Σε νέα κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες προχωρά η Κίνα, ανακοινώνοντας σημαντική αύξηση των δασμών στα εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα, από το 84% στο 125%. Οι νέοι δασμοί θα τεθούν σε εφαρμογή από το Σάββατο, όπως ανακοίνωσε το κινεζικό Υπουργείο Οικονομικών.
Το Πεκίνο κατηγορεί την Ουάσινγκτον για μονομερείς και καταναγκαστικές πρακτικές, που παραβιάζουν τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες. Το Υπουργείο χαρακτήρισε την πολιτική των ΗΠΑ ως “εκφοβισμό”, τονίζοντας πως η Κίνα θα λάβει όλα τα απαραίτητα αντίμετρα “και θα πολεμήσει μέχρι τέλους” για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων.
Η Κίνα προειδοποίησε πως, με τους δασμούς σε τέτοια επίπεδα, τα αμερικανικά προϊόντα πλέον δεν βρίσκουν θέση στην εγχώρια αγορά. Παράλληλα, επισήμανε πως περαιτέρω αυξήσεις από την πλευρά των ΗΠΑ δεν θα έχουν καμία ουσιαστική οικονομική σημασία και θα μείνουν στην ιστορία ως παράδειγμα αποτυχημένης πολιτικής.
Η απάντηση του Πεκίνου έρχεται λίγες ώρες μετά την επιβεβαίωση από την κυβέρνηση Τραμπ ότι οι δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές φτάνουν πλέον στο 145%. Σε ένδειξη αντίδρασης, η Κίνα ανακοίνωσε νέα προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά των μονομερών αυξήσεων των αμερικανικών δασμών.
Στο διπλωματικό επίπεδο, ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, έστειλε σαφές μήνυμα συνεργασίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ισπανία, καλώντας για κοινό μέτωπο απέναντι στις πρακτικές των ΗΠΑ. Υποδεχόμενος τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, ο Σι προειδοποίησε πως “δεν υπάρχουν νικητές σε έναν πόλεμο δασμών” και ζήτησε συλλογική στάση απέναντι στον “μονομερή οικονομικό εκφοβισμό”.
Από την πλευρά του, ο Σάντσεθ εξέφρασε τη στήριξή του σε μια νέα ισορροπημένη εμπορική προσέγγιση με την Κίνα, δηλώνοντας ότι “η Ισπανία βλέπει την Κίνα ως στρατηγικό εταίρο”. Τόνισε, επίσης, τη σημασία της ενίσχυσης των σχέσεων με την Κίνα, ιδιαίτερα σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον.
Ο Σι Τζινπίνγκ έκλεισε τη συνάντηση υπογραμμίζοντας την πρόθεση της χώρας του να προχωρήσει σε “βαθύτερη και πιο στρατηγική συνεργασία” με την Ισπανία και την Ευρώπη συνολικά, στο πλαίσιο ενός μεταβαλλόμενου παγκόσμιου γεωοικονομικού χάρτη.