Λογαριασμοί ρεύματος: Πότε κάνει πρεμιέρα το πορτοκαλί τιμολόγιο

0
Συνεχίζονται οι διεργασίες για την προετοιμασία της πρεμιέρας των πορτοκαλί τιμολογίων ρεύματος, με στόχο τη διασφάλιση της άμεσης κυκλοφορίας των πρώτων δυναμικών τιμολογίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την ενεργοποίηση των πορτοκαλί τιμολογίων αναμένεται να είναι έτοιμο έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Τα πορτοκαλί τιμολόγια θα βασίζονται σε ωριαία χρέωση της κιλοβατώρας, επιτρέποντας στους καταναλωτές να προγραμματίζουν τη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών τους σε ώρες χαμηλής χρέωσης, όπως μεταξύ 11 π.μ. και 4 μ.μ. Ωστόσο, αν η διαχείριση των τιμολογίων δεν είναι σωστή ή αν σημειωθεί απότομη αύξηση των χονδρεμπορικών τιμών, το κόστος για τους καταναλωτές μπορεί να αυξηθεί.

Ο στόχος είναι να μεταφερθεί μεγάλο μέρος της κατανάλωσης σε ώρες υψηλής παραγωγής από ΑΠΕ. Σημειώνεται ότι η μέση τιμή της μεγαβατώρας στη χονδρική αγορά ανέρχεται στα 118,37 ευρώ, με το ΥΠΕΝ να επιταχύνει τις διαδικασίες για την εφαρμογή των πορτοκαλί τιμολογίων.

Η εγκατάσταση «έξυπνου» μετρητή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στα δυναμικά τιμολόγια, τα οποία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές.

Σήμερα, περίπου 600.000 συνδέσεις διαθέτουν «έξυπνους» μετρητές, με τον ΔΕΔΔΗΕ να επιδιώκει την εγκατάσταση επιπλέον 50.000 έως το τέλος του έτους και 300.000 έως το 2025. Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι η πλήρης κάλυψη των 7 εκατομμυρίων πελατών του δικτύου έως το 2030.

Παρά τις επιφυλάξεις των προμηθευτών ενέργειας σχετικά με το χρόνο προετοιμασίας και ενημέρωσης των πελατών, καθώς και για τη λειτουργικότητα των υπαρχόντων «έξυπνων» μετρητών, η ΡΑΑΕΥ έχει προγραμματίσει συναντήσεις με τους προμηθευτές για τον καθορισμό των τύπων των πορτοκαλί τιμολογίων που θα κυκλοφορήσουν. Αν και η χρέωση ανά 15 ή 30 λεπτά είναι υπό συζήτηση, οι περισσότερες εταιρείες τάσσονται υπέρ της ανά ώρα τιμολόγησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ