Χατζηθεοδοσίου: Προτεραιότητα όλων πρέπει να είναι η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

0

Δήλωση του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου:

Από το 2010 έως και σήμερα, δηλαδή από τότε που η χώρα μπήκε στη δίνη της οικονομικής κρίσης μέχρι και στην αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας, φάνηκε ξεκάθαρα ο κομβικός ρόλος των φορέων που εκπροσωπούν την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και κυρίως των Επιμελητηρίων. Όλο αυτό το διάστημα δεν ήταν λίγες οι φορές που με τις παρεμβάσεις τους πρόλαβαν τα χειρότερα ενώ κατέθεσαν και προτάσεις που συνέβαλαν στην επίλυση προβλημάτων.

“Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είναι σταθερός σύμμαχος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας”

Ειδικά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, με τις συνεχείς πρωτοβουλίες του και τις στοχευμένες δράσεις του, απέδειξε την συνέπεια που έχει ως θεσμικός συνομιλητής της Πολιτείας αλλά κυρίως ως σταθερός σύμμαχος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

“Μακριά από κομματικές εξαρτήσεις”

Και κυρίως μακριά από κομματικές εξαρτήσεις και μικροπολιτικά αλισβερίσια, πάντα ανεξάρτητο και στο πλευρό των μελών του. Με καθαρό λόγο και καλοπροαίρετη κριτική, ανεξαρτήτως του ποιος είναι στην εξουσία.

Από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου σε αυτήν του Αντώνη Σαμαρά και από την περίοδο διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα μέχρι και στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, πάντα αναδείκνυε τα όποια θετικά των κυβερνητικών δράσεων αλλά και τασσόταν κατά πολιτικών που θεωρούσε ότι μπορεί να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα στο επιχειρείν από αυτά που θα έλυναν.

Η στάση μας αυτή δεν αναγνωρίζεται πάντα από ανθρώπους που βρίσκονται σε αξιώματα, καθώς οι αποστάσεις που μπορεί να παίρνουμε από τις εκάστοτε κυβερνητικές αποφάσεις μεταφράζονται λανθασμένα ως αντικυβερνητική στάση.

Τα Επιμελητήρια οφείλουν να εργάζονται συνολικά για την πρόοδο του επιχειρείν και όχι για να γίνονται αρεστά σε κυβερνήσεις ή κόμματα. Και βέβαια δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως «δεκανίκια» εξουσίας.

Όπως είπαμε «μπράβο» στην κυβέρνηση για τις μειώσεις φόρων, με το ίδιο σκεπτικό εκφράζουμε και την ανησυχία μας για την πορεία της ενεργειακής κρίσης και τις συνέπειες της στο επιχειρείν, καταθέτοντας παράλληλα προτάσεις.

“Φόβος ότι το καλάθι του νοικοκυριού δεν θα αποδώσει”

Όπως αναδείξαμε τη στήριξη στην επιχειρηματικότητα κατά την περίοδο της πανδημίας, εκθειάζοντας δημόσια την στάση συγκεκριμένων υπουργών, σήμερα αγωνιούμε για το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών. Για παράδειγμα, ο τρόπος στήριξης της κοινωνίας με τα 50 προϊόντα για το «καλάθι του νοικοκυριού» φοβόμαστε ότι δεν θα αποδώσει αλλά θα στηρίξει περισσότερο τις 5-6 αλυσίδες σούπερ-μάρκετ που κατέχουν και το 86% του τζίρου των τροφίμων, ενισχύοντας έτσι και ολιγοπωλιακές καταστάσεις.

Αυτός είναι ο θεσμικός μας ρόλος και σε αυτόν θα επιμείνουμε, προτάσσοντας πάντα την σημασία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ