«Τα αργά αντανακλαστικά της Ευρώπης επιταχύνουν την ύφεση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου

0

Άρθρο Προέδρου Ε.Ε.Α και Επίτιμου Διδάκτορα ΠΑ.ΠΕΙ. κ. Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου για την εφημερίδα «Αθηναϊκά Νέα»

Για μια ακόμη φορά οι ηγέτες της ΕΕ απέδειξαν ότι μπροστά στα συμφέροντα των κρατών τους, θυσιάζουν το γενικό και αδυνατούν ή δεν επιθυμούν να λάβουν δραστικά μέτρα κατά της ακρίβειας.

Η ακρίβεια καλπάζει που σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθωρισμού γίνεται πιο έντονη αφήνοντας το αποτύπωμά της στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και των επιχειρήσεων που αδυνατούν να τα φέρουν βόλτα.

Αν η Ευρώπη δεν εθελοτυφλούσε και δεν προέτασσε το ατομικό από το γενικό συμφέρον, πιθανά το θέμα της ακρίβειας να αντιμετωπιζόταν διαφορετικά και να είχαμε άμεσα αποτελέσματα με παρεμβάσεις και ρυθμίσεις στην αγορά που θα έβαζαν τέλος στην αγωνία των καταναλωτών. Θα αντιμετώπιζε ριζικά την αύξηση στα είδη πρώτης ανάγκης, θα έβαζε πλαφόν στην τιμή της ενέργειας και θα ρύθμιζε την τιμή στα καύσιμα που το επόμενο διάστημα οι τιμές στην αμόλυβδη θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 2,5 ευρώ το λίτρο.

Το θέμα παράλληλα είναι εκτός από την Ευρώπη που δεν τα βρίσκει στους κόλπους της, τι κάνουμε εμείς εδώ στη χώρα μας που οι πολίτες αναστενάζουν και οι επιχειρήσεις προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους για να μην ρίξουν «λευκή πετσέτα».

Το έχουμε πει πολλές φορές. Η αντιμετώπιση της ακρίβειας θέλει εκτός των άλλων και πολιτική βούληση έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί καίρια. Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση κινούνται σε σωστή κατεύθυνση, δεν επαρκούν όμως για να μπορέσουν να σταθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αυτή την ώρα πλήττονται με σφοδρότητα.

Είναι επομένως αδήριτη ανάγκη προκειμένου να βοηθήσουμε την κοινωνία να σταθεί όρθια και τις επιχειρήσεις να μην κλείσουν, να διατηρήσουμε τις προσδοκίες και την αυτοπεποίθηση πολύ υψηλά με νέα μέτρα προστασίας τα οποία πρέπει να σχεδιάσει η κυβέρνηση  για την ανακούφιση των πληττόμενων ομάδων και των επαγγελματιών. Έχουμε προτείνει κατ΄ επανάληψη μέτρα που στοχεύουν σε αυτό ακριβώς: Στην προστασία όλων όσων βρίσκονται στο στόχαστρο της ακρίβειας.

Έχουμε προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά από το 13% στο 6%, μείωση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ στα καύσιμα, καθώς και την αύξηση των δόσεων αποπληρωμής των συνολικών οφειλών στις 120.

Ως Πρόεδρος του ΕΕΑ, συνομιλώντας καθημερινά με ανθρώπους του μόχθου και της αγοράς, η εικόνα που μας   μεταφέρουν είναι πραγματικά απογοητευτική. Το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων έχει εκτοξευθεί και στις υποχρεώσεις που έχουν παλαιές και νέες, ανεβάζουν το λογαριασμό στα ύψη. Δυστυχώς αν η πολιτεία δεν παρέμβει τώρα, άμεσα, πολλές από τις επιχειρήσεις αυτές θα υποχρεωθούν να βάλουν λουκέτο και θα μείνουν στο δρόμο οι εργαζόμενοι τους.

Το σπιράλ της ακρίβειας με την αύξηση της ανεργίας οδηγεί την οικονομία με μαθηματική ακρίβεια στον περιορισμό και τη χώρα σε νέες τρικυμίες, που πραγματικά δεν θα θέλαμε να ξανά ζήσουμε.

Επομένως, χρειαζόμαστε μέτρα που θα συμβάλουν στην εκτόνωση της κρίσης στην ύφεση της ακρίβειας και στην πτώση του πληθωρισμού για να μπορούμε στη συνέχεια με ασφάλεια να σχεδιάσουμε τη χώρα που θέλει και έχει ανάγκη η επόμενη γενιά. Αν δεν το πράξουμε τώρα , τότε μια νέα κρίση πιο επώδυνη η επισιτιστική,  θα πλήξει τους πάντες και θα σκεπάσει σαν τσουνάμι πνίγοντας κάθε προοπτική ανάπτυξης για πολλά χρόνια.

Στο χέρι μας είναι λοιπόν, να αποφασίσουμε τι απ΄ όλα θέλουμε.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ