ΠΟΥ: Ανησυχία για το ξέσπασμα θανατηφόρου ιού στη Γκάνα

0
epa08357959 A staff member works on swabs from patients for possible coronavirus infection at the central health laboratory amid the coronavirus pandemic, in Sanaa, Yemen, 11 April 2020, a day after the first case of coronavirus was reported in Yemen. Authorities in Yemen have reported the first known coronavirus infection in the war-torn nation, which until now was the last remaining country in the Arab world without any confirmed cases of the pandemic COVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 coronavirus. EPA/YAHYA ARHAB

Μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες έχει προκαλέσει το ξέσπασμα στην Αφρική ενός από τους πιο θανατηφόρους ιούς, του Marburg. Κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σπεύδει στην Γκάνα, όπου σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες δύο θάνατοι εξαιτίας του ιού, που θεωρείται «ξάδερφος» του γνωστού Έμπολα, ο οποίος έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους στην Αφρική.

Φριχτός θάνατος

Ο ιός αυτός είναι εξαιρετικά θανατηφόρος, αφού σκοτώνει το 25%-90% των νοσούντων, και μάλιστα με φρικτό τρόπο. Οι ασθενείς αλλάζουν όψη, γίνονται σαν «φάντασμα», όπως περιγράφεται, αποκτώντας ανέκφραστο, χλωμό πρόσωπο και αιμορραγώντας από όλες τις οπές -μύτη, στόμα, μάτια, γεννητικά όργανα.

Τα αρχικά συμπτώματα της ασθένειας είναι ο έντονος πονοκέφαλος, ο υψηλός πυρετός, η διάρροια, ο στομαχόπονος, ο εμετός. Τα συμπτώματα αυτά επιδεινώνονται καθημερινά. Έπειτα από πέντε ημέρες, οι περισσότεροι ασθενείς αιμορραγούν μέσα από το δέρμα, στα εσωτερικά όργανα ή από τα ανοίγματα του σώματος.Στη συνέχεια το 25% με 90% των ασθενών πεθαίνει από κατάρρευση του νευρικού συστήματος.

Πώς μεταδίδεται

Η μετάδοση αρχικά γίνεται από ένα είδος νυχτερίδας (Rousettus) και συνήθως προσβάλλονται οι άνθρωποι που εκτίθενται στις σπηλιές ή στα ορυχεία. Μεταξύ ανθρώπων κολλάει με τα υγρά του σώματος, ή με τις επιφάνειες και τα υλικά τα οποία φέρουν αυτά τα μολυσμένα ανθρώπινα υγρά.

Δεν υπάρχει εμβόλιο ή αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση του ιού και οι γιατροί καλούνται να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα των ασθενών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ