Περίπου 190 περιστατικά σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων (ECDC).
Η έξαρση αναφέρθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα αυτό τον μήνα και έχει ταυτοποιηθεί σε τουλάχιστον 12 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αυτή περιλαμβάνει περίπου 40 περιστατικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του ECDC Αντρέα Αμόν σε δημοσιογράφους σε διαδικτυακή ενημέρωση.
Το ECDC ερευνά τα περιστατικά αυτά παράλληλα με τις εθνικές αρχές και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Καθησυχαστικός ο Μαγιορκίνης
Στην εκτίμηση ότι ο ιός της οξείας ηπατίτιδας κατά 99% βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα προχώρησε ο ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Θεωρητικά υπολογίζουμε ότι αν συμβεί και στην Ελλάδα θα είναι της τάξης των 10-20 κρουσμάτων, στη χειρότερη περίπτωση, αν δεν αυξηθούν τα κρούσματα και στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Ο κ. Μαγιορκίνης εμφανίστηκε καθησυχαστικός και εξήγησε ότι πρόκεται για μία φλεγμονή του ήπατος η οποία χαρακτηρίζεται συνήθως από κιτρίνισμα.
Όσον αφορά στα συμπτώματα, τόνισε ότι ένας πυρετός δεν χρειάζεται να ανησυχήσει τους γονείς, βασικό σύμπτωμα είναι το κιτρίνισμα του δέρματος και το κιτρίνισμα του ματιού.
Πρόσθεσε ότι πρόκειται για έναν πολύ εκτεταμένο ιό, στον οποίο μάλλον κάποια παιδιά έχουν μια γενετική ευαισθησία και αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο. Πρόκειται για μία σπάνια επιπλοκή ενός πολύ διαδεδομένου ιού.
Μιλάμε για τον αδενοϊό 41, κατά πάσα πιθανότητα, που έχει απομονωθεί στο 77% των παιδιών που έχουν εξεταστεί για αυτό, χωρίς να σημαίνει ότι το 23% δεν τον είχε, απλά δεν τον ανίχνευσαν.
Ο κ. Μαγιορκίνης είπε ακόμα ότι από όσο γνωρίζει μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά δεν γίνονται στην Ελλάδα, και τέτοιες περιπτώσεις πήγαιναν στο εξωτερικό, γιατί είναι σπάνιες περιπτώσεις και δεν υπάρχει αυτή η ειδικότητα στην Ελλάδα.
Συνήθως στα παιδιά γίνονται από ζωντανό δότη, που σημαίνει ότι ο πατέρας, αν είναι συμβατός, να δώσει μέρος από το ήπαρ του στο παιδί.
Τι λένε ξένοι επιστήμονες
Το ECDC ήταν το τελευταίο κέντρο ελέγχου που έκρουσε καμπάνακι, τονίζοντας πως στην λίστα με τα κρούσματα εκτός από τη Βρετανία και την Ισπανία, προστίθενται η Δανία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία.
Την ίδια ώρα 9 ύποπτα κρούσματα ερευνώνται στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ.
Στην Ελλάδα δεν έχει εντοπιστεί κάποιο κρούσμα, ωστόσο οι επιστήμονες είναι σε εγρήγορση, ενώ ο ΕΟΔΥ εμφανίζεται καθησυχαστικός.
Τα συμπτώματα που προβληματίζουν
Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο της 14ης Απριλίου, τα συμπτώματα που πρέπει να προβληματίσουν γονείς και ιατρούς είναι: ίκτερος, υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμός κοπράνων, κνησμός, αρθραλγία / μυαλγία, πυρετός, ναυτία, εμετός ή κοιλιακό άλγος, λήθαργος ή απώλεια όρεξης, τρανσαμινάση ορού μεγαλύτερη των 500 IU/L.