Μάνδρα: Με επιτυχία αναβίωσε μετά από 70 χρόνια, το έθιμο «Ντιβάνι», στα Βίλια

0

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Αυγούστου, η εκδήλωση για την αναβίωση του εθίμου «Ντιβάνι», μετά από 70 ολόκληρα χρόνια, από τον Εκπολιτιστικό Λαογραφικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Βιλίων, στην πλατεία της Εκκλησίας.

Ο Δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας Αρμόδιος Γ. Δρίκος, στον χαιρετισμό του, τόνισε χαρακτηριστικά:
«Με οδηγούς τα μέλη του Συλλόγου μας, αλλά και όλους εσάς, δε θα μπορούσε να αναστηθεί το έθιμο. Με την αναβίωσή του μετά από 70 χρόνια, καταγράφουμε μια επιτυχία που είναι αντάξια, ενός μεγάλου έργου υποδομής για τον πολιτισμό, γιατί πλέον το «Ντιβάνι» δεν θα ζει μόνο στις θύμισες των παλαιότερων αλλά θα παραμείνει ανεξίτηλο στο βίωμα των σημερινών ενεργών Βιλιωτών και επισκεπτών και με την στήριξή μας θα λειτουργεί ως μέσο ενίσχυσης της συλλογικής μνήμης και διαφύλαξης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Προστατεύουμε και τιμούμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και πάνω σε αυτήν συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε την ανάπτυξη του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας.

Οπότε να δώσω συγχαρητήρια στον Πολιτιστικό Σύλλογο, στις κυρίες από την Χορωδία Βιλίων αλλά και σε όλους όσους συνέδραμαν για την επιτυχημένη εκδήλωση αλλά κυρίως για το υψηλό επίπεδο κοινωνικής συνοχής που επετεύχθη στην περιοχή».

Λίγα λόγια για το έθιμο.
Το «Ντιβάνι», πρόκειται για έναν καθαρά γυναικείο χορό που τον συναντάμε σε όλα τ’ Αρβανιτοχώρια.
Στηνότανε κάθε Κυριακή στο προαύλιο της εκκλησίας από τις γυναίκες οι οποίες τραγουδούσαν αυτοσχεδιάζοντας και με τον τρόπο αυτό έβγαζαν ότι βάραινε την ψυχή τους: παράπονο, καημό, μαράζι, θυμό, νοσταλγία, αγάπη ακόμη και λύπη.

Σκοπός του ήταν, μέσα από την κοινή διασκέδαση, η σύσφιξη των σχέσεων των κατοίκων και η κοινή τους δράση, για τα προβλήματα του τόπου.

Πρώτα έμπαιναν οι παντρεμένες και ακολουθούσαν οι ελεύθερες οπότε ήταν και ένας τρόπος να βλέπονται οι νέοι και οι νέες και να γεννιούνται έρωτες, με σκοπό τον γάμο.

Πάντα τα χέρια πιανόντουσαν σταυρωτά για να μην υπάρχει άνεση στις κινήσεις και τα βήματα ήταν όπως της τράτας. Τραγουδούσε η πρώτη και επανέλαβαν οι υπόλοιπες.

Πρέπει ιδιαίτερα να σημειωθεί ότι το τελετουργικό του εθίμου-χορού δεν έχει αλλάξει καθόλου με το πέρασμα του χρόνου, αφού οι χορευτές που συμμετέχουν φορώντας τις βαρύτιμες τοπικές ενδυμασίες.
Ακολούθησε παραδοσιακό μουσικό γλέντι με κλαρίνο και νταούλι, που θα ξεσήκωσε τους παρευρισκόμενους, με ένα πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας Αρμόδιος Γ. Δρίκος, ο Βουλευτής Β. Δυτικής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Λιάκος, ο πρώτος Δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας Γεώργιος Δρίκος, ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Γκιόκας, η Αντιδήμαρχος Ξανθή Παππά & εκπρόσωποι Δημοτικού και Τοπικού Συμβουλίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ