Η πίεση του Τραμπ για τα Μεταλλευτικά Δικαιώματα της Ουκρανίας
Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει εντείνει τις πιέσεις προς τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με στόχο τη συμφωνία για την παραχώρηση μεταλλευτικών δικαιωμάτων της Ουκρανίας, που αποτιμώνται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η άρνηση του Ζελένσκι να αποδεχτεί το αίτημα των ΗΠΑ για υπογραφή συμφωνίας υπήρξε η αφορμή για αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των δύο ηγετών.
Ο Λευκός Οίκος επέκρινε την άρνηση του Ζελένσκι, χαρακτηρίζοντας την “απαράδεκτη” και υπενθυμίζοντας ότι ο Ουκρανός πρόεδρος είχε μάλιστα επικρίνει τον Αμερικανό πρόεδρο, αποκαλώντας τον Τραμπ “δικτάτορα”. Η ένταση κλιμακώθηκε με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, Μάικ Γουόλτς, να προειδοποιεί ότι η Ουκρανία πρέπει να “ρίξει τους τόνους και να υπογράψει τη συμφωνία”.
Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι δήλωσε ανοιχτός σε συμφωνία, αλλά τόνισε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο και δουλειά για να επιτευχθεί η κατάλληλη συμφωνία, που θα συνδυάζει οικονομικές επενδύσεις και εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία. Παρά την πρόταση της κυβέρνησης Τραμπ, που αναφέρεται σε μια “ιστορική ευκαιρία” συνεργασίας στον τομέα των φυσικών πόρων της Ουκρανίας, ο Ζελένσκι επέμεινε ότι δεν είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει φυσικούς πόρους χωρίς τις αναγκαίες εγγυήσεις ασφάλειας.
Η Πολιτική Στρατηγική και τα Μεταλλευτικά Δικαιώματα
Η Ουκρανία, που διαθέτει μεγάλα αποθέματα τιτανίου και λιθίου, καθώς και κοιτάσματα σπάνιων γαιών, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τις φυσικές της πρώτες ύλες. Ωστόσο, τα κοιτάσματα αυτά βρίσκονται σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία και απαιτούν τεράστιες επενδύσεις για να γίνουν εκμεταλλεύσιμα.
Ο Ζελένσκι, σε συνομιλίες του με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, αποκαλύπτει ότι η αρχική πρόταση περιλάμβανε την απαίτηση για παραχώρηση του 50% των φυσικών πόρων της Ουκρανίας, κάτι που χαρακτηρίστηκε “ασαφές” και μη αποδεκτό από τον ίδιο. Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος εξήγησε ότι αν και εκτιμά τη βοήθεια των ΗΠΑ, θεωρεί υπερβολική την απαίτηση για ορυκτά αξίας 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αντάλλαγμα.
Η Διπλωματική Κρίση και οι Σχέσεις με τη Ρωσία
Οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας έχουν επιβαρυνθεί λόγω της επιθετικής πολιτικής του Τραμπ, ο οποίος κατά την προεδρία του είχε απαιτήσει πολιτικές χάρες από τον Ζελένσκι και είχε συζητήσει για την καθυστέρηση της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Αυτές οι ενέργειες είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα τη διαδικασία μομφής κατά του Τραμπ.
Παρά τις αντιφάσεις και τις εντάσεις, ο Ζελένσκι δείχνει να παραμένει ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις, δηλώνοντας ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να συζητήσει μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει αμερικανικές εγγυήσεις για την ασφάλεια και την οικονομία της. Ωστόσο, οι συνεχείς πιέσεις από την κυβέρνηση Τραμπ δημιουργούν αβεβαιότητα για την κατεύθυνση της διπλωματικής σχέσης και της στρατηγικής στήριξης προς την Ουκρανία.