Τι μπορείτε να κάνετε εάν καταλάβετε πως βάλατε νοθευμένη βενζίνη

0

Μεγάλη αύξηση νοθείας στα καύσιμα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα εξαιτίας και της μεγάλης αυξησης στην τιμή της βενζίνης.

Υπάρχουν όμως τρόποι να προστατέψετε το όχημά σας, εάν υποψιάζεστε πως βάλατε σε αυτό νοθευμένη βενζίνη.

Η λέξη νοθεία ουσιαστικά αναφέρεται στην ανάμειξη μίας ξένης ουσίας, πχ, διαλύτες, με τη βενζίνη. Στα diesel αντίστοιχα, προτιμάται η κηροζίνη.

Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφού σκοπός του είναι η εξαπάτηση καταναλωτών που θέλουν φθηνή βενζίνη, η οποία όμως μόνο προβλήματα μπορεί να προκαλέσει στο αυτοκίνητο.  Οι μόνοι που οφελούνται από αυτήν είναι οι πρατηριούχοι.

Πώς καταλαβαίνετε ότι βάλατε νοθευμένη βενζίνη

Τρία βασικά σημεία μπορούν να σας βάλουν σε υποψίες ότι η βενζίνη που μόλις βάλατε δεν είναι καθαρή.

  • Ο κινητήρας λειτουργεί σκληρά ή παρουσιάζει έλλειψη απόδοσης
  • Ο κινητήρας ξεκινά πιο δύσκολα από ότι συνήθως
  • Το λαμπάκι «έλεγχος κινητήρα» ανάβει

Συνήθως, παράλληλα με την ασυνήθιστη συμπεριφορά του κινητήρα, η βενζίνη έχει διαφορετική οσμή. Πιο απλά, η νοθευμένη βενζίνη κάποιες φορές μυρίζει άσχημα.

Για τον οδηγό είναι αρκετά δύσκολο να είναι σίγουρος πως έβαλε νοθευμένο καύσιμο και δυστυχώς δεν μπορεί να το αποδείξει.

Τι προκαλεί η νοθευμένη βενζίνη

Η ζημιά από νοθευμένη βενζίνη φαίνεται κατά κύριο λόγο στον κινητήρα, μειώνοντας τόσο την απόδοσή του όσο και τη διάρκεια ζωής του. Η νοθευμένη βενζίνη όμως δεν επηρεάζει μόνο το αυτοκίνητο αλλά και εμάς. Τα υψηλά επίπεδα υδρογονανθράκων, μονοξειδίου του άνθρακα και οξειδίων του αζώτου προκαλούν αυξημένες εκπομπές τοξικών ουσιών στον αέρα, τον οποίο και αναπνέουμε. Αντίστοιχα, κατά τη νοθεία του diesel με κηροζίνη που περιέχει υψηλή ποσότητα σε θείο οδηγεί στην εκπομπή παραγώγων οξειδίου του θείου στο περιβάλλον.

Σαφώς δεν γίνεται να γνωρίζουμε όλα τα πρατήρια τα οποία έχουν νοθευμένη βενζίνη, ωστόσο γνωρίζουμε τα πρατήρια εκείνου που έχουν «πιαστεί» να νοθεύουν καύσιμα και τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα: https://bit.ly/3BPch3K

Συμβουλές προς οδηγούς

Μία πολύ καλή συμβουλή έτσι ώστε να ξέρετε εάν βάλατε νοθευμένη βενζίνη είναι να κρατάτε τις αποδείξεις, ή ακόμη και να σημειώνετε ακριβή ημερομηνία ώρα και τοποθεσία από όπου πήρατε το καύσιμο.

Εάν πιστεύετε πως βάλατε νοθευμένη βενζίνη το καλύτερο είναι να αποφύγετε να ξανά πάτε στο εν λόγω βενζινάδικο, ενώ φυσικά μπορείτε να προβείτε σε καταγγελία εάν θέλετε να προχωρήσετε ένα βήμα παρακάτω και να δράσετε ενάντια στη νοθεία.

Καλώντας στο 1520 της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή ή στο 1517 του Σ.Δ.Ο.Ε (Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος), μπορείτε με τα στοιχεία του πρατηρίου να ενημερώσετε με καταγγελία για να πραγματοποιηθεί έλεγχος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ