Τα πάνω κάτω στις αγορές με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Πτώση στα χρηματιστήρια, έκρηξη στις τιμές ενέργειας

0

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιδεινώνει την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, με τα χρηματιστήρια να καταρρέουν και τις τιμές της ενέργειας να εκτοξεύονται.

Οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες την Πέμπτη, ημέρα της εισβολής, γνώρισαν μία από τις χειρότερες συνεδριάσεις τους από τον Μάρτιο του 2020, καταγράφοντας «βουτιά» μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό.

 

Το κλείσιμο της Πέμπτης

Αφότου κατέγραψε πτώση έως και άνω του 5% το μεσημέρι, το Παρίσι έκλεισε με μεγάλες απώλειες ύψους 3,83%, η Φρανκφούρτη έπεσε κατά 3,96% και το Μιλάνο σταμάτησε στο -4,10%.

Το Λονδίνο κατέγραψε πτώση 3,88%, την ώρα που οι ρωσικοί δείκτες κατέρρευσαν κατά 30% και πλέον.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών υπέστη μίνι κραχ με πτώση της τάξης του 6,42% στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης, ενώ «χάθηκαν» 4,2 δισ. ευρώ από τη συνολική κεφαλαιοποίηση.

 

Τεράστιο άλμα στην ενέργεια

Η υψηλή τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, που ήδη επιβαρύνει με πρωτοφανή τρόπο τα ελληνικά νοικοκυριά, αυξήθηκε περαιτέρω.

Η μέση χονδρική τιμή διαμορφώνεται στα 235,50 ευρώ, καταγράφοντας έτσι αύξηση 34,10% σε σύγκριση με τη σημερινή τιμή, ενώ η μέγιστη τιμή θα φτάσει στα 349 ευρώ ανά MWh.

Στη Γαλλία η αντίστοιχη τιμή ανέρχεται στα 245 ευρώ, στο Βέλγιο στα 242 και στην Ισπανία στα 240 ευρώ.

 

Ανησυχία για την ενεργειακή επάρκεια

 

Με πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, εστάλη επιστολή στην υπουργό Οικολογικής Μετάβασης της Γαλλίας, Barbara Pompili, που κοινοποιήθηκε και στην επίτροπο Ενέργειας, Kadri Simson, την οποία συνυπογράφουν οι υπουργοί Ενέργειας της Βουλγαρίας, Alexander Nikolov και της Ρουμανίας, Virgil-Daniel Popescu, με την οποία ζητείται έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.

 

Ο Έλληνας υπουργός την Πέμπτη ζητούσε να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να συζητηθεί η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των μεγάλων ανατιμήσεων στο κόστος ενέργειας, μετά τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Όπως επισημαίνει, η παρούσα κρίση απαιτεί συντονισμένη δράση σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο, για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών και των οικονομιών των κρατών-μελών.

 

«Καμπανάκι» από τον Χατζηθεοδοσίου

Ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί είναι η δήλωση του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος σημείωσε ότι «πέρα από τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για τους άμαχους, η ουκρανική κρίση αναμένεται να επηρεάσει ποικιλοτρόπως την παγκόσμια οικονομία, κάτι που φαίνεται και από τη ”βουτιά” που κάνουν μέχρι τώρα τα χρηματιστήρια».

 

«Σύννεφα» πάνω από τον ελληνικό τουρισμό

 

Οι πολεμικές εξελίξεις επηρεάζουν το παγκόσμιο πλαίσιο σταθερότητας, και ως επακόλουθο και την τουριστική βιομηχανία.

Βάσει στοιχείων της ΤτΕ, η Ελλάδα εισέπραξε από τον εισερχόμενο τουρισμό από τη Ρωσία περίπου € 433 εκατ. το 2019 (2,5% του συνόλου). Οι εισπράξεις από τη Ρωσία τους εννέα πρώτους μήνες του 2021 ανήλθαν στο 19% των αντίστοιχων των εννέα πρώτων μηνών του 2019.

Η οπισθοδρόμηση στην τουριστική κίνηση από τη Ρωσία το 2020 και το 2021 δείχνει το γεγονός ότι η Ρωσία είναι μια σημαντική χώρα προέλευσης τουριστών για την Ελλάδα.

Βάσει στοιχείων της ΤτΕ, το 2019 σημειώθηκαν 582.900 αφίξεις Ρώσων τουριστών, το 2020 25.700, ενώ στο 9μηνο του 2021 ήταν 66.600.

Αντίστοιχα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τη Ρωσία ήταν 433 εκατ. ευρώ για το 2019, 14,3 εκατ. ευρώ το 2020 και 68 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2021.

Οι εισπράξεις ανά τουρίστα από τη Ρωσία ήταν 743,5 ευρώ για το 2019, 556,4 ευρώ για το 2020 και 1.021 ευρώ για το 9μηνο του 2021.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ