Μισθοδοσία δημοσίων υπαλλήλων: Πότε έρχεται η νέα αύξηση-Οι διευκρινήσεις από τον Υπουργό Οικονομικών

0
O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τους μισθούς των υπαλλήλων στο Δημόσιο από το νέο έτος.
«Να διακρίνουμε λίγο το 2024 σε σχέση με το μετά το 2024. Για το 2024 ουσιαστικά έχουμε συμφωνήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι θα πρέπει να βελτιωθούν τα δημόσια οικονομικά μας και ουσιαστικά θα τεθούν από την Ευρώπη κάποιοι στόχοι οι οποίοι δεν θα έχουν συνάρτηση με το υφιστάμενο δημοσιονομικό πλαίσιο ή με αυτό το οποίο θα προκύψει. Σε αυτή την κατάσταση εκτιμάται ότι το ζητούμενο για την Ελλάδα θα είναι ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως περίπου του 2% για το 2024, 2% του ΑΕΠ».
Ανάμεσα σε άλλα, τόνισε: «Τα τελευταία τρία χρόνια αυτή η κυβέρνηση αναβάθμισε την ελληνική οικονομία 12 φορές. Άρα εάν υπήρχαν πολιτικές αναταράξεις, αν υπήρχε πολιτική αστάθεια, μπορεί όπως απεδείχθη στο παρελθόν, όταν είχαμε και υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας να μην είχαμε τα θετικά αποτελέσματα που σήμερα έχουμε».
«Ποτέ δεν καλλιεργώ υπερβολικές προσδοκίες για κάτι. Είναι πολύ κοντά στη διεξαγωγή εκλογών. Παρά ταύτα έχουμε κάποια θετικά μηνύματα και ειδήσεις στην ελληνική οικονομία με κορυφαία -σε ότι αφορά τους οίκους αξιολόγησης- το γεγονός ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα το 2022 σταθεροποίησε τα δημόσια οικονομικά της. Υπενθυμίζω ότι πριν από λίγους μήνες οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών στον προϋπολογισμό ήταν ότι το 2022 θα έχουμε ένα πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως του 1,6% του ΑΕΠ.
Φαίνεται ότι αυτό γίνεται μηδέν – ή τείνει στο μηδέν. Αυτό είναι πολύ μεγάλη βελτίωση χωρίς μέτρα λιτότητας, τουναντίον με πολύ μεγάλη βοήθεια στην κοινωνία, από τα υψηλότατα πακέτα στήριξης το 2022 στις κοινωνίες – ήταν στην ελληνική κοινωνία. Αλλά είναι πολύ σημαντικός δείκτης που αξιολογείται πάντα σημαντικά από τους οίκους αξιολόγησης».
«Αρκετές χώρες επιδιώκουμε να υπάρξει λύση η οποία να έχει στοιχεία ρεαλισμού ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους που θα τεθούν. Είναι μια συζήτηση η οποία θα κρατήσει αρκετούς μήνες. Ευελπιστώ ότι θα ολοκληρωθεί έγκαιρα μέσα στο 2023 και αυτό θα θέσει τους στόχους για το μετά το 2024. Ως προς το αν την ελληνική κοινωνία την περιμένουν μέτρα λιτότητας, η απάντηση είναι “όχι”. Απεδείχθη ότι μπορούμε να επιτυγχάνουμε στόχους.
Μπορούμε να επιτυγχάνουμε δημοσιονομικές προσαρμογές. Μπορούμε να επιτυγχάνουμε πρωτογενή πλεονάσματα μέσα από την ανάπτυξη μέσα από την φορολογική συνείδηση και μέσα από την μείωση της φοροδιαφυγής. Και μπορώ να σας πω συγκεκριμένα στοιχεία και για τους τρεις πυλώνες που ήταν κομβική για τη σημαντική βελτίωση των δημόσιων οικονομικών το 2022».
«Εκτιμούμε ότι θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και για τη μονιμοποίηση κάποιων παρεμβάσεων […].Από 1/1/2024 θα υπάρξει νέα αύξηση στους δημόσιους υπαλλήλους (…) Η προτεραιότητά μας είναι η αύξηση των μισθών […]», πρόσθεσε ακόμη, μεταξύ άλλων.
Τόνισε, ακόμη: «Να ξεκαθαρίσω ότι οι περισσότεροι φόροι είναι μόνιμοι φόροι, μόνιμες μειώσεις φόρων για την ακρίβεια μόνιμες μειώσεις φορολογικών συντελεστών. Υπενθυμίζω ο φόρος στα φυσικά πρόσωπα από το 22 στο 9% για τη χαμηλότερη κλίμακα είναι μόνιμος και παραμένει, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορώνμ το ίδιο, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%, επίσης. Όπως και η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 22% από 29 […]».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ