσόδων ή αλλιώς «ξεπλύματος».

Σημειώνεται πως αυτή η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας, αφορά σε ξεχωριστή δικογραφία που θα γίνει και θα παραδοθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα και δεν θα συνενωθεί με την δικογραφία της Εισαγγελίας Ανηλίκων. Αφορά στην τέλεση άλλων πιθανών παράνομων πράξεων καθαρά οικονομικής φύσης και εφόσον προκύψουν σκιές και σε αυτό το σκέλος της υπόθεσης, θα πάρουν τον δρόμο της δικαιοσύνης για πρόσθετες κατηγορίες και διώξεις σε βάρος των εμπλεκομένων που τυχόν προκύψουν.

Οι σαρωτικοί έλεγχοι διενεργούνται παρουσία της προέδρου του νέου διοικητικού συμβουλίου Αλεξάνδρας Μαρτίνου, ενώ το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. στα γραφεία της “Κιβωτού”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ