Παράσταση «2021 μ.Χ: Τα δυο κούτσουρα»: Δωρεάν ψηφιακή προβολή

0

Το Θέατρο Σταθμός θα προβάλει δωρεάν στην ιστοσελίδα του την παράσταση «2021 μ.Χ: Τα δυο κούτσουρα – Μια σπουδή στο λόγο του Αλέξανδρου Παπαδιαμαντή», του Θανάση Δόβρη.

 

Μετά την προβολή του «Αυτός και το παντελόνι του» του Ιάκωβου Καμπανέλλη και το podcast «Ο Κροκόδειλος» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, η ιστοσελίδα του Θεάτρου Σταθμός επανέρχεται με μια ακόμη δωρεάν ψηφιακή δράση.

Από την Παραμονή Χριστουγέννων μέχρι και την Παραμονή Πρωτοχρονιάς προβάλλει την παράσταση του Θανάση Δόβρη «2021 μ.Χ: Τα δυο κούτσουρα – Μια σπουδή στο λόγο του Αλέξανδρου Παπαδιαμαντή».

 

Ο μύθος του θανάτου

Μια από τις τρεις ενότητες του συγγραφικού έργου του Σκιαθίτη λογοτέχνη, όπως σημειώνει ο Γάλλος μελετητής του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Guy (Michel) Saunier, είναι ο μύθος του θανάτου. Στο έργο του πεθαίνουν πολλά πρόσωπα, οι αλυσιδωτοί δε ή οι ομαδικοί θάνατοι είναι ουκ ολίγοι. Πεθαίνουν παιδιά, κοπέλες ή και νέες μητέρες, πέφτοντας συχνά θύματα μιας «κακής μάνας». Ο θάνατος από την άλλη, ιδιαίτερα ο θάνατος των παιδιών, επιδέχεται ως ηπιότερα υποκατάστατα τη στειρότητα και την καλογερική ζωή. Το συγκεκριμένο κείμενο αναφέρεται στη σχέση πεθεράς και νύφης – της γριάς Μπεκιοΐνας και της νύφης της, της γριάς Στέργαινας, που παίρνει τη «θέση» της.

 

Η μετάβαση της τέχνης

Στην παράσταση, που έκανε πρεμιέρα στο ψηφιακό κανάλι του Δήμου Ηρακλείου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Τέχνη καθ’ οδόν» σε σκηνοθεσία Θανάση Δόβρη, ο θάνατος – και η μετάβαση σε κάτι άλλο – ως βασικό θέμα στο έργο του Παπαδιαμάντη αποδίδεται εξίσου με τη μετάβαση από έναν ορισμένο τρόπο – εκφοράς του λόγου, σκηνοθεσίας, κινηματογράφησης και χρήσης μέσων – σε έναν άλλο. Αυτό που ολοκληρώνει άλλωστε τον καμβά, είναι η ίδια η χρονικότητα της συγκεκριμένης σπουδής, που συμπίπτει με μια στιγμή μετάβασης της (θεατρικής) τέχνης.

 

Η παράσταση (2021 μ.Χ.: Τα κούτσουρα-μια σπουδή στον Λόγο του Αλ. Παπαδιαμάντη), παρουσιάζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα του Θεάτρου Σταθμός, με την ευγενική παραχώρηση του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης και της μη κερδοσκοπικής εταιρείας “Πράξη τέχνης Ιμερος”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ