Στις 24/09 το ντιμπέιτ του ΠΑΣΟΚ – Ποιες οι προτάσεις των υποψηφίων

0

Τους κανόνες του «παιχνιδιού» στο πρώτο debate της εσωκομματικής μάχης καλούνται σήμερα το μεσημέρι να αποφασίσουν οι έξι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, δια των εκπροσώπων τους στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος.

Ο βασικός κορμός της τηλεμαχίας στην ΕΡΤ την Τρίτη στις 24 Σεπτεμβρίου έχει ήδη συμφωνηθεί, παραμένει όμως σε εκκρεμότητα το πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ των υποψηφίων. Και οι έξι δηλώνουν αποφασισμένοι να συμβάλουν στην οργάνωση ενός ανοιχτού, «ζωντανού» και ελκυστικού στον κάθε τηλεθεατή debate, με τελικό στόχο τη μαζική συμμετοχή του κόσμου στις 6 και στις 13 Οκτωβρίου, στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο. Έχουν ήδη ανιχνεύσει τα αδύναμα σημεία των βασικών τους αντιπάλων, ενώ από τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων αντιλαμβάνονται που πρέπει να στρέψουν τη συζήτηση και το ενδιαφέρον των τηλεθεατών την προσεχή Τρίτη για να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πόντους στην κούρσα ηγεσίας.

Ποιοι έχουν αναλάβει τις διαβουλεύσεις

Η οργάνωση του debate δεν είναι πάντως εύκολη υπόθεση, υπό την έννοια ότι «είναι άλλο να το ζητάς και άλλο να θέλεις να το επιβάλεις στα μέτρα σου». Με την παραπάνω φράση έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ περιγράφει εν πολλοίς τη μάχη που δίνουν οι εκπρόσωποι των υποψηφίων για να απομακρύνουν από το πλάνο της συμφωνίας ενδεχόμενες «παγίδες» για τους «διαγωνιζόμενους». Την «μπαγκέτα» των διαβουλεύσεων έχουν αναλάβει από την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη, ο Βαγγέλης Τσόγκας (μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και επικοινωνιολόγος), από τον Χάρη Δούκα η επί του Τύπου, Ανδριάννα Μαγγανιά, από την Άννα Διαμαντοπούλου ο πρώην βουλευτής, Δημήτρης Λιντζέρης, από τον Παύλο Γερουλάνο ο δημοσιογράφος Αντώνης Λιάρος, από τον Μιχάλη Κατρίνη ο Γιώργος Μαλέας και από την Νάντια Γιαννακοπούλου ο Γιώργος Πετκάκης.

Η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη σε συνέχεια της δημόσιας πρότασης του να δοθεί έμφαση στον απευθείας διάλογο των υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, πρότεινε να υπάρχει η δυνατότητα τρεις φορές στη διάρκεια του debate κάθε υποψήφιος να έχει ένα δίλεπτο για απευθείας διάλογο με διαφορετικό συνυποψήφιο-α του.

Επιπλέον, πρότειναν, όπως και άλλοι, στις 6 θεματικές ενότητες να συζητηθούν τα εξής θέματα:

  • Οικονομία, Κοινωνικό Κράτος, Περιφερειακή Ανάπτυξη
  • Εξωτερική πολιτική
  • Κλιματική Αλλαγή, Ανθεκτικότητα
  • Θεσμοί, Κράτος, Αυτοδιοίκηση
  • Το ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό περιβάλλον
  • και ειδική ενότητα για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νέα γενιά.

Ο Χάρης Δούκας έχει με επιστολή του προτείνει στην ΕΔΕΚΑΠ πάνω από ένα debate και προς το δεύτερο γύρο των εκλογών. Η πλευρά του Χ. Δούκα προσήλθε στη χθεσινή συζήτηση για τους όρους διεξαγωγής της τηλεμαχίας με συγκεκριμένες προτάσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν:

  • Ορισμός 5 θεματικών ενοτήτων που αφορούν την οικονομία και το κοινωνικό κράτος, την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, τις σύγχρονες προκλήσεις (κλιματική κρίση), το κράτος και τους θεσμούς καθώς και τα επόμενα βήματα του ΠΑΣΟΚ.
  • Τουλάχιστον 3 follow up ερωτήσεις-παρεμβάσεις των υποψηφίων προς τους συνυποψήφιούς τους και με τη δυνατότητα απάντησης, προκειμένου να υπάρξει απευθείας διάλογος στα πρότυπα του πετυχημένου format του debate των περσινών δημοτικών εκλογών στην Αθήνα. «Από την πλευρά μας συμφωνήσαμε για τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ στις 24 Σεπτεμβρίου από την ΕΡΤ-1 με τη συμμετοχή των δημοσιογράφων της δημόσιας τηλεόρασης», λένε συνεργάτες του κ. Δούκα, εννοώντας τον Γιώργο Κουβαρά και τον Απόστολο Μαγγηριάδη.

Η Άννα Διαμαντοπούλου έχει ήδη εισηγηθεί να γίνουν πολλές τέτοιου τύπου αναμετρήσεις μεταξύ των υποψηφίων. Χθες μέσω του εκπροσώπου της πάντως πρότεινε στο χρόνο που δίνεται για την τηλεμαχία στη δημόσια τηλεόραση να δοθεί έμφαση κυρίως σε δύο ενότητες με κοινό παρονομαστή το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας.

Η πλευρά Γερουλάνου είναι της άποψης ότι «αν αποφασιστεί ένα «ανοιχτό» debate ακόμη καλύτερα». Υπέρ της διεξαγωγής της τηλεμαχίας, τάχθηκαν και οι κ.κ. Κατρίνης και Γιαννακοπούλου. Σε κάθε περίπτωση, στην πρώτη πρόβα αναμετρήσεων που έγινε την περασμένη Κυριακή στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, οι έξι υποψήφιοι αρχηγοί εμφανίστηκαν έτοιμοι να δώσουν σκληρή μάχη για τη διεύρυνση των δυνάμεών τους στην τελική ευθεία.

Ανδρουλάκης: “Ζητώ από τους συνυποψηφίους μου να μην αρνηθούν τον ανοιχτό διάλογο”

Χθες, ο κ. Ανδρουλάκης, μιλώντας σε εκδήλωση κομματικών φίλων του σε περιοχή της Αττικής, εμφανίστηκε υπέρμαχος των καινοτομιών όσον αφορά στην οργάνωση της τηλεμαχίας, υποστηρίζοντας ότι επιδίωξή του είναι η ισχυρή παρουσία στις 6 και 13 Οκτωβρίου. «Ζητώ από τους συνυποψηφίους μου να μην αρνηθούν τον ανοιχτό διάλογο», υπογράμμισε ενώ εκείνη την ώρα είχε σχεδόν «κλειδώσει» το πλαίσιο για τον «πράσινο» διάλογο της προσεχούς Τρίτης. Αναφερόμενος στο στόχο της πρωτιάς στις εθνικές εκλογές τόνισε ότι δεν τον επιδιώκουν «για να αυτοεπιβεβαιωθούμε ότι επιστρέψαμε πολιτικά, αλλά για να είμαστε λύση ελπίδας για την κοινωνία». Ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει ότι «και οι έξι πρέπει να είμαστε υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ ανεξαρτήτως αποτελέσματος, διότι όταν φιλοδοξείς να ηγηθείς του ΠΑΣΟΚ, σίγουρα φιλοδοξείς να συνδράμεις τον αγώνα και ως βουλευτής».

Θέματα ηγεσίας

Οι καλά γνωρίζοντες, πάντως, επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη αναφορά …χτυπά ανοιχτές πόρτες, αφού και οι έξι υποψήφιοι, ακόμη και οι εξωκοινοβουλευτικοί, δηλαδή ο Χάρης Δούκας και η Άννα Διαμαντοπούλου έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να δώσουν σκληρή μάχη σε όλα τα επίπεδα όταν έρθει η ώρα των εθνικών εκλογών. Μάλιστα, έχουν επισημάνει ουκ ολίγες φορές – γι’ αυτό και έθεσαν θέμα ηγεσίας- ότι δεν αρκούν τα αργά βήματα και τα ποσοστά της τάξεως του 13 και 15% για να μπει το ΠΑΣΟΚ σε κυβερνητική τροχιά. Οι ίδιοι άνθρωποι δε, προβλέπουν ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές ένα από τα θέματα που θα συζητηθεί θα είναι η μάχη της Αθήνας, αφού εκεί εκλέχτηκε ο Παύλος Γερουλάνος, αναδείχθηκε στη Δημαρχία ο Χάρης Δούκας και εκλεγόταν μέχρι το 2012 η Άννα Διαμαντοπούλου.

Περί δημαρχίας Αθηναίων

Ένα, ωστόσο, από τα θέματα που θα συζητηθεί άμεσα είναι αυτό που αφορά στη διπλή ιδιότητα του δημάρχου Αθηναίων και του υποψηφίου για την ηγεσία- το έβαλαν ανοιχτά με τις ομιλίες τους στην Κεντρική Επιτροπή απευθυνόμενοι στο Χάρη Δούκα ο Παύλος Γερουλάνος και ο Μιχάλης Κατρίνης, ενώ είναι βέβαιο ότι θα το θέσουν ενδεχομένως και άλλοι στην τηλεμαχία. Να σημειωθεί ότι όταν εκλέχτηκε ο κ. Ανδρουλάκης αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ήταν ευρωβουλευτής, ενώ άλλοι δύο υποψήφιοι στην ίδια εσωκομματική αναμέτρηση του 2021, οι κ.κ Γερουλάνος και Χρηστίδης εκλέχτηκαν βουλευτές δύο χρόνια μετά (στις περσινές εθνικές εκλογές).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ