Ούτε και οι πιο κρύες μέρες του φθινοπώρου δεν έκαμψαν το ενδιαφέρον του κοινού για το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2022 – Νύχτες Αλληλεγγύης που ολοκλήρωσε και το δεύτερο μέρος του με προσέλευση εφάμιλλη του πρώτου και το θέατρο σχεδόν καθημερινά σε πληρότητα θέσεων.
Ρεμπέτικο, προσφυγιά, ξεριζωμός
Πρώτος μετά τις αυγουστιάτικες διακοπές έφερε στη Ρεματιά τους θεατές, στις 24 Αυγούστου, ο Κώστας Φέρρης με το μουσικό οδοιπορικό για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή που επιμελήθηκε μαζί με τη Θέσια Παναγιώτου. Ο σκηνοθέτης του Ρεμπέτικου που βρέθηκε επίσης επί σκηνής για να διαβάσει στο κοινό ιστορίες προσφυγιάς, μαζί με τους εκλεκτούς μουσικούς που παρουσίασαν σμυρναίικα τραγούδια και τραγούδια από την ταινία, απέσπασαν εγκάρδιο χειροκρότημα από το κοινό που είχε γεμίσει το θέατρο. Με ανάλογη θέρμη όμως υποδέχτηκε το κοινό τα τραγούδια που έφεραν, από τη Μικρασία στο Αιγαίο, δυο μέρες μετά στη Ρεματιά, ο Βαγγέλης Σαραντίδης και ο Γιάννης Νιάρχος. Το δράμα του ξεριζωμού άγγιξε τους θεατές και μέσα από την ιστορία της Άγγελας Παπάζογλου που έφερε στη σκηνή του θεάτρου η Άννα Βαγενά, μέσα από τον ομώνυμο μονόλογό της στις 14 Σεπτεμβρίου.
Το θέατρο σε πρώτο πλάνο
Το θέατρο είχε την τιμητική του στο δεύτερο μέρος του φεστιβάλ με ξεχωριστές και πρωτότυπες παραστάσεις που έκλεψαν την καρδιά των θεατών. Με ελεύθερη είσοδο παρουσιάστηκαν στη σκηνή της Ρεματιάς η γνωστή παράσταση του Δήμου Αβδελιώδη Η γυναίκα της Ζάκυθος του Διονύσιου Σολωμού (7/9), η πρωτότυπη παράσταση, Ayşem – Μια ιστορία με γενίτσαρους και βρυκόλακες στην οθωμανική Κρήτη(16/9), από τη θεατρική ομάδα SplishSplash και το πρωτότυπο πολιτικό δρώμενο Τα ερείπια των Αθηνών – Η Ιστορία ως θέαμα (24/9), εμπνευσμένο από το βιβλίο του Τάκη Σιμώτα «Η ιστορία ως θέαμα και ως όργανο πολιτικού προσανατολισμού», σε σκηνοθεσία του Σπύρου Βραχωρίτη.
Η Ρεματιά έγινε φέτος όμως πόλος έλξης και για σημαντικές θεατρικές παραγωγές – ορόσημο, που γέμισαν με κόσμο το θέατρο. Ο Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου στην εμβληματική παράσταση του Άρη Μπινιάρη, κατά το δεύτερο χρόνο περιοδείας της, με τον Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο, ανέβηκε στη Ρεματιά στις 28 Αυγούστου, ξεσηκώνοντας το θέατρο ενώ το ενδιαφέρον των θεατών για εισιτήρια ξεπέρασε κατά πολύ το δυναμικό του θεάτρου σε διαθέσιμες θέσεις.
Με ιδιαίτερη θέρμη, αντιστρόφως ανάλογη της επικρατούσας θερμοκρασίας, υποδέχτηκε όμως το κοινό της Ρεματιάς στις 21 Σεπτεμβρίου και τη θεατρική σύνθεση από έργα του Μποστ, Ακούω ήχον κώδωνος, που επιμελήθηκε ο Θανάσης Παπαγεωργίου για τα 50α γενέθλια του θεάτρου ΣΤΟΑ, με τον ίδιο και τη Λήδα Πρωτοψάλτη και πλήθος ηθοποιών επί σκηνής. Η παράσταση χάρισε το γέλιο στους θεατές αλλά το χειροκρότημα, αν και εγκάρδιο, υπήρξε πρόωρο, όταν η βροχή που προοδευτικά δυνάμωνε, διέκοψε την παράσταση ενώ θεατές και ηθοποιοί ξεκίνησαν να χειροκροτούν αλλήλους.
Θερμά χειροκροτήθηκε από το κοινό και η θεατρική παράσταση Ανάθεμα του Γιώργου Αδαμαντιάδη από τη θεατρική ομάδα «Τα Μπάσταρδα του Σίσυφου» στις 12 Σεπτεμβρίου ενώ τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Αδάμη το έργο Δον Κιχώτης στις 5 του μήνα.
Το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2022 φιλοξένησε επίσης δύο παραστάσεις από το ολοένα και δημοφιλέστερο είδος της stand up comedy, με τον Κώστα Μαλιάτση και τον Χριστόφορο Ζαραλίκο να γεμίζουν το θέατρο με κόσμο και σπαρταριστό γέλιο στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.
Μουσικές βραδιές
Η σκηνή της Ρεματιάς όμως δεν υπήρξε μόνο θεατρική και κατά το δεύτερο μέρος του φεστιβάλ. Εκτός από τις αφιερωμένες στα μικρασιάτικα τραγούδια μουσικές βραδιές του Αυγούστου, από τη σκηνή της Ρεματιάς πέρασαν τον Σεπτέμβριο γνωστοί τραγουδοποιοί της νέας γενιάς. Στις 17 του μήνα ο Σταμάτης Χατζηευσταθίου και οι Παντελής Κυραμαργιός & Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης στις 19, παρουσίασαν τραγούδια από το δισκογραφικό τους έργο καθώς επίσης παλιά και αγαπημένα και πρωτότυπες διασκευές τους.
Η ρεμπέτικη βραδιά με τους Γιαγκίνηδες στις 10 Σεπτεμβρίου ανέβασε στα ύψη το κέφι στη Ρεματιά ενώ μετά από δυο χρόνια απουσίας, λόγω πανδημίας, η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Χαλανδρίου διοργάνωσε και πάλι το Πάρτυ των αναμνήσεων (18/9) με μουσική και χορό από τις δεκαετίες των ’60 και ’70 και την πειστική απόδοση ρετρό ατμόσφαιρας μέσα από κοκτέιλ εποχής που σερβίρονταν καθώς και αυτοκίνητα της περιόδου που εκτέθηκαν στο χώρο.
Συνάντηση καλλιτεχνών
Από το φεστιβάλ δεν έλειψε το OUR FESTIVAL, η συνάντηση αλληλέγγυων καλλιτεχνών που φιλοξένησε η Ρεματιά από τις 30 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου, για όγδοη χρονιά φέτος, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους και λιγότερο προβεβλημένους δημιουργούς, να παρουσιάσουν το έργο τους.
Το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2022 ολοκληρώθηκε με την έκτακτη εμφάνιση που έκαναν οι Σκιαδαρέσες στις 25 Σεπτεμβρίου, ενθουσιάζοντας με τη μουσική τους το νεανικό κοινό αλλά όχι μόνο.