Οι ΗΠΑ συνεχίζουν την πίεση σε Ισραήλ και Χαμάς για να συμφωνήσουν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

0

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρότρυνε για ακόμη μια φορά χθες Πέμπτη το Ισραήλ και τη Χαμάς να οριστικοποιήσουν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ τα μέρη επιρρίπτουν την ευθύνη το ένα στο άλλο για την αποτυχία των έμμεσων διαπραγματεύσεων.

Σε συνεργασία με το Κατάρ και την Αίγυπτο, οι ΗΠΑ, ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, αποπειρώνται τους τελευταίους μήνες μεσολάβηση για να πειστούν τα αντιμαχόμενα μέρη να κλείσουν συμφωνία, σχεδόν 11 μήνες αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου. Μάταια ως τώρα.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αϊτή, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε την εκτίμηση της κυβέρνησής του πως τα ζητήματα που εκκρεμούν έχουν διευθετηθεί κατά το 90%.
«Επαφίεται (…) στα δυο μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία για τα εναπομείναντα ζητήματα», δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Μολονότι «πιστεύω ότι βρισκόμαστε κοντά στην εξασφάλιση συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, κάθε ημέρα που περνάει χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί, χωρίς τα μέλη να λένε ‘ναι, τελεία’, είναι ημέρα που συμβαίνει κάτι άλλο (…) που προκαλεί αναβολή και εγείρει κίνδυνο εκτροχιασμού της πολύ εύθραυστης» κατάστασης, τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις φονικές επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας.

«Εάν η αμερικανική κυβέρνηση και ο πρόεδρός της θέλουν στ’ αλήθεια κατάπαυση του πυρός και συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων, πρέπει να εγκαταλείψουν την τυφλή στήριξή τους στη σιωνιστική κατοχή και να ασκήσουν πραγματική πίεση στον Νετανιάχου», δήλωσε ο Χαλίλ ο Αλ Χάγια, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς με έδρα το Κατάρ.

Αφότου ανακοινώθηκε, το σαββατοκύριακο, ο εντοπισμός των πτωμάτων έξι ομήρων από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ο κ. Νετανιάχου πιέζεται από πολλές πλευρές να κλείσει συμφωνία εκεχειρίας, ώστε να απελευθερωθούν οι 60 και πλέον όμηροι που απομένουν στον παλαιστινιακό θύλακο, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης.

Αλλά ο ισραηλινός πρωθυπουργός παραμένει άκαμπτος, ενώ δεν σταματά να επαναλαμβάνει πως πρόθεσή του είναι να αφανίσει τη Χαμάς, στην εξουσία στη Γάζα από το 2007, που χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Ανάμεσα στα εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας είναι ο έλεγχος του λεγόμενου διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, στενής ζώνης γης πάνω στα κλειστά σύνορα της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, που θέλει να κρατήσει ο ισραηλινός στρατός, ο αριθμός των παλαιστινίων κρατουμένων που θα αφεθούν ελεύθεροι από τις ισραηλινές αρχές σε αντάλλαγμα για τους ομήρους, καθώς και η δυνατότητά τους να ασκήσουν βέτο σε κάποια ονόματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ