Σοβαρό πλήγμα στα κυκλώματα διακίνησης και εμπορίας απομιμητικών προϊόντων κατάφερε το ΣΔΟΕ, κατάσχοντας μεγάλες ποσότητες προϊόντων «μαϊμού» σε τουριστικές περιοχές και ιδιαίτερα στα νησιά της Ρόδου και Κω.
Την Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023, κλιμάκιο υπαλλήλων της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ Αττικής, κατόπιν κατάλληλης αξιοποίησης πληροφοριών, εντόπισε κατάστημα με δερμάτινα είδη-τουριστικά στη παλιά πόλη της Ρόδου, στο οποίο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 798 απομιμητικά/παραποιημένα προϊόντα (τσάντες, υποδήματα, καπέλα, γυαλιά ηλίου κλπ). Στην ατομική επιχείρηση βεβαιώθηκε διοικητική παράβαση ποσού 4.000 ευρώ.
Η ζημία των δικαιούχων των σημάτων εταιρειών υπολογίσθηκε τουλάχιστον στο ποσό των 196.365 ευρώ.
Την ίδια ημέρα, σε άλλη ατομική επιχείρηση με τουριστικά είδη στη παλιά πόλη της Ρόδου εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 1.372 απομιμητικά/παραποιημένα προϊόντα και βεβαιώθηκε διοικητική παράβαση ποσού 6.000 ευρώ.
Η ζημία των δικαιούχων των σημάτων εταιρειών υπολογίσθηκε τουλάχιστον στο ποσό των 398.824 ευρώ.
Το Σάββατο 8 Ιουλίου 2023, στο Φαληράκι της Ρόδου εντοπίστηκε κατάστημα με τουριστικά είδη στο οποίο κατασχέθηκαν 1.405 απομιμητικά/παραποιημένα προϊόντα καθώς και σήματα επώνυμων εταιρειών και βεβαιώθηκε διοικητική παράβαση ποσού 6.000 ευρώ.
Η ζημία των δικαιούχων των σημάτων εταιρειών υπολογίσθηκε τουλάχιστον στο ποσό των 148.450 ευρώ.
Την ίδια ημέρα, στο Φαληράκι της Ρόδου εντοπίστηκε κατάστημα με τουριστικά είδη στο οποίο κατασχέθηκαν 2.974 απομιμητικά/παραποιημένα προϊόντα και βεβαιώθηκε διοικητική παράβαση ποσού 10.000 ευρώ.
Η ζημία των δικαιούχων των σημάτων εταιρειών υπολογίσθηκε τουλάχιστον στο ποσό των 493.230 ευρώ.
Επίσης, στην ίδια περιοχή εντοπίστηκε κατάστημα με τουριστικά είδη στο οποίο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 11.170 απομιμητικά/παραποιημένα προϊόντα καθώς και στάμπες επώνυμων ειδών. Στην ατομική επιχείρηση βεβαιώθηκε διοικητική παράβαση ποσού 100.000 ευρώ.
Η ζημία των δικαιούχων των σημάτων εταιρειών υπολογίσθηκε τουλάχιστον στο ποσό των 1.070.000 ευρώ.
Τη Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023 στη πόλη της Κω, κλιμάκιο υπαλλήλων της υπηρεσίας μας εντόπισε κατάστημα τουριστικών ειδών με 290 απομιμητικά/παραποιημένα προϊόντα και βεβαιώθηκε στην ατομική επιχείρηση διοικητική παράβαση ποσού 1.000 ευρώ.
Η ζημία των δικαιούχων των σημάτων εταιρειών υπολογίσθηκε τουλάχιστον στο ποσό των 50.000,00 ευρώ.
Την ίδια ημέρα, σε άλλη ατομική επιχείρηση με τουριστικά είδη στη Κω εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 4.208 απομιμητικά/παραποιημένα προϊόντα και βεβαιώθηκε διοικητική παράβαση ποσού 30.000 ευρώ.
Η ζημία των δικαιούχων των σημάτων εταιρειών υπολογίσθηκε τουλάχιστον στο ποσό των 4.650.000 ευρώ.
Τα ανωτέρω κατασχεθέντα απομιμητικά/παραποιημένα προϊόντα παρελήφθησαν άμεσα προς καταστροφή με φορτηγό όχημα του Δήμου Ρόδου, ενώ στο νησί της Κω μεταφέρθηκαν από κλιμάκιο της υπηρεσίας για καταστροφή σε ΧΥΤΑ του νησιού.
Για τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις και πρόσωπα, θα συνταχθούν αναφορές προς τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Ρόδου και Κω, για παραβάσεις των άρθρων 216 ΠΚ πλαστογραφία και διακρίβωση ενδεχόμενης διάπραξης αυτεπαγγέλτως διωκομένων εγκλημάτων οικονομικής φύσης (Ν.4174/2013, Ν.4557/2018).
Συμπληρωματικά θα αποσταλούν πληροφοριακές εκθέσεις προς τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για τον καταλογισμό φορολογικών και τελωνειακών προστίμων.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η Γενική Διεύθυνση ΣΔΟΕ Αττικής, με όπλα της τον επαγγελματισμό και το ζήλο του προσωπικού της, την πλούσια εμπειρία και τεχνογνωσία, θα συνεχίσει, με μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστικότητα, τη μάχη για την προστασία του καταναλωτικού κοινού και τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων.
Η αρμόδια για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Euipo) χτυπά το καμπανάκι του κινδύνου: σε ποσοστό 52% οι Ευρωπαίοι από 15 έως 24 ετών είχαν αγοράσει το τελευταίο 12μηνο τουλάχιστον ένα προϊόν-απομίμηση τη χρονιά, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε για τη σχέση των νέων με θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
«Πρόκειται για μια τάση εξόχως ανησυχητική», εκτιμά το Euipo. Κάποιοι νέοι σε ηλικία καταναλωτές ψώνισαν «μαϊμού» κατά λάθος. Αυτοί αντιστοιχούν όμως μόλις στο 15% του συνόλου. Σε ποσοστό 37% έψαξαν επί τούτου για να τη βρουν τη «μαϊμού» στην αγορά – δεν διευκρινίζουν αν κρατούσαν μαζί τους κι ένα τσαμπί μπανάνες για να διευκολυνθούν. Οι περισσότεροι ήταν απλώς αδιάφοροι αν το προϊόν που επέλεγαν ήταν γνήσιο ή όχι. Αρκεί που τους γυάλιζε στο μάτι και το άντεχε η τσέπη τους.
Στη Γαλλία, μια χώρα που υπερηφανεύεται για την καταγωγή μεγάλου μέρους της παγκόσμιας μόδας, οι ποινές για την απομίμηση είναι αυστηρές, σε σημείο που τεχνικά κινδύνευα με τρία χρόνια φυλάκιση μόνο και μόνο επειδή κουβαλούσα τη μικρή μου απομίμηση. Αλλά η απάτη της τσάντας δεν ήταν ανιχνεύσιμη από τα ανθρώπινα μάτια.
Κουβαλούσα μαζί μου ένα απολαυστικό, τρελό μυστικό: Όπως ένα πλοίο που ξαναφτιάχτηκε με πανομοιότυπο ξύλο, η τσάντα στο χέρι μου είχε κατασκευαστεί με το ίδιο σχέδιο, με τα ίδια φαινομενικά λαμπερά υλικά, όπως το «πρωτότυπο». Ωστόσο, θεωρούνταν μη αυθεντική, ένα τέχνασμα, μια απάτη.
Τα αντικείμενα του super πόθου
Η βουτιά μου στον κόσμο των φανταστικά ρεαλιστικών απομιμήσεων πορτοφολιών -γνωστών ως «superfakes» όπως λέγονται από τους ενοχλημένους οίκους μόδας– ξεκίνησε μερικά χρόνια νωρίτερα, σε αυτό που θα μπορούσα να χαρακτηρίσω ως μια αυθόρμητη κρίση τρέλας. Ήταν αρχές του 2021, όταν, ξεπερνώντας τους φρικτούς τίτλους της πανδημίας, βρήκα το βλέμμα μου να παρασύρεται ενοχικά σε μια διαφήμιση, όπου το μοντέλο Kaia Gerber αγκάλιαζε με αγάπη τα χέρια της γύρω από μια τσάντα Celine Triomphe – ένα απλό, μικροσκοπικό ορθογώνιο πρίσμα που, όπως με πληροφόρησε η έρευνα, άξιζε 2.200 δολάρια (περίπου 2.000 ευρώ).
Έκλεισα την καρτέλα, τρομοκρατημένη. Έχοντας μεγαλώσει ως μετανάστης πρώτης γενιάς, του οποίου η ιδέα της οικογενειακής σπατάλης ήταν ένα μηνιαίο δείπνο στην Pizza Hut, αρνήθηκα να γίνω ο τύπος του ανθρώπου που λαχταρούσε τις πολυτελείς τσάντες. Πάντα καταλάβαινα ότι αυτά τα αντικείμενα δεν ήταν για μένα, όπως δεν ήταν για μένα οι χοροί των ντεμπιτάντ ή τα ναυλωμένα γιοτ. Αλλά, μέρες αργότερα και ακόμα βυθισμένη στην κινούμενη άμμο της καραντίνας, βρέθηκα να ψάχνω στη Google «αγοράζω Celine Triomphe φθηνά». Αυτό με οδήγησε σε μια κοινότητα του Reddit από λάτρεις των αντιγράφων, οι οποίοι αντάλλασσαν λεπτομέρειες σχετικά με «έμπιστους πωλητές» που ήταν σε θέση να παραδώσουν μία Chanel 2.55 ή μία Loewe Puzzle ή μία Hermès Birkin, εντελώς δυσδιάκριτες από το πρωτότυπο, και σε τιμή μόλις στο 5% περίπου της τιμής του γνήσιου κομματιού.