Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: Ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης το φορολογικό νομοσχέδιο

0

Αποφασισμένη να μην κάνει βήμα πίσω από την γενικότερη φιλοσοφία του φορολογικού νομοσχεδίου εμφανίζεται η κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, παρά τις σοβαρές αντιδράσεις που έχουν υπάρξει από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες οι οποίοι εκτιμούν ότι θίγονται από τις ρυθμίσεις που αφορούν, κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Στο οικονομικό επιτελείο τονίζουν πως η παρέμβαση είναι πρωτίστως ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και υπό το πρίσμα αυτό δεν υπάρχουν περιθώρια υπαναχώρησης από τη βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου, παρά μόνο βελτιώσεις σε επιμέρους ζητήματα, όπως αυτές θα προκύψουν μέσα από την διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μάλιστα, το οξύμωρο είναι ότι ανάμεσα στους 2,3 εκατ. πολίτες που θα λάβουν το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης το οποίο ανακοινώθηκε μέσα στην εβδομάδα περιλαμβάνονται και αρκετοί επαγγελματίες που πληρούν τα κριτήρια αφού δηλώνουν μηδενικά ή πολύ χαμηλά εισοδήματα. Με βάση μάλιστα την μεταρρύθμιση, θα είναι η τελευταία φορά που θα το λάβουν το όποιο επίδομα αφού η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης θα φέρει και υψηλότερο φορολογητέο ποσό και κατά συνέπεια θα λειτουργεί ως κόφτης για την εν λόγω μερίδα πολιτών που δηλώνουν ψευδώς αναξιοπαθούντες και λαμβάνουν τα επιδόματα.

Είναι χαρακτηριστικός μάλιστα ο τρόπος με τον οποίο απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγών: «Όταν έχουμε ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν σταθερά μηδενικό εισόδημα, είναι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. ‘Αρα όχι μόνο δεν πληρώνουν φόρο, παίρνουν και χρήματα. Νομίζω όσοι μας ακούνε και είναι καλόπιστοι αντιλαμβάνονται ότι είναι βαθιά άδικο. Γι’ αυτό και προχωρούμε σε αυτή τη σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία δεν αφορά μόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό είναι μόνο ένα από τα 11 μέτρα που έχουμε εξαγγείλει», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Από την άλλη πλευρά, δηλώνουν σε όλους τους τόνους από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών πως είναι ανοικτοί σε επιμέρους διορθώσεις ή παρεμβάσεις, ώστε να αρθούν πιθανές οριακές αδικίες που ενδεχομένως φέρνει η φορολογική παρέμβαση και στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο περιμένει με ενδιαφέρον τα σχόλια και τις προτάσεις φορέων και επαγγελματιών.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη από τον νέο τρόπο φορολόγησης του εισοδήματος εξαιρούνται ή μειώνονται τα τεκμήρια για τις εξής κατηγορίες:
– Επαγγελματίες που παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.
– Επαγγελματίες που ασκούν δραστηριότητα και έχουν την κύρια κατοικία σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 μειώνεται κατά 50%.

Παράλληλα θα πρέπει να τονιστεί ότι συνυπολογίζονται τυχόν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις ή από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα για την κάλυψη του τεκμηρίου.
Για παράδειγμα, αν το τεκμήριο για έναν επαγγελματία προσδιορίζεται στις 11.000 ευρώ και ο ίδιος έχει εισόδημα από μισθούς ύψους 8.000 ευρώ, τότε το τεκμήριο υποχωρεί στις 3.000 ευρώ, δηλαδή 11.000 ευρώ που είναι το τεκμαρτό εισόδημα μείον τις 8.000 ευρώ που είναι οι αμοιβή από μισθωτές υπηρεσίες.

Ας σημειωθεί επίσης ότι στο νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση αναφέρεται ότι εξαιρούνται οι υφιστάμενες μονοπρόσωπες επιχειρήσεις, ενώ αντίθετα εντάσσονται οι νέες μονοπρόσωπες που θα συσταθούν από ελεύθερους επαγγελματίες που θα συνεχίσουν την ίδια δραστηριότητα.

Τέλος, ας δούμε πότε είναι μαχητή η αμφισβήτηση εξαίρεσης από το τεκμήριο και ποιους αφορά:
α) Εκείνοι που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.
β) Όσοι είναι φυλακισμένοι.
γ) Όσοι νοσηλεύονται.
δ) Οι φορολογούμενοι εκείνοι που βρίσκονται σε αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή λοχείας με βάση την εργατική νομοθεσία.
ε) Όσοι αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.
στ) Οι φορολογούμενοι εκείνοι που τελούν υπό ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους.
ζ) Όσοι τελούν υπό απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον και τέλος
η) Όσοι προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανωτέρας βίας δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα.
Σε κάθε περίπτωση ο φορολογούμενος οφείλει να προσκομίσει τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του. Η φορολογική διοίκηση ελέγχει την ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων και μειώνει ανάλογα το ελάχιστο ετήσιο κέρδος, στο οποίο αναφέρονται οι ισχυρισμοί και τα αποδεικτικά στοιχεία.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο άφησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκη Βορίδης που υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για νέο φόρο αλλά ότι διαμορφώνεται ένα τεκμήριο μαχητό ως προς το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών, σημείωσε ότι το 70% των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων κάνουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος κάτω από το εισόδημα του ανειδίκευτου εργάτη.

Σε συνέντευξή του ο κ. Βορίδης σημείωσε πως το νέο νομοσχέδιο, «λαμβάνει υπόψη του τους νέους επαγγελματίες, δεν εφαρμόζεται το τεκμήριο αυτό για την πρώτη πενταετία, και αυτοί που θα συμμορφωθούν δηλαδή θα δηλώσουν πάνω από το τεκμήριο, ουσιαστικά έχουν μείωση του τέλους επιτηδεύματος. Η προσπάθεια είναι να επιβληθεί φορολογική δικαιοσύνη».

Επίσης αφού σημείωσε ότι ένας μαζικός έλεγχος σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους δεν είναι εφικτός ανέφερε: «Υπάρχουν επιμέρους ζητήματα τα οποία θεωρώ ότι πρέπει να σκεφτούμε ώστε αυτό το μέτρο που κατατείνει στη φορολογική δικαιοσύνη, να περιορίσει τις όποιες αδικίες […] Θα υπάρξει παραμετροποίηση» τόνισε.

Για το ζήτημα με τα τρολ και τους ανώνυμους λογαριασμούς στο διαδίκτυο ο υπουργός Επικρατείας είπε: «Μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, το λαϊκισμό και την τοξικότητα, στις εθνικές εκλογές αλλά και στις αυτοδιοικητικές εκλογές ηττήθηκε και όλος αυτός ο εσμός του διαδικτύου. Προφανώς αυτό δεν αφορά το σύνολο των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Οι σοβαροί άνθρωποι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να εκφράσουν την άποψή τους και έχουν το όνομά τους κανονικά».

«Αν βλέπατε το διαδίκτυο προεκλογικά αλλά και τώρα, θα λέγατε ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα εμφυλίου σπαραγμού. Γίνεται χαμός. Ύβρεις, ακρότητες, απίθανες συκοφαντίες, fake news, παραπληροφόρηση. Αυτό ηττήθηκε» πρόσθεσε.

«Υπάρχει μια αντίληψη που λέει ότι αν φτιάχνεις έναν στρατό από τέτοιους λογαριασμούς, οι οποίοι είναι οι περισσότεροι συκοφαντικοί και δυσφημιστικοί αυτό διαμορφώνει κάπως τον πολιτικό σου αντίπαλο και διαμορφώνει και ένα κλίμα. Αυτό ηττήθηκε, φάνηκε ότι δεν είναι έτσι» είπε ο κ. Βορίδης.

Έθεσε το ζήτημα κατά πόσο οι εταιρείες μπορούν να δέχονται ανώνυμους λογαριασμούς τους οποίους δεν ανοίγουν έστω και όταν τελούνται ποινικά αδικήματα σημειώνοντας ότι οι πλατφόρμες δέχονται να ανοίξουν τους λογαριασμούς όταν υπάρχει ισχυρισμός τέλεσης πιο σοβαρών αδικημάτων και όχι για συκοφαντική δυσφήμιση.

«Ο κ. Σκουρλέτης τώρα που υφίσταται αυτό τον κανιβαλισμό αφυπνίζεται, προφανώς δεν είναι ότι δεν ήξερε ότι με τον ίδιο τρόπο κανιβάλιζαν τους πολιτικούς τους αντιπάλους πριν από έξι μήνες. Προφανώς το ήξερε αλλά αυτό ήταν τότε μέσα στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο κ. Βορίδης.

Τέλος ανέφερε ότι δεν είναι εύκολο να ληφθούν μέτρα από την κυβέρνηση για το θέμα αλλά σημείωσε ότι «υπάρχει μια μεγάλη διεθνής συζήτηση που θέλει να πιέσει τις μεγάλες πλατφόρμες σε αυξημένη συμμόρφωση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ