Φ. Καραβίας: Σε σημείο καμπής ο τουριστικός κλάδος

0

Ο τουριστικός κλάδος, μετά την ανάκαμψη του από την πανδημία της Covid-19, βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίωνας Καραβίας μιλώντας σήμερα στην 31η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Όπως ανέφερε, ο κλάδος είναι ώρα “να κοιτάξει το μέλλον και την προοπτική της τουριστικής δραστηριότητας συνολικά. H Εθνική Στρατηγική για τον Τουρισμό 2030 ήταν κεντρική πρωτοβουλία του ΣΕΤΕ και του [προέδρου] Γιάννη Ρέτσου προσωπικά. Μια ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει πλήρη χαρτογράφηση των 13 περιφερειών, προτάσεις υποδομών, 2.000 δράσεις σε 36 επιλεγμένους προορισμούς”.

Ο κ. Καραβίας ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι σε λίγες ημέρες στο ταξίδι του στη Ρόδο θα παρουσιάσει “στους ανθρώπους του τουρισμού από τα Δωδεκάνησα, όχι μόνο τις δικές μας πρωτοβουλίες αλλά παράλληλα και τα στοιχεία από τη μεγάλη έρευνα που έχει εκπονήσει το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ, το inSETE, για το μέλλον του τουρισμού στη χώρα μας και στη συγκεκριμένη περιοχή”.

“Η μελέτη αυτή είναι ένας οδικός χάρτης στον οποίο θα ανατρέχουμε όλοι όσοι δουλεύουμε στο χώρο, αλλά και όσοι χαράζουν πολιτική για την οικονομία συνολικά, για πολλά χρόνια. Η μελέτη αυτή αποτελεί μείζονα συνεισφορά του ΣΕΤΕ -και, επιτρέψτε μου να πω, και του Γιάννη προσωπικά που ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω της- στην αναπτυξιακή πολιτική”, πρόσθεσε.

Ο CEO της Eurobank σημείωσε εξάλλου ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να έχει μεγάλη παρουσία στον κλάδο, χρηματοδοτικά και συμβουλευτικά, “όπως ήδη κάνουμε ιδιαίτερα στο σκέλος της απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, που είναι η άμεση μεγάλη πρόκληση. Ήδη επενδυτικά σχέδια ξενοδοχείων ύψους 600 εκ. ευρώ έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), με μεγάλη γεωγραφική διασπορά, από τα οποία πάνω από το ένα τρίτο, περισσότερα από €200 εκ., μέσω της τράπεζας μας”, δήλωσε.

“Στη Eurobank, με σχεδόν δύο δισεκατομμύρια δάνεια προς τον τουριστικό κλάδο, κάνουμε πράξη, την αντίληψη για στρατηγική σχέση με τον ελληνικό τουρισμό. Είμαστε εδώ να εργαστούμε μαζί σας για την ένταξη νέων επενδύσεων στο ΤΑΑ. Αλλά και για τις μικρότερες επιχειρήσεις του κλάδου έχουμε στη διάθεση σας τα νέα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) για την πράσινη μετάβαση και το ψηφιακό μετασχηματισμό με εξαιρετικούς όρους. Σε μια περίοδο που τα επιτόκια είναι σχετικά υψηλά, τα προγράμματα αυτά παρέχουν το 40% του δανείου άτοκο και επιδότηση επιτοκίου για το υπόλοιπο”, πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ