14.6 C
Athens
Παρασκευή, 11 Απριλίου, 2025
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Το Μινιόν ξανά στο προσκήνιο: Από το έπος των 120.000 ειδών στο νέο Zara-γίγαντα του κέντρου

    Ύστερα από 20 χρόνια σιωπής, το θρυλικό πολυκατάστημα Μινιόν ανοίγει και πάλι τις πύλες του στο κέντρο της Αθήνας. Αν και η μορφή του έχει αλλάξει δραστικά, το εμβληματικό ακίνητο αποκτά νέα πνοή, με αιχμή του δόρατος τη λειτουργία ενός υπερσύγχρονου καταστήματος Zara.

    Η επανεκκίνηση του Μινιόν σηματοδοτείται από την έναρξη λειτουργίας του νέου καταστήματος της αλυσίδας Zara, το οποίο –μαζί με εκείνο του Πειραιά– θα είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Το νέο υποκατάστημα καταλαμβάνει τέσσερα επίπεδα (υπόγειο, ισόγειο, 1ος και 2ος όροφος) και θα επικεντρώνεται αποκλειστικά σε ένδυση και αξεσουάρ για άνδρες, γυναίκες και παιδιά, χωρίς τμήμα ειδών σπιτιού.

    Το ακίνητο, που περικλείεται από τις οδούς 28ης Οκτωβρίου, Βερανζέρου, Δώρου και Σατωβριάνδου, αποκτά χαρακτήρα μεικτής χρήσης. Εκτός από το Zara, στους ορόφους του στεγάζονται γραφεία της ίδιας εταιρείας (στους 3ο και 4ο ορόφους), ενώ η ΔΕΗ θα αξιοποιήσει άλλους χώρους του κτιρίου. Παράλληλα, σε πτέρυγα του συγκροτήματος, η εταιρεία ανάπτυξης Dimand κατασκευάζει οκταώροφο κτίριο κατοικιών.


    Το Μινιόν: Από το όραμα στην αναγέννηση

    Η ιστορία του Μινιόν ξεκινά το 1934, όταν ο Γιάννης Γεωργακάς, μαζί με τον Άγγελο Σεραφειμίδη, ιδρύουν ένα μικρό περίπτερο με την ονομασία «Μινιόν». Μέχρι τη δεκαετία του 1950, το κατάστημα εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, με 120.000 είδη και περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους.

    Οραματιστής και καινοτόμος, ο Γεωργακάς εισήγαγε πρώτος στην Ελλάδα καθορισμένες τιμές, ετήσιες εκπτώσεις, λίστες γάμου, τηλεοπτική και ραδιοφωνική διαφήμιση, κυλιόμενες σκάλες, κλιματισμό και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το Μινιόν έγινε σημείο αναφοράς για την ελληνική αγορά και τη σύγχρονη εμπορική κουλτούρα.

    Ωστόσο, η πορεία του δεν ήταν χωρίς δραματικές στιγμές. Το 1980 το κατάστημα καταστρέφεται από εμπρησμό. Επανέρχεται το 1983 μετά από αποκατάσταση των ζημιών, αλλά λίγα χρόνια αργότερα κρατικοποιείται λόγω οικονομικών προβλημάτων. Το 1991 ο Γεωργακάς το επαναγοράζει, αλλά τελικά το Μινιόν κλείνει οριστικά το 1998.


    Από την εγκατάλειψη στην αναβίωση

    Το ακίνητο περνά από χέρια σε χέρια – από την Elmec Sports στην Folli Follie – χωρίς ποτέ να αξιοποιηθεί ουσιαστικά. Το 2012 αποτυγχάνει η ενοικίασή του στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και το 2018 «παγώνει» κάθε επενδυτική κίνηση μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Folli Follie. Το 2019 εκτιμάται στα 25 εκατ. ευρώ και το 2021 αποκτά νέο ιδιοκτήτη, τη Dimand, έπειτα από διαγωνισμό.

    Σήμερα, το Μινιόν επιστρέφει με νέο ρόλο και χαρακτήρα, σηματοδοτώντας την αναγέννηση ενός ιστορικού τοπόσημου της πόλης – όχι πια ως το πολυκατάστημα των θαυμάτων, αλλά ως ένα δυναμικό κέντρο εμπορίου, εργασίας και κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας.

    Related Articles

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles