Μοβ κάδοι ανακύκλωσης ρούχων στον Δήμο Σαρωνικού

0

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα ανακύκλωσης υιοθέτησε και ξεκίνησε να υλοποιεί ο Δήμος Σαρωνικού με γνώμονα την μείωση του όγκου απορριμμάτων που καταλήγουν σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ), την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Τριάντα μοβ κάδοι ανακύκλωσης ενδυμάτων και υποδημάτων τοποθετήθηκαν σε κεντρικά σημεία όλων των δημοτικών κοινοτήτων συγκροτώντας ένα ολοκληρωμένο ρεύμα ανακύκλωσης για τον δήμο. Οι κάδοι βρίσκονται έξω από σχολεία, σούπερ μάρκετ και κοινωνικές δομές.

«Στόχος μας είναι να εκτρέψουμε τις τεράστιες ποσότητες ρούχων και υποδημάτων από την υγειονομική ταφή. Να προωθήσουμε για επαναχρησιμοποίηση όσα είδη είναι σε άριστη κατάσταση και να ανακυκλώσουμε όσα δεν είναι, εφαρμόζοντας στην πράξη την κυκλική οικονομία», τόνισε ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου με αφορμή την έναρξη του προγράμματος.

Όπως διευκρίνισε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Δ/νσης Τεχνικών Ανταποδοτικών Υπηρεσιών και Έργων, Βασίλης Μπούτσης, «τα ρούχα που συγκεντρώνονται και βρίσκονται σε καλή κατάσταση προσφέρονται δωρεάν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό εξάγεται με σκοπό την επανάχρηση τους για τη δημιουργία ειδών καθαρισμού και παρεμφερών υλικών. Η διαλογή στην πηγή είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης απορριμμάτων και γι΄ αυτό ακριβώς αποτελεί στρατηγική επιλογή μας».

 Τι κερδίζουμε από την ανακύκλωση ρούχων

  • Μειώνουμε τον όγκο των σκουπιδιών που πάνε στους ΧΥΤΑ

  • Εξοικονομούμε χρήματα, καύσιμα και ενέργεια

  • Διατηρούμε το περιβάλλον καθαρό

  • Μαθαίνουμε στα παιδιά μας την αξία της ανακύκλωσης

  • Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η εταιρεία ανακύκλωσης ρούχων Recycom, κάθε Ευρωπαίος πολίτης αποσύρει από τη ντουλάπα του περίπου 15 κιλά ρουχισμού κάθε χρόνο. Περίπου το 85% των ρούχων που παράγονται καταλήγει στις χωματερές.

  • Περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι υφασμάτων σε Αμερική και Ευρώπη καταλήγουν ετησίως στα σκουπίδια.

  • Κάθε δευτερόλεπτο, υφάσματα που αντιστοιχούν στο φορτίο ενός απορριμματοφόρου, οδηγούνται στους χώρους υγειονομικής ταφής ή καίγονται. Δυστυχώς ένα μικρό μόνο μέρος επαναχρησιμοποιείται.

  • Εκτιμάται, ότι για τις ανάγκες της βιομηχανίας ρούχων καταναλώνονται ετησίως περίπου 98 εκατομμύρια τόνοι μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και 93 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ