Με 952 συμμετοχές ξεκίνησε ο 24ος διαγωνισμός οίνου

0

Έξι μεγάλα τραπέζια, 30 διακεκριμένοι γευσιγνώστες-κριτές, έξι μαθητευόμενοι επαγγελματίες του χώρου και κάτι λιγότερο από 1000 δείγματα κρασιών και αποσταγμάτων. Σε αυτούς τους αριθμούς αποτυπώνεται το μέγεθος -αλλά όχι η «μαγεία»- του 24ου Thessaloniki Wine & Spirits Trophy, του γνωστού «διαγωνισμού οίνου της Θεσσαλονίκης», που μπήκε σήμερα στην αφετηρία με νέο τίτλο και ανανεωμένο λογότυπο. Ο διαγωνισμός, που θα συνεχιστεί στις 14-15 Φεβρουαρίου, αποτελεί την πιο σημαντική διοργάνωση γύρω από το κρασί στην Ελλάδα, ενώ οι 30 κριτές θα δοκιμάσουν συνολικά 952 δείγματα από τη χώρα μας και την Κύπρο. Από αυτά, τα 880 αφορούν οίνους, ξηρούς, αφρώδεις και επιδόρπιους, με τις υποκατηγορίες τους, ενώ τα 72 είναι αποστάγματα αμπελοοινικής προέλευσης (όπως τσίπουρο, βερμούτ), ούζο και τζιν.

Η κριτική επιτροπή θα επιτελέσει το έργο της δοκιμάζοντας τα δείγματα σε έξι τραπέζια των πέντε γευσιγνωστών-κριτών, όπου ο/η πρόεδρος φέρει τον κορυφαίο παγκοσμίως τίτλο στον χώρο του κρασιού, «Master of Wine» ή «Master Sommelier». Επιπλέον, σε κάθε τραπέζι συμμετέχει και ένας/μία μαθητευόμενος/η κριτής (associate judge), προκειμένου το Wine Trophy της Θεσσαλονίκης να αποτελεί και μέσα από τις διαδικασίες του, μέσο εκπαίδευσης για μελλοντικούς κριτές και φυσικά επαγγελματίες του χώρου.

Πρόεδρος του διαγωνισμού, ο πρώτος Μaster of Wine της Ελλάδας, ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης, προσωπικότητα διεθνούς υπόστασης στον παγκόσμιο οινικό χάρτη, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του διοργανωτή φορέα, της Ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος». Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ακόμα ότι η διαδικασία βαθμολόγησης του διαγωνισμού διεξάγεται ηλεκτρονικά, με σύγχρονα μέσα και ειδικό πρόγραμμα υποστήριξης, το οποίο και εγγυάται το αδιάβλητο των αποτελεσμάτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ