«Οι έξυπνες πόλεις θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής»

0

Ομιλία Γιάννη Μπρατάκου στο Olympia Forum II

Στη σημασία και τα πλεονεκτήματα που έχει για τους πολίτες η μετάβαση στο μοντέλο των «έξυπνων πόλεων», καθώς και στις προτάσεις του ΕΒΕΑ για τους ΟΤΑ που θέλουν να κάνουν το βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννης Μπρατάκος, στην ομιλία του, τη δεύτερη μέρα, στο Olympia Forum II.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, «το μοντέλο των “έξυπνων πόλεων” είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπου η ψηφιακή τεχνολογία βελτιώνει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής του πολίτη. Είναι ένα μοντέλο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, το οποίο θέτει στο επίκεντρο τις ανάγκες του πολίτη και στηρίζεται στη συμμετοχή των τοπικών επιχειρήσεων. Μπορεί και πρέπει, λοιπόν, να έχει κρίσιμο ρόλο στην προσπάθεια για το μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια».

Που βοηθάει η μετάβαση σε smart cities

Τα πλεονεκτήματα της μετάβασης ενός δήμου σε «Έξυπνη Πόλη» με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων συνοψίζονται στη ριζική αλλαγή της καθημερινής εμπειρίας του πολίτη, στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, στη διευκόλυνση της επικοινωνίας, της λήψης αποφάσεων, της ορθολογικής και αποτελεσματικής διαχείρισης των πόρων. Η οικονομική δραστηριότητα της περιοχής μπορεί να τονωθεί και να ενδυναμώσει τις τοπικές επιχειρήσεις, ενώ, το πρότυπο των SmartCities εμπλέκει και κινητοποιεί το σύστημα καινοτομίας κάθε περιοχής, δημιουργώντας ζήτηση για εφαρμογές και προγράμματα τεχνολογίας και βοηθώντας, έτσι, στην αξιοποίηση του τοπικού ταλέντου.

Τι πρέπει να κάνουν οι ΟΤΑ

Απαντώντας στο ερώτημα τι προτείνει το ΕΒΕΑ προς τους ΟΤΑ που θέλουν να κάνουν το βήμα προς την κατεύθυνση των «έξυπνων πόλεων», ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Γ. Μπρατάκος, τόνισε ότι, αρχικά, θα πρέπει να υιοθετηθεί μια κουλτούρα διαλόγου και συνεργασίας, ως προς την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της τεχνολογίας προς όφελος του πολίτη, η οποία θα λαμβάνει υπόψη και την κοινωνική διάσταση των smartcities: τη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες, τη διασφάλιση της κοινωνικής ένταξης κ.ά. «Ένα δεύτερο, εξίσου απαραίτητο βήμα, αφορά την εμπλοκή των τοπικών επιχειρήσεων. Ώστε αφενός να αυξηθούν οι διαθέσιμοι πόροι και αφετέρου να διευρυνθεί το όφελος για την τοπική οικονομία. Σε αρχικό στάδιο, οι ΟΤΑ προτείνεται να επενδύουν το 15% του ετήσιου προϋπολογισμού τους για την ανάπτυξη διαδικασιών και τεχνολογιών smartcities. Ως προς την κατανομή των πόρων, οι πρακτικές άλλων πόλεων του εξωτερικού εστιάζουν κυρίως σε τομείς όπως οι μεταφορές, το περιβάλλον, τη διακυβέρνηση και οι υποδομές. Ενώ έπονται τομείς όπως η δημόσια ασφάλεια, η υγεία, τα θέματα οικονομικής διαχείρισης και η ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού.
Αυτό, πάντως, που επιβεβαιώνει η μέχρι τώρα διεθνής εμπειρία, είναι ότι το περιβάλλον και οι μεταφορές παραμένουν στην κορυφή της ιεράρχησης, τόσο από την πλευρά των Δήμων όσο και από την πλευρά των πολιτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ