Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει αυστηρότερους κανόνες για τους άνω των 65, με στόχο την οδική ασφάλεια και χωρίς να πλήττεται η αυτονομία των πολιτών
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά σε επανεξέταση του πλαισίου για τις ανανεώσεις επαγγελματικών αδειών οδήγησης ατόμων άνω των 65 ετών, προκειμένου να ενισχυθεί η οδική ασφάλεια χωρίς να θιγεί η αυτονομία των πολιτών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά σε επανεξέταση του πλαισίου για τις ανανεώσεις επαγγελματικών αδειών οδήγησης ατόμων άνω των 65 ετών, προκειμένου να ενισχυθεί η οδική ασφάλεια χωρίς να θιγεί η αυτονομία των πολιτών. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν αυστηρότερες ιατρικές εξετάσεις, περιορισμούς στο ωράριο και πιθανώς γεωγραφικούς περιορισμούς για ορισμένες κατηγορίες οχημάτων.
Παρότι δεν υπάρχει ακόμα κάποια πανευρωπαϊκή απαγόρευση, χώρες όπως η Ιταλία έχουν εφαρμόσει σχετικούς κανόνες εδώ και δεκαετίες. Από το 1992, οι οδηγοί άνω των 68 ετών δεν μπορούν να ανανεώσουν επαγγελματικές άδειες για φορτηγά και λεωφορεία – εκτός εξαιρέσεων και με ειδική ιατρική γνωμάτευση. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά τις άδειες κατηγορίας C και D, όχι όμως την κατηγορία Β, άρα δεν επηρεάζονται οι ιδιώτες οδηγοί.
Πάντως, οι περιορισμοί επανήλθαν στην ευρωπαϊκή επικαιρότητα λόγω της κρίσιμης έλλειψης επαγγελματιών οδηγών. Στην Ιταλία είχε εξεταστεί ακόμη και η άρση του ορίου των 68 ετών, ενώ στη Γερμανία μόνο το 2,6% των οδηγών φορτηγών είναι κάτω των 25 και το 45% πάνω από τα 55, σύμφωνα με την IRU. Η Διεθνής Ένωση Οδικών Μεταφορών υπολογίζει το παγκόσμιο έλλειμμα επαγγελματιών οδηγών στα 3,6 εκατομμύρια.
Στην Ελλάδα, ισχύουν αντίστοιχοι περιορισμοί με βάση το άρθρο 41 του νόμου 4850/2021. Οι επαγγελματίες οδηγοί φορτηγών και λεωφορείων μπορούν να ασκούν το επάγγελμά τους έως τα 67 έτη, ενώ για τα σχολικά και τουριστικά λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές, το όριο είναι τα 65. Οι ρυθμίσεις αυτές θεωρούνται προληπτικού χαρακτήρα και σχεδιάστηκαν με γνώμονα την ευθύνη που φέρει η μεταφορά επιβατών – ιδιαίτερα ανήλικων – χωρίς να προδικάζουν την ικανότητα κάθε οδηγού.