Με μεγάλη συμμετοχή 179 μαθητών Δημοτικού, ολοκληρώθηκαν οι εκπαιδευτικές δράσεις “Σώζουμε τρόφιμα στα σχολεία” της Μονάδας Αποτροπής Απωλειών Τροφών και Δημιουργίας Τροφικών Αποβλήτων, στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημιουργικής Καλοκαιρινής Απασχόλησης του Δήμου Χαλανδρίου.
Η ομάδα της Μονάδας, με επιστημονικό υπεύθυνο τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο για την κυκλική οικονομία, καθηγητή Γεράσιμο Λυμπεράτο, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ToNoWaste και σε συνεργασία με τις υπηρεσίες Παιδείας και Καθαριότητας του Δήμου, ενημέρωσε τους μαθητές 9-12 ετών, μέσα από ένα βιωματικό διαδραστικό παιχνίδι, για το πώς μπορούν να καταπολεμήσουν τη σπατάλη τροφίμων και τη δημιουργία τροφικών αποβλήτων, με διάθεση στον καφέ κάδο.
Οι μικροί ήρωες της βιωσιμότητας, συμμετέχοντες και νικητές, έλαβαν θεματικά δώρα που υπενθυμίζουν τον στόχο της μείωσης της σπατάλης τροφίμων ως επιβράβευση των προσπαθειών τους.
Από την επιστημονική μελέτη που διεξήχθη με ανάλυση σύστασης του καφέ κάδου προκύπτει ότι, το 44% του συνόλου των τροφικών απορριμμάτων θα μπορούσε να είχε αποτραπεί. Ακόμα, με χρήση ερωτηματολογίου σε γονείς και κηδεμόνες προέκυψε ότι το 72% των ερωτηθέντων είναι πολύ έως πάρα πολύ πιθανό να αρχίσουν τη ξεχωριστή απόρριψη των βιοαποβλήτων κουζίνας στον καφέ κάδο μετά τη δράση ενημέρωσης στο σχολείο.
Σε συνεργασία με εταιρεία, πραγματοποιήθηκαν και 4 δράσεις με κυνήγι θησαυρού για τις μικρότερες ηλικίες στις οποίες οι λιλιπούτιοι μαθητές, διασκεδάζοντας, διδάχτηκαν ότι το φαγητό αποτελεί έναν πολύτιμο θησαυρό που δεν πρέπει να πετιέται αλλά να μοιράζεται.