«Ράλι» για την έκδοση συντάξεων: Ποιοι θα δουν αυξήσεις τον Δεκέμβριο – Που «κολλάνε» οι συντάξεις του Δημοσίου

0

Αυξήσεις θα δουν στο ποσό της σύνταξης περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι τον Δεκέμβριο με τις συντάξεις του Ιανουαρίου 2023. Η ρύθμιση αφορά εκεινους που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν αρνητική προσωπική διαφορά.

Μέσα στο καλοκαίρι το υπουργείο Εργασίας και ο e-ΕΦΚΑ θα πρέπει να ολοκληρώσουν την καταγραφή των απολαβών των συνταξιούχων καθώς τον Σεπτέμβριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει το ποσοστό αύξησης των συντάξεων στη ΔΕΘ, ενώ τον Οκτώβριο θα πρέπει να καταρτιστεί ο νέος προϋπολογισμός.

Παραδείγματα

Με βάση τα δεδομένα έχουμε τα εξής παραδείγματα συνταξιούχων:

  • Συνταξιούχος με σύνταξη 1.000 ευρώ και μηδενική προσωπική διαφορά

Με αύξηση 6% θα λάβει αύξηση 60 ευρώ, υπολογίζεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία βρίσκονται περίπου 1,2 εκατ. συνταξιούχοι.

  • Συνταξιούχος με σύνταξη 1.000 ευρώ και προσωπική διαφορά 100 ευρώ

Με αύξηση 6% δεν θα λάβει αύξηση στην τσέπη, αλλά η προσωπική του διαφορά θα μειωθεί στα 40 ευρώ. Ετσι, το 2024 θα είναι πιο κοντά στο να λάβει αύξηση στην τσέπη. Υπολογίζεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία βρίσκονται περίπου 650.000 συνταξιούχοι.

  • Συνταξιούχος με σύνταξη 700 ευρώ και προσωπική διαφορά 30 ευρώ

Με αύξηση 6% δικαιούται αύξηση 42 ευρώ. Θα λάβει στην τσέπη συν 12 ευρώ και θα μηδενιστεί η προσωπική του διαφορά. Υπολογίζεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία βρίσκονται περίπου 250.000 συνταξιούχοι.

Οι πρώτες αυξήσεις θα φανούν τον Δεκέμβριο με τις συντάξεις Ιανουαρίου, καθώς όπως είναι γνωστό οι συντάξεις προπληρώνονται. Ωστόσο, δεν θα δουν όλοι αυξήσεις. Σύμφωνα με γνωστή ιστοσελίδα, περίπου 850.000 συνταξιούχοι δεν δικαιούνται αυξήσεις, καθώς διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά, η οποία προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Δηλαδή, λαμβάνουν υψηλότερο ποσό σύνταξης από αυτήν που θα έπαιρναν αν η σύνταξή τους υπολογιζόταν με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Αυτό σημαίνει, ότι αυξήσεις θα πάρουν στην τσέπη δύο στους τρεις, περίπου 1,2 εκατ. συνταξιούχοι, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκουν στην κατηγορία των νέων συνταξιούχων. Παράλληλα, περίπου 300.000 συνταξιούχοι θα δουν ελάχιστη αύξηση.

Ο πληθωρισμός

Η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της ανάλογα με την πορεία των οικονομικών μεγεθών.

Ο πληθωρισμός θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο ποσοστό της αύξησης, όπως και η ανάπτυξη, με την εκτίμηση πως θα είναι για όλους γύρω στο 5-6%

Ειδικότερα με βάση τον νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση) θα δίνονται κάθε χρόνο με την εξής φόρμουλα: Το ποσοστό της αύξησης προκύπτει κατά 50% από το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ και κατά 50% από την αύξηση του ΔΤΚ (πληθωρισμός) του προηγούμενου έτους. 

Προσωπική διαφορά

Άλλοι 250.000 θα δουν πολύ μικρές αυξήσεις, καθώς έχουν μικρή προσωπική διαφορα, η οποία θα «ροκανιστεί» ολόκληρη και θα δουν λίγα παραπάνω χρήματα στη μηνιαία καταβολή. Όσοι συνταξιούχοι έχουν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά θα δουν μόνο λογιστική αύξηση της σύνταξης, καθώς η αύξηση που δικαιούνται από 1/1/2023 θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά και δεν θα δουν αυξήσεις στην τσέπη. Υπολογίζεται πως πρόκειται για περίπου 650.000 συνταξιούχους που έχουν «μεγάλη» προσωπική διάφορα και, τελικά, θα δουν μόνο λογιστικές αυξήσεις και μηδενική πραγματική αύξηση στην τσέπη.

Νέες συντάξεις

Τώρα στον οδικό χάρτη του υπουργείου Εργασίας βρίσκονται πάνω από 35.000 νέες συντάξεις σε αναμονή προς έκδοση έως το τέλος του Αυγούστου, προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης για την εξάλειψη των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης για το οποίο η Ελλάδα έχει δεσμευτεί στους θεσμούς της ΕΕ.

Το πρώτο πεντάμηνο του έτους ο ΕΦΚΑ είχε προχωρήσει στην απονομή 113.000 νέων κύριων συντάξεων, ενώ εκτιμάται ότι στο τέλος του έτους οι απονομές θα ξεπερνούν ακόμη και τις 300.000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία Μαΐου, οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις για τη λήψη κύριας σύνταξης ανέρχονται σε 67.000, ενώ τον Ιούνιο κινήθηκαν γύρω στις 60.000.

Στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν, ότι εντός των δύο καλοκαιρινών μηνών θα εκδοθούν κατά μέσο όρο περίπου 35.000 νέες κύριες συντάξεις.

Με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, εκκρεμεί να εκκαθαριστεί το 1,5% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν το 2019 (2.400 από συνολικά περίπου 166.000), ενώ οι εκκρεμότητες του 2020 ανέρχονται πλέον σε 14.100.

Δηλαδή, το 9% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν συνολικά το 2020, ήτοι 163.590 αιτήσεις. Αυτές αναμένεται να έχουν εκκαθαριστεί έως τα τέλη Ιουλίου.

 Εκκρεμείς αιτήσεις

Οι αιτήσεις για κύρια σύνταξη που υποβλήθηκαν το 2021 και παραμένουν εκκρεμείς είναι περίπου 43.300, που αντιστοιχεί στο 22% των συνολικών αιτήσεων που υποβλήθηκαν τον προηγούμενο χρόνο. Η εκκαθάρισή τους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντα μήνα και τον Αύγουστο.

Συντάξεις δημοσίου

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εργασίας αναμένεται εντός των ημερών να καταθέσει  νομοθετική ρύθμιση ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία όλες οι υπο-περιπτώσεις υποψήφιων συνταξιούχων του Δημοσίου μεταφέρονται στο 62ο έτος ηλικίας.

Σύμφωνα με γνωστή ιστοσελίδα, με την προωθούμενη ρύθμιση οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα έχουν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν φέτος από την υπηρεσία τους, πριν από το 62ο έτος ηλικίας, με μειωμένη σύνταξη. Προϋπόθεση είναι να έχουν ήδη υποβάλει αίτηση, ή να πρόκειται να το πράξουν εντός της χρονιάς, αλλά και να έχουν συμπληρώσει 25ετία έως το 2010. Από το 2023 και εφεξής, όμως, δεν θα υπάρχει τέτοιο δικαίωμα. Το θέμα αφορά μόνο την πρόωρη συνταξιοδότηση με 25ετία στο 56ο ή 58ο έτος και δεν επηρεάζει την «έξοδο» με 35ετία, συμπληρωμένη μέχρι 31/12/21, προ του 62ου έτους. 

Το κόλλημα

Τονίζεται ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι με βάση τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις έσπευσαν τον Φεβρουάριο του 2022 να υποβάλουν αίτηση μειωμένης σύνταξης. Η οριστική τους παραίτηση από το Δημόσιο αναμένεται να εγκριθεί ή όχι τον Αύγουστο και έως τότε απαιτείται η λήψη μιας οριστικής απόφασης, καθώς οι αιτήσεις τους έχουν μπει στον «πάγο» από τον e-ΕΦΚΑ έως ότου ληφθεί οριστική απόφαση. Βέβαια, με βάση και τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, παραιτήσεις που αποδεικνύεται ότι στηρίχθηκαν σε καλόπιστη πλάνη του ασφαλισμένου οδηγούν σε αποκατάστασή του, ήτοι μπορούν οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί που λανθασμένα παραιτήθηκαν να επανατοποθετηθούν στις θέσεις τους.

Να θυμίσουμε ότι στον «αέρα» βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι των οποίων η αίτηση συνταξιοδότησης «κόλλησε» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, εν αναμονή της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο θα έκρινε αν δικαιούνται ή όχι πρόωρη σύνταξη. Το υπουργείο Εργασίας έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια του ενημερωτικό σημείωμα από το ΝΣΚ (αναμένεται το πλήρες κείμενο της γνωμοδότησης) το οποίο δέχεται τα 62 έτη ως βάση για αποχώρηση με μειωμένη σύνταξη στο Δημόσιο.

Συντάξεις Αυγούστου

Τις ημερομηνίες καταβολής των κύριων και επικουρικών συντάξεων του Αυγούστου ανακοίνωσε ο ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα, η διαδικασία καταβολής των συντάξεων θα ξεκινήσει από την Τρίτη 26 Ιουλίου 2022 και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 28 Ιουλίου.

Αλλαγές στις ημερομηνίες καταβολής μηνιαίων κύριων συντάξεων ΕΦΚΑ έχει φέρει ο Νόμος 4611/2019 που ψηφίστηκε το Μάιο του 2019.

Τι ορίζει ο Νόμος

Σύμφωνα με το Νόμο, ως ημερομηνία καταβολής των μηναίων κύριων συντάξεων του ΕΦΚΑ ορίζεται:

α) Για τους μισθωτούς η προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

β) Για τους μη μισθωτούς η τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι ημερομηνίες της παραγράφου 1 δύναται να διαφοροποιούνται μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ και έγκριση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Oι ημερομηνίες για όλα τα Ταμεία

Την Τετάρτη 27 Ιουλίου θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9)

Την Πέμπτη 28 Ιουλίου θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)

Για τα υπόλοιπα Ταμεία οι συντάξεις του Αυγούστου 2022 θα πληρωθούν ως εξής:

Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Τρίτη 26 Ιουλίου

Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Τρίτη 26 Ιουλίου

Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Τρίτη 26 Ιουλίου

Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις τη Τρίτη 26 Ιουλίου

Τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις τη Τρίτη 26 Ιουλίου

Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν τη Τρίτη 26 Ιουλίου

Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ θα καταβάλει τις συντάξεις τη Τρίτη 26 Ιουλίου

Το ΕΤΑΤ θα καταβάλει τις συντάξεις τη Τρίτη 26 Ιουλίου

Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Παρασκευή 29 Ιουλίου

Επικουρικές Συντάξεις ΕΤΕΑΕΠ

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με την Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων να γίνεται στην ίδια ημερομηνία σε μόνιμη βάση.

Ως εκ τούτου οι επικουρικές συντάξεις μηνός Αυγούστου του 2022 θα πληρωθούν ταυτόχρονα τις ίδιες ημερομηνίες με τις κύριες συντάξεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ