Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Αχαρνών στο eea.gr

0

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Αχαρνών κ. Ιάσωνας Καπλάνης, ο οποίος είναι και μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Αρτοποιών, μιλά στο eea.gr για το πλήγμα που δέχεται ο συγκεκριμένος κλάδος,  λόγω της ενεργειακής κρίσης και του κύματος ακρίβειας, και ζητεί μία σειρά από μέτρα ώστε να προστατευθεί το βασικότερο διατροφικό προϊόν, το ψωμί, αλλά και το επάγγελμα του μικρού αυτοαπασχολούμενου αρτοποιού.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

  • Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά; Πόσο πλήττουν τις επιχειρήσεις του κλάδου σας η ενεργειακή κρίση και συνολικά η ακρίβεια;

Ο κλάδος της αρτοποιίας είναι ένας κλάδος ενεργοβόρος όπου εκτός της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται σε μεγάλη κατανάλωση έχει ανάγκη και  το φυσικό αέριο ή το πετρέλαιο κίνησης για την λειτουργία των κλιβάνων.  Όλο αυτό το μείγμα με συνδυασμό τις ανατιμήσεις στις βασικές πρώτες ύλες που χρησιμοποιείται στον κλάδο με βασικότερο το αλεύρι καθώς επίσης και την μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών έχει οδηγήσει σε έναν ασφυκτικό κλοιό τους συναδέλφους. Τα οριστικά λουκέτα σε συναδέλφους παίρνουν δραματική διάσταση αφού ούτε τα έξοδα μπορούν να μειωθούν γιατί είτε 50 ψωμιά να πουληθούν είτε 500 ο φούρνος πρέπει να ανάψει το ίδιο, ούτε να μετακυλήσουμε το ποσοστό των αυξήσεων στο ψωμί αν ο καταναλωτής δεν μπορεί να το αγοράσει.

  • Ποια μέτρα εκτιμάτε ότι πρέπει να ληφθούν για να αναχαιτιστεί το κύμα ανατιμήσεων;

Όσον αφορά τον κλάδο εάν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να προστατέψει το βασικότερο διατροφικό προϊόν του λαού για να μην πει το ψωμί ψωμάκι και συνάμα το επάγγελμα του μικρού αυτοαπασχολούμενου αρτοποιού με πάνω από 15.000 αρτοποιεία στην χώρα για αρχή θα έπρεπε να πάρει τα παρακάτω μέτρα:

-Κατάργηση του ΦΠΑ στο ψωμί

-Κατάργηση όλων των ειδικών φόρων και του ΦΠΑ στην ενέργεια που χρησιμοποιούμε στα μαγαζιά μας, σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο κίνησης, ηλεκτρική ενέργεια.

-Πλαφόν στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και πλήρη κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής ή όπως αλλιώς το βαπτίσουν.

-Καμία διακοπή ρεύματος σε συνάδελφο που αδυνατεί να ανταποκριθεί και να πληρώσει τους υπέρογκους λογαριασμούς.

 

  • Πέραν της ακρίβειας, ποια άλλα προβλήματα αντιμετωπίζει ο κλάδος σας;

Είναι τα χρόνια προβλήματα που γεννήθηκαν με την δεκαετή κρίση, της υπερφορολόγησης και των χαρατσιών που απογείωσαν τα λειτουργικά έξοδα καθώς και της σημαντικής μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών για τους ίδιους λόγους. Εδώ ισχύει το ρητό εργατιά χωρίς λεφτά μαγαζιά χωρίς δουλειά. Ταυτόχρονα όλα αυτά τα χρόνια  τον αθέμιτο ανταγωνισμό με την κατεψυγμένη ζύμη και την προσπάθεια μεγάλων παικτών της αγοράς να κερδίσουν μερίδιο στο  ψωμί με συνεχείς αλλαγές στην αρτοποιητική νομοθεσία. Μάλιστα και αυτές τις μέρες με την τροπολογία για το καλάθι της νοικοκυράς ξεχειλώνουν και άλλο την νομοθεσία κατά παραγγελία των σούπερ μάρκετ να μπορούν να στήνουν στα υπόγεια τους εργαστήρια άρτου. Αυτό σημαίνει ένα μίξερ ένα φουρνάκι, ένα τραπέζι και μία κατάψυξη βούτα και να έχουν το όνομα «φούρνος» προς παραπλάνηση των καταναλωτών όταν όλοι γνωρίζουμε τι εστί φούρνος στην αντίληψη μας.

  • Ποια είναι η συνεργασία σας με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών;

Αυτή την στιγμή ο κλάδος δεν έχει ιδιαίτερη συνεργασία με το ΕΕΑ αν και γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που πια εγγράφονται στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο. Μέχρι σήμερα κυριαρχούσε στον κλάδο και υπήρχε η συνεργασία με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο και η οποία υπάρχει και σήμερα και είναι ικανοποιητική. Μάλιστα στο ΒΕΑ είμαστε εκλεγμένοι 5 αρτοποιοί στο ΔΣ μετά τις τελευταίες εκλογές. Παρόλα αυτά και με παρέμβασή μου πριν λίγες ημέρες ζήτησα από το προεδρείο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος όπου είμαι και μέλος του ΔΣ να υπάρξει μία συνάντηση με το ΕΕΑ ώστε να ανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας στο μέλλον. Εκτός κλάδου όμως υπάρχει  συνεργασία με το ΕΕΑ μέσω του Συνδέσμου ΕΒΕ της περιοχής μου στο Μενίδι που υπηρετώ από την θέση του προέδρου και θεωρώ ότι μπορεί να αποδώσει προς όφελος των συναδέλφων μου μελών του συλλόγου που δεν είναι άλλοι από τους μικρούς επαγγελματίες κατά κύριο λόγο αυτοαπασχολούμενους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ