Με πλειστηριασμούς και «τελεσίγραφα» κλιμακώνει την πίεση στους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ενόψει και της οριστικοποίησης της «μαύρης λίστας» που πρόκειται να δημοσιοποιηθεί στο τέλος Ιουλίου.
Μετά την ανάπαυλα των ευρωεκλογών, συνεχίζονται με μεγαλύτερη ένταση οι πλειστηριασμοί από την επόμενη εβδομάδα, με το «ηλεκτρονικό σφυρί» να χτυπάει την Τετάρτη 26 Ιουνίου, για ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Ρόδο με τιμή πρώτης προσφοράς τα 7,5 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα έρχεται νέο κύμα ηλεκτρονικών μηνυμάτων από την ΑΑΔΕ, με τα οποία θα απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση στους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου καλώντας τους να τακτοποιήσουν τις «κόκκινες οφειλές» το αργότερο μέχρι τις 24 Ιουλίου προκειμένου να αποφύγουν τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους.
Στη «μαύρη λίστα» μπαίνουν όσοι έχουν χρέη στην Εφορία και τον ΕΦΚΑ άνω των 150.000 ευρώ, έκαστος.
Από τη «διαπόμπευση» γλιτώνουν όσοι έχουν οφειλές οι οποίες:
Έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής.
Τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου:
Τα χρέη έχουν ανεπίδεκτα είσπραξης.
Επίσης δεν δημοσιοποιούνται οφειλές των αποβιωσάντων ή ανηλίκων και των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ξεπερνά τα 107 δισ. ευρώ και προς τα ασφαλιστικά ταμεία τα 47,8 δισ. ευρώ. Από τα χρέη στο Δημόσιο τα 26,3 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτα είσπραξης.
Οι πλειστηριασμοί
Το πρόγραμμα των πλειστηριασμών ακινήτων της ΑΑΔΕ για τους επόμενους μήνες, περιλαμβάνει ήδη 19 ακίνητα από διαμερίσματα, κατοικίες, χωράφια, οικόπεδα, επαγγελματικούς χώρους, ακόμη και πάρκινγκ. Η λίστα …εμπλουτίζεται με την πάροδο των ημερών, ενώ μεταξύ των πλειστηριασμών που έχουν προγραμματισθεί περιλαμβάνονται:
Κτιριακό συγκρότημα 4.552 τετραγωνικών μέτρων στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης με τιμή πρώτης προσφοράς τις 471.000 ευρώ.
Μονάδα παραγωγής επίπλων 2.250 τετραγωνικά μέτρα σε αγροτεμάχιο 29.280 τετραγωνικών μέτρων στα Διαβατά με τιμή πρώτης προσφοράς 2.290.000 ευρώ
Διαμέρισμα πρώτου ορόφου 76 τετραγωνικά μέτρα στα Σεπόλια με τιμή πρώτης προσφοράς 88.000 ευρώ.
Οριζόντια ιδιοκτησία κτιρίου στην Εκάλη 1.200 τμ με τιμή πρώτης προσφοράς 1.430.000 ευρώ.
Στις 31 Ιουλίου – αντί στις 30 Ιουνίου όπως προέβλεπε ο αρχικός προγραμματισμός – πρόκειται να αναρτηθεί στον ηλεκτρονικό κόμβο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) η «μαύρη λίστα» των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου με χρέη άνω των 150.000 ευρώ, για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.
Την αναβολή της ανάρτησης για έναν μήνα προβλέπει κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, καθώς οι οφειλές αφορούν και την Εφορία και τον ΕΦΚΑ.
Πρόκειται για χιλιάδες οφειλέτες οι οποίοι παρά τις οχλήσεις και τις προειδοποιήσεις από την ΑΑΔΕ και το ΚΕΑΟ δεν προχώρησαν στην ρύθμιση των χρεών τους.
Η δημόσια ανακοίνωση των μεγαλοφειλετών γίνεται στο πλαίσιο του νόμου 3943/2011 με στόχο την διαπόμπευσή τους προκειμένου να πιεστούν να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους τα οποία ξεπερνούν συνολικά τα 107 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα το φως της δημοσιότητας θα δουν φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν:
Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την εφορία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα Φορολογίας και Τελωνείων.
Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Για τα φυσικά πρόσωπα στη λίστα θα αναγράφεται ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία και μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων.
Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες θα δημοσιοποιηθούν ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, Ε.Φ.Κ.Α., μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.
Ωστόσο ακόμα και μετά την δημοσιοποίηση των οφειλών υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης, άρσης ή διαγραφής των δημοσιοποιούμενων στοιχείων, είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν αιτήσεως του φυσικού ή νομικού προσώπου.
Εξαιρέσεις
Ο νόμος προβλέπει ότι από την δημοσιοποίηση εξαιρούνται οι κάτωθι οφειλές ακόμα και αν πληρούν τα προαναφερθέντα κριτήρια ύψους και παλαιότητας οφειλής:
οι οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής
οι οφειλές οι οποίες τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου
οι οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης
οι οφειλές οι οποίες αποβιωσάντων ή ανηλίκων και
οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα.
Με ηλεκτρονικά μόνο μέσα γίνεται ο πλειστηριασμός κινητών και ακινήτων που κατάσχονται για χρέη στο Δημόσιο, ενώ πραγματοποιείται ενώπιον συμβολαιογράφου της εφετειακής περιφέρειας όπου έγινε η κατάσχεση ή της έδρας του μεσεγγυούχου που ορίστηκε.
Εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι δυνατό να ορισθεί συμβολαιογράφος του τόπου εκτέλεσης (κατάσχεσης), τα κατασχεμένα πράγματα πλειστηριάζονται ενώπιον συμβολαιογράφου της περιφέρειας του συμβολαιογραφικού συλλόγου του τόπου εκτέλεσης ή, αν και αυτό δεν είναι δυνατό, του
συμβολαιογραφικού συλλόγου της πρωτεύουσας του κράτους.
Ο πλειστηριασμός των κατασχεμένων, σύμφωνα με τη διευκρινιστική εγκύκλιο (υπ’ αριθμ. Ε.2041/10.6.2024) της ΑΑΔΕ, με την οποία κοινοποιούνται οι σχετικές διατάξεις του κωδικοποιημένου Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, διενεργείται χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμού από τον πιστοποιημένο, για τον σκοπό αυτό, υπάλληλο του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.
Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι από την κατάσχεση εξαιρούνται πάντα:
α) τα πράγματα που είναι απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης του οφειλέτη και της οικογένειάς του, και
β) προκειμένου για πρόσωπα που με την προσωπική τους εργασία αποκτούν όσα τους χρειάζονται για να ζήσουν, τα πράγματα που είναι απαραίτητα για την εργασία τους.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο οφειλέτης από την ημέρα της κατάσχεσης εάν ήταν παρών, ή εάν ήταν απών από την επίδοση αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης, δεν έχει το δικαίωμα της απαλλοτρίωσης ή της με οποιονδήποτε τρόπο διάθεσης των κατασχεμένων πραγμάτων και κάθε τέτοια πράξη, εφόσον γίνεται χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση του διοικητή της ΑΑΔΕ, είναι αυτοδίκαια άκυρη.
Κατάσχεση και για την αποζημίωση που οφείλεται από την ασφάλιση,
Εάν τα κατασχεμένα πράγματα είναι ασφαλισμένα, η κατάσχεση ισχύει και για την αποζημίωση που οφείλεται από την ασφάλιση, ενώ η καταβολή της αποζημίωσης στον καθ’ ου η εκτέλεση από τον ασφαλιστή είναι άκυρη, μετά την έγγραφη ειδοποίηση του ασφαλιστή από τον κατασχόντα για την επιβολή της κατάσχεσης.
Επισημαίνεται ότι ο υπάλληλος του πλειστηριασμού μπορεί να κατακυρώσει οριστικά τον πλειστηριασμό στον τελευταίο πλειοδότη εφόσον η τελευταία προσφορά δεν υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ και αυτή είναι ανώτερη του μισού της εκτιμηθείσας με βάση την έκθεση κατάσχεσης αξίας των κινητών που πλειστηριάζονται.
Ο πλειοδότης
Από την πλευρά του ο τελευταίος πλειοδότης υποχρεούται αμέσως μετά την κατακύρωση να καταβάλει το πλειστηρίασμα στον υπάλληλο του πλειστηριασμού σε μετρητά ή με μεταφορά πίστωσης στον ειδικό τραπεζικό επαγγελματικό λογαριασμό του υπαλλήλου του πλειστηριασμού ή με επιταγή
έκδοσης τράπεζας που λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα και να παραλάβει τα πράγματα, στη δε έκθεση γίνεται σχετική αναφορά.
Σε διαφορετική περίπτωση, γίνεται αμέσως και με την ίδια έκθεση αναπλειστηριασμός σε βάρος του τελευταίου πλειοδότη, ο οποίος διαρκεί για μία (1) ώρα.
Όσον αφορά ειδικότερα την κατάσχεση ακινήτων πρέπει να αναφερθεί ότι για τον προσδιορισμό της αξίας του λαμβάνεται υπόψη η εμπορική αξία, ενώ στα πρόσωπα τα οποία υπογράφουν την έκθεση κατάσχεσης περιλαμβάνεται πλέον και ο νομέας, για να καλυφθεί η περίπτωση που τρίτος νέμεται το ενυπόθηκο κτήμα με νόμιμο τίτλο.
Στο νέο κωδικοποιημένο Κώδικα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά και στις προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση χρεών πτωχών οφειλετών, κατά την οποία απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην έχει ο αιτών καταδικασθεί στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πτώχευσης για το αδίκημα της δόλιας χρεοκοπίας, ούτε να έχει ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη ή να εκκρεμεί ποινική δίκη για το αδίκημα αυτό.