Πειθαρχικός έλεγχος κατά της «αρμόδιας για θέματα ΕΥΠ» εισαγγελέα εφετών Βασιλικής Βλάχου κινήθηκε με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και προέδρου του Συμβουλίου Επιθεώρησης Χρ. Τζανερρίκου. Ο πειθαρχικός έλεγχος αφορά την έγκριση που έδωσε η Β. Βλάχου για τις παρακολουθήσεις των κινητών τηλεφώνων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.
Η Β. Βλάχου εμφανίζεται, από τότε που ανέλαβε θέση «εσωτερικής εισαγγελέως» στην ΕΥΠ, να εγκρίνει παρακολουθήσεις με φρενήρη ρυθμό, καθώς οι παρακολουθήσεις που έχουν εγκριθεί και γίνονται από τότε που ανέλαβε καθήκοντα αντιστοιχούν σε περισσότερες από 60 εγκρίσεις την ημέρα. Που σημαίνει ότι η Β. Βλάχου παραλαμβάνει κάθε μέρα 60 φακέλους υπόπτων για την εθνική ασφάλεια, τους εξετάζει ενδελεχώς, διαπιστώνει ότι υπάρχει όντως τέτοιος κίνδυνος και υπογράφει την παρακολούθηση. Και αυτό μόνο σε περίπτωση κατά την οποία δεν απορρίπτει κανένα αίτημα παρακολούθησης. Σε περίπτωση που υπάρχει έστω ένα αίτημα που δεν γίνεται δεκτό, δηλαδή κάποιος υπάλληλος της ΕΥΠ πιστεύει ότι το έθνος διατρέχει κάποιον κίνδυνο που δεν είναι υπαρκτός, ο φόρτος εργασίας για τη Β. Βλάχου είναι μεγαλύτερος, δηλαδή εξετάζει περισσότερους από οκτώ φακέλους την ώρα στο οκτάωρο της εργασίας της.
Την πειθαρχική δίωξη της Β. Βλάχου είχε ζητήσει και ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος σε δήλωσή του είχε αναφέρει: «Επιβάλλεται να διερευνηθεί άμεσα εάν η αρμόδια εισαγγελέας διερεύνησε την πλήρωση των ουσιαστικών προϋποθέσεων για την άρση του απορρήτου ή απλώς περιέβαλε με το κύρος τής δικαστικής Αρχής τις εκτιμήσεις και τις ενέργειες της ΕΥΠ, εάν προέβη ή μη σε καταχρηστική και αυθαίρετη εφαρμογή των σχετικών διατάξεων, καθώς και εάν οι υπάλληλοι της ΕΥΠ που συνέταξαν τη σχετική εισήγηση παρέβησαν το καθήκον τους, με αποτέλεσμα την πολλαπλή παραβίαση του ρυθμιστικού πλαισίου περί απορρήτου. Κάθε άλλη προσέγγιση θα συνιστά καταφανή παράβαση της αρχής της νομιμότητας, που οριοθετεί το καθήκον διερεύνησης και δίωξης των ποινικών αδικημάτων».