Τιμολόγια ρεύματος: Στο έλεος των εκπτώσεων τον Ιούλιο

0

Νέα άνοδος αναμένεται τον Ιούλιο για τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, αφού η τιμή χονδρικής αυξήθηκε περαιτέρω τον τρέχοντα μήνα. Συγκεκριμένα, από τα 81 ευρώ του Μαΐου βρίσκεται μέχρι στιγμής κοντά στα 95 ευρώ/MWh, γεγονός που συμπαρασύρει προς τα πάνω και τις τιμές στη λιανική.

Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια άνοδο τουλάχιστον 5% στα πράσινα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος εφόσον οι προμηθευτές διατηρήσουν τις ίδιες εκπτώσεις. Εντούτοις, κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να θεωρείται καθόλου δεδομένο αφού από μήνα σε μήνα η κάθε εταιρεία κάνει τους υπολογισμούς της ώστε να μην έχει ζημία.

Ενδεικτικό είναι ότι τον Ιούνιο η ΔΕΗ αποφάσισε να ανεβάσει σημαντικά στο 38% τη δική της έκπτωση, τακτική την οποία δεν επέλεξε η πλειοψηφία των υπολοίπων εταιρειών. Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι θα επιλέξουν να κάνουν για τον Ιούλιο, εξ ου και η ανάγκη να προσέχει ο καταναλωτής τον κατάλογο με τις νέες τιμές κάθε πρώτη του μήνα.

Πάντως, μετά τον Αύγουστο αναμένεται ομαλοποίηση στις τιμές του ρεύματος, καθώς η ζήτηση για ρεύμα θα υποχωρήσει και η αγορά αναμένει μια ήπια κατάσταση αντίστοιχη με ότι ίσχυε την άνοιξη, όταν και τα τιμολόγια ήταν κοντά στα 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Συγκριτικά, τον Ιούνιο τα πράσινα τιμολόγια που επιλέγει και η πλειοψηφία, βρίσκονται στα 15 λεπτά κατά μέσο όρο.

Χθες (17.6.2024) ο υπουργός ΥΠΕΝ, Θόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε σχετικά ότι «η εποχικότητα θα συνοδεύει από εδώ και πέρα το ηλεκτρικό σύστημα, θα έχεις δηλαδή υψηλότερες τιμές τα καλοκαίρια, χαμηλότερες το φθινόπωρο και την άνοιξη και μεσαίες τιμές τον χειμώνα ανάλογα με τον καιρό».

Τέλος, μια περαιτέρω επιβάρυνση αναμένεται για τους καταναλωτές από τυχόν αύξηση της χρέωσης ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν μέσω του λογαριασμού τους. Ο λόγος είναι ότι αυτή τη στιγμή έχει έλλειμμα ο ειδικός λογαριασμός με τον οποίο πληρώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ. Η εν λόγω χρέωση ήταν παλιότερα στα 24 ευρώ, εν συνεχεία μειώθηκε στα 17 ευρώ και πλέον θεωρείται πιθανό να αυξηθεί ξανά στα 24 ώστε να κλείσει η «τρύπα» που έχει δημιουργηθεί και εγκυμονεί απειλές για τη συγκεκριμένη αγορά της πράσινης ενέργειας.

Η πιθανή αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ έρχεται να προστεθεί στα ακριβότερα τέλη δικτύου που πληρώνουν ήδη από πέρυσι οι καταναλωτές, με αποτέλεσμα οι λεγόμενες μη ανταγωνιστικές χρεώσεις να καθίστανται πλέον σημαντικά υψηλότερες από ότι παλαιότερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ