Άρθρο της Μαριάνθης Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου Αντιπροέδρου Ε.Ο. & Κ.–Ζάππειο Μέγαρο, Οικονομολόγου, ΜΒΑ, Πολιτευτού ΝΔ, Βόρειο Τομέα Β1 Αθηνών, για τα Αθηναϊκά Νέα
Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται επιτείνοντας τις επιπτώσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη και ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται με τον πληθωρισμό σε υψηλό δεκαετιών, η ακρίβεια συρρικνώνει το εισόδημα σε νοικοκυριά και οι ρυθμοί ανάπτυξης δέχονται πολύ ισχυρή πίεση.
Όλοι αισθανόμαστε την επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων. Γεγονός που αποτυπώνεται με διάφορους τρόπους σε όλη την Ευρώπη. Αρκεί να δούμε τι γίνεται στη Γαλλία, όπου στις 4,7 μονάδες ανήλθε η διαφορά ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και τη Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Μία Λεπέν αλλαγμένη, η οποία φωτογραφίζεται στην προεκλογική της εκστρατεία με μία κοπέλα με μπούρκα, η ίδια που έλεγε παλαιότερα ότι δεν θα επιτρέψει την μπούρκα στη Γαλλία. Η Λεπέν επικεντρώνει σε αυτή τη φάση της προεκλογικής της εκστρατείας την επίλυση καθημερινών προβλημάτων χρησιμοποιώντας τακτικές λαϊκισμού. Σε μία φάση όπου ο πολίτης φτάνει να έχει πρόβλημα επιβίωσης δεν μπορεί να δει ότι η επίλυση των μεγάλων θεμάτων είναι η ουσιαστική λύση του προβλήματος, αλλά επιβραβεύει τις πολιτικές που ακούγονται εύκολα και δείχνουν ότι αύριο θα έχει λυθεί το πρόβλημά του, πολιτικές που του πουλούν ελπίδα.
Το πρόβλημα είναι σοβαρό και περίπλοκο πλήττοντας ολόκληρη την κοινωνία και κυρίως τους πιο ευάλωτους και που θα πρέπει να λυθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όταν όμως οι ευρωπαϊκές δράσεις αργούν, οι κυβερνήσεις οφείλουν να αναπτύσουν δράσεις σε εθνικό επίπεδο. Στην Ελλάδα είδαμε να εφαρμόζονται μέτρα για την επιδότηση ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου κίνησης, βενζίνης. Έλαβαν χώρα έκτακτες ενισχύσεις σε ταξί, χαμηλοσυνταξιούχους, σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Άμεση όμως είναι η ανάγκη της στήριξης του πρωτογενή τομέα, αγροτών και κτηνοτρόφων, αφού θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι απέναντι στις επισιτιστικές συνέπειες μιας παρατεταμένης κρίσης. Παράλληλα με τα μέτρα στήριξης γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση των φαινομένων αισχροκέρδειας. Μπήκε ήδη σε εφαρμογή η πλατφόρμα για την καταγραφή των αποθεμάτων, ώστε να λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την επάρκεια αγαθών, αλλά και για να μην υπάρχουν δικαιολογίες για αυξήσεις τιμών. Φαίνεται, από τα πρώτα στοιχεία ότι υπάρχει επισιτιστική επάρκεια και αυτονομία σε τρόφιμα και εφόδια αγροτικής παραγωγής της χώρας, σε όλα τα επίπεδα επεξεργασίας, ενώ η άνοδος της τιμής δεν οφείλεται στις διαθέσιμες ποσότητες, αλλά κυρίως στο ενεργειακό κόστος. Επιπλέον, εντάθηκαν οι έλεγχοι στην αγορά και επιβλήθηκαν νέα πρόστιμα ύψους 120.000 ευρώ, σε μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης, όπου διαπιστώθηκε ότι πωλούσαν με μεγαλύτερο μικτό περιθώριο κέρδους, από αυτό που ο νόμος επιτρέπει. Σε ό,τι αφορά τη δημοσιοποίηση των επωνυμιών των επιχειρήσεων, στις οποίες επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα για λόγους αισχροκέρδειας, αυτή θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ψήφιση στη Βουλή της αναγκαίας διάταξης.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιτάχυνση των ερευνών για υδρογονάνθρακες σε έξι περιοχές, καθώς πλέον ο κόσμος αλλάζει ραγδαία και η σημασία της ενεργειακής αυτονομίας και ασφάλειας γίνεται όλο και πιο αισθητή. Αν είμαστε τυχεροί θα έχουμε αξιοποιήσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου δημιουργώντας πολύ μεγάλες οικονομικές δυνατότητες.