Οι ΗΠΑ πιέζουν τη Χαμάς να δεχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

0

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, άσκησε ξανά πίεση την Κυριακή στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς να αποδεχθεί την ισραηλινή πρόταση για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις.

«Ο (αμερικανός) υπουργός Εξωτερικών επαίνεσε τη βούληση του Ισραήλ να συναφθεί συμφωνία και τόνισε πως πλέον είναι η Χαμάς αυτή που έχει καθήκον να την αποδεχθεί», τόνισε στην ανακοίνωση Τύπου την οποία δημοσιοποίησε ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, έπειτα από συνδιάλεξη του κ. Μπλίνκεν με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

Οι δυο υπουργοί συζήτησαν την «πρόταση για την επίτευξη πλήρους και απόλυτης κατάπαυσης του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας που θα συνοδευόταν από απελευθέρωση ομήρων, πρόσθεσε ο κ. Μίλερ.

Ο κ. Μπλίνκεν είχε επίσης τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου της κυβέρνησης πολέμου του Ισραήλ, τον κεντρώο πολιτικό και πρώην αρχηγό του ισραηλινού γενικού επιτελείου Μπένι Γκαντς, στον οποίο τόνισε πως η πρόταση εξυπηρετεί τα πιο «μακροπρόθεσμα συμφέροντα (εθνικής) ασφαλείας του Ισραήλ», σύμφωνα με χωριστό δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον κ. Μίλερ.

Οι φονικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν χθες στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πόλεμος συμπληρώνει σε λίγα εικοσιτετράωρα οκτώ μήνες. Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πλήγματα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανάμεσά τους έξι στον καταυλισμό προσφύγων Μπουρέιτζ (κεντρικά) και δέκα στον τομέα Αρμαντία, κοντά στη Χαν Γιούνις, με ιατρικές πηγές.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Ισραήλ βομβάρδισε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα εργοστάσιο στα περίχωρα του Χαλεπιού, στη βόρεια Συρία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους «τουλάχιστον δώδεκα σύροι και αλλοδαποί φιλοϊρανοί μαχητές».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ