Σε αυστηρούς τόνους αναμένεται η απάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ απόψε στις 10:30 το βράδυ.
Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να επικαλεστεί στοιχεία, τα οποία δείχνουν, όπως τονίζει η ελληνική πλευρά, ότι είναι η Τουρκία αυτή που εργαλειοποιεί τους μετανάστες και πρόσφυγες, θέτοντας ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανέφερε ενδεικτικά ότι προχθές 1.500 άτομα, κυρίως από τη Συρία, επιχειρήσαν να περάσουν τα σύνορα στον Έβρο. Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι από την αρχή του χρόνου έχει αποτραπεί η είσοδος συνολικά περίπου 155.000 ατόμων στο Αιγαίο και την Έβρο, εκ των οποίων 80.000 στα χερσαία σύνορα. Από την πλευρά του Λιμενικό προβάλλει τις διασώσεις ανθρώπων στο Αιγαίο.
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να καταγγείλει συνεπώς τον κ. Ερντογάν για fake news και για παραβίαση της συμφωνίας με την ΕΕ για το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Αλλά και να στηλιτεύσει τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας στο Αιγαίο, διαμηνύοντας στους συμμάχους του ΝΑΤΟ και ιδίως στις ΗΠΑ ότι η Άγκυρα με δική της επιλογή έχει επί της ουσίας εγκαταλείψει το δυτικό στρατόπεδο, την πιο κρίσιμη ώρα έντασης με τη Ρωσία.
“Η Τουρκία οφείλει να απαντήσει γιατί παραβιάζει Συμφωνίες που η ίδια έχει υπογράψει και εργαλειοποιεί τους μετανάστες, όταν τους καλεί τα τελευταία δύο χρόνια δημόσια σχεδόν και τους ενθαρρύνει να περάσουν τα ελληνικά σύνορα, να εγκατασταθούν στην Ελλάδα και να προχωρήσουν στην Ευρώπη.
Οφείλει να απαντήσει για το τι συνέβη στην ελληνική μειονότητα, στην Κωνσταντινούπολη που κάποτε ήταν ακμάζουσα και αριθμούσε πάνω από 100.000 ανθρώπους και σήμερα είναι μόλις 5.000 άνθρωποι.
Οφείλει να απαντήσει για τις γενοκτονίες, για τις εισβολές σε γειτονικές χώρες, την παράνομη κατοχή μέρους της Κύπρου, το casus belli απέναντι στην Ελλάδα και τις αγοραίες απειλές από θεσμικούς παράγοντες έναντι της χώρας μας”, δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Η Αθήνα υποδέχθηκε με ικανοποίηση εν τω μεταξύ χθες την καταγγελία της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας για διακρίσεις σε βάρος της ελληνικής μειονότητας. Ο Ερντογάν έσπευσε πάντως να απαντήσει με αντεπίθεση σε Μητσοτάκη- Δένδια και με ισχυρισμούς περί καταπίεσης των “συμπατριωτών” του στη Δυτική Θράκη.
Από την κυβέρνηση στέκονται επίσης ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος σε αντίθεση με τον κ.Μητσοτάκη, δεν είδε καν τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στη δεξίωση προς τιμήν των ηγετών που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με το Μαξίμου είχε “εγκάρδια συνομιλία” με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ενώ κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη προσπάθησε να μπει “σφήνα” στην επαναπροσέγγιση Τουρκίας- Ισραήλ.
Ο Ερντογάν δεν έκρυψε εν τω μεταξύ για άλλη μία φορά το ενδιαφέρον της Τουρκίας για αγορά F16, υποστηρίζοντας ότι ήταν θετικό το κλίμα στις διμερείς συνομιλίες σε επίπεδο υπουργών Άμυνας αλλά και σε συναντήσεις του ιδιου με Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, και προσδοκώντας ότι θα τα πει με το Μπάιντεν… στο τηλέφωνο.
Η ελληνική πλευρά ωστόσο εκτιμά ότι η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας και το “διπλό ταμπλό” Ερντογάν με Δύση και Ρωσία, δεν επιτρέπει στις ΗΠΑ να προχωρήσουν σε νέες πωλήσεις όπλων τώρα στη γειτονική μας χώρα.