Προειδοποίηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: Οι κίνδυνοι από την πολιτική κρίση στη Λιβύη

0

Οι μεγαλύτερες δυνάμεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως και ο Οργανισμός, επέδειξαν την Τετάρτη μεγάλη προσοχή σχετικά με την πολιτική κρίση στη Λιβύη. Δεν πήραν ωστόσο θέση -εκτός της Ρωσίας- υπέρ της μιας από τις δύο ανταγωνιστικές κυβερνήσεις στη χώρα.

 

Αστάθεια

Η κρίση για τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας στη Λιβύη μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια και παράλληλες κυβερνήσεις, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η επικεφαλής πολιτικών υποθέσεων του ΟΗΕ.

Η Γαλλία ζήτησε εκ νέου τη «διαφύλαξη των κεκτημένων», οι ΗΠΑ υπενθύμισαν ότι οι Λίβυοι ήθελαν πρωτίστως εκλογές και η Αλβανία συνόψισε τη θέση της Δύσης μιλώντας για «προσοχή», «υπομονή», «αυτοσυγκράτηση».

 

Κλιμάκωση

Η πολιτική κρίση της Λιβύης έχει κλιμακωθεί μετά την κατάρρευση των προγραμματισμένων εκλογών τον Δεκέμβριο που οργανώθηκαν στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής διαδικασίας για την επανένωση της χώρας έπειτα από χρόνια χάους και τον πόλεμο που ακολούθησε την υποστηριζόμενη από το ΝΑΤΟ εξέγερση το 2011.

Τα Ηνωμένα Έθνη επιδιώκουν την επίλυση της κρίσης, πιέζοντας για νέες εκλογές σύντομα και έχουν ζητήσει από τους πολιτικούς φορείς να συμμετάσχουν σε μια επιτροπή για την επίλυση των συνταγματικών και νομικών διαφορών που συνετέλεσαν στο να τορπιλιστούν οι προγραμματισμένες εκλογές του Δεκεμβρίου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ